Mindfulness & yoga reis

Kom naar het ongerepte eiland Sardinie voor een mindfulness & yogareis, de ideale locatie om tot rust te komen en te ontspannen!

5 tips om te mediteren.

mediteren: yoga reis en mindfulness sardinieMediteren is het trainen van je aandacht, Dit doe je om controle te krijgen over je gedachten en emoties. Je beseft dat je niet je emoties bent en niet je gedachten bent, maar dat er emoties of gedachten opkomen en als een golf ook weer wegzakken.
Hoe kun je nu het beste mediteren?
Hier vind je 5 tips die je zullen helpen beter je aandacht te richten.

Tip 1:

Zorg voor contact met de aarde( onderlaag)

Een houding die zoveel mogelijk contact maakt met de aarde. Als je lichaam contact maakt met de aarde, is het makkelijker om uit je hoofd te komen. En je aandacht op een ding te richten. Maar het meest maakt het lichaam contact als het ligt. Is dit dan ook de beste houding? Niet echt, want het gevaar bij een liggende houding is dat je te ontspannen raakt en slaperig wordt. Een hindernis die de aandacht training niet bevordert. Dus een zittende houding is meer geschikt. Zorg dan als je gaat zitten, dat je wel zoveel mogelijk contact met de aarde maakt.

Tip 2:

Goede houding tijdens het mediteren.

Wat is een goede houding om te mediteren?

De beste houding voor meditatie is een zittende houding. Als je kiest voor de lotus of Birmaanse zit( kleermakerszit) zorg dan dat je knieën ook op de grond komen. Als dit niet het geval is, ondersteun je knieën met kussens. Anders moeten je heupen teveel werken om je benen omhoog te houden en zorgt dit voor afleiding. Je kunt ook op je hielen zitten met je meditatiekussen onder je billen. Of je kunt kiezen voor een meditatie bankje zodat je je benen onder het bankje kunt schuiven. Als dit niet voor jou werkt kun je ook kiezen voor een stoel. Zorg dan dat je rug niet gesteund is.

Zit rechtop. Dit kun je controleren door te voelen of je recht op je zitbotjes( die voel je in je billen als je heen en weer beweegt) zit, dan staat je bekken recht. Hier bouw je dan je rug recht bovenop. Je trekt je kin een beetje in voor een lange nek en je hoofd is recht op je nek. Denk aan een denkbeeldig touwtje vanuit je kruin wat je rechtop houdt.

 

Tip 3:

Richt je aandacht eerst op je lichaam.

Heel belangrijk, zorg zodra je goed zit dat je niet meer gaat verzitten zodat je aandacht wordt afgeleid. Breng dan eerst je aandacht naar je lichaam en loop in gedachten je lichaam langs van je voeten tot aan je tenen. Voel goed waar je lichaam contact maat met de onderlaag en merk dan op welke ruimte je lichaam in neemt vanaf de onderlaag. Daar waar de lucht je lichaam omsluit.

Dit zorgt ervoor dat je kalmer wordt en je beter kunt concentreren.

Tip 4:

Kies van te voren waar je de aandacht op gaat richten.

Zorg dat je voordat je begint met mediteren uitkiest waar je de aandacht op gaat richten. Maak het niet te ingewikkeld en kies ervoor om alleen je ademhaling te volgen bijvoorbeeld. Zonder de ademhaling te willen veranderen. Telkens als je aandacht wordt afgeleid of als er een gedachte binnenkomt, merk je dit rustig op.  En breng je de aandacht weer rustig terug naar je ademhaling.

Tip 5:

Begin met 5 minuten.

Natuurlijk is het goed als je lang kunt zitten en mediteren, maar dat is niet het doel. Het heeft meer zin als je er een vast punt in je dagelijks leven van maakt. Dus loop niet te hard van stapel, maar begin met een haalbare tijd. Maak ergens in de ochtend en ergens in de avond 5 minuten vrij voor jezelf en begin met je meditatie practice. Als je dit 8 weken hebt vol gehouden dan zit het in je systeem en merk je dat je iets mist als je het een keer niet doet. Zo wordt het een onderdeel van je dag.