Mindfulness & yoga reis

Kom naar het ongerepte eiland Sardinie voor een mindfulness & yogareis, de ideale locatie om tot rust te komen en te ontspannen!

Hoe alles samen valt!

 Ballet

Al vanaf mijn vierde jaar bracht mijn moeder mij elke week naar ballet. Hoewel ik erg verlegen was en het vaak best wel eng vond, wilde ik toch doorgaan met ballet. Vooral toen ik een jaar of 14 was en begon met modern ballet. Ik leerde wie Martha Graham was en was meteen verkocht.

Martha Graham

Waar Martha Graham vooral bekend om staat, is haar manier van dansen, die expressionistisch en experimenteel van aard was. Zij ontwikkelde een geheel eigen techniek, die ook wel de ‘Grahamtechniek’ wordt genoemd. Deze techniek gaat uit van het ritme van de ademhaling. Ook het dansen vanuit de buik staat centraal. De buik vormt het centrum van het lichaam en tevens het centrum van het gevoel. De basis van de Grahamtechniek wordt gevormd door het spannen en ontspannen van spieren, ook bekend als ‘contraction en release. Een ander aspect dat in de techniek van Graham duidelijk naar voren komt is het contact van de danser met de grond. Het aarden van de danser. Graham beschouwde de vloer als het landschap van de danser.

Aarden

Vanuit deze filosofie creëerde zij ook bewegingen die zittend of zelfs liggend uitgevoerd moesten worden. Graham danste op blote voeten om het contact met de grond zo veel mogelijk te behouden. Ze probeerde in haar dans altijd de aarde in verbinding te brengen met de lucht, met de buik als centrum in het geheel. Nu, jaren later, ik me wel eens afvraag of ik niet teveel verschillende zaken bestudeer, kom ik tot de conclusie dat alles prima samen valt, als je er maar oog voor hebt. Steeds weer is de verbinding tussen aarde en lucht, lichaam( buik) en hoofd het hoofdthema.

Hoe alles samen valt

Het meest belangrijke wat we willen leren is meer uit ons hoofd komen. Meer in het heden zijn. Dit doen we door met onze aandacht bij ons lichaam te zijn. Ook in moderne dans komen ademhaling, beweging en concentratie samen. Dit is de reden dat ik soms bepaalde technieken uit deze dans gebruik om dit te laten ervaren. Dat werkt heel goed. Zeker in combinatie met Qigong zie ik een mooi verlengde. De vloeiende bewegingen op geleide van de ademhaling gaan prima samen. Overigens als je je een beetje verdiept in de verschillende stijlen en hun herkomst dan komt het eigenlijk allemaal uit een zelfde bron.  Het gaat vooral om de energie in het lichaam te laten stromen en de rug en andere gewrichten zo flexibel mogelijk te houden.

Dit jaar

Daarom zal ik dit jaar ook veel aandacht aan aarden gaan besteden, buiten de broodnodige ontspanning. De combinatie van in de ochtend werken aan je energie en flexibiliteit, en in de avond los laten en ontspannen is heerlijk. Zo zal je ervaren dat alles samen valt!

meer info reis