Mindfulness & yoga reis

Kom naar het ongerepte eiland Sardinie voor een mindfulness & yogareis, de ideale locatie om tot rust te komen en te ontspannen!

Enjoy the silence

Enjoy the silence ,mindfulness en yoga op sardinie

Depeche mode zong het al in de jaren 80 en ik zong dit luidkeels mee, maar verder drong de betekenis hiervan niet tot mij door. Enjoy the silence, geniet van de stilte… Jarenlang klonk dit voor mij als een contradictie, hoe kun je nou genieten van stilte?

Nu is er niets heerlijker dan de stilte. Alleen zijn, op een plek waar je alleen geluiden uit de natuur hoort en even weer bij jezelf kunt komen.

In ons dagelijks leven hebben we altijd geluid om ons heen, wat vaak ook naar binnen dringt. Ons gehoor neemt zoveel mogelijk geluiden op en onze hersenen willen al deze geluiden vertalen. In onze samenleving met continue bereikbaarheid worden we de hele dag blootgesteld aan geluiden van de stad, auto’s, maar ook allerlei alarmbelletjes in de vorm van binnenkomende e-mails, sms, WhatsApps, waar onze oren steeds meer op gespitst zijn. Dit zorgt voor onrust in ons hoofd en onze hersenen vertalen dit als dreiging en zetten ons zenuwstelsel in de actieve stand, waardoor hart en longen harder aan het werk worden gezet, spieren gespannen worden en de spijsvertering even op een lager pitje wordt gezet.

Naar mate je elke dag in een alerte stand de dag doorbrengt, zal je lichaam zich gaan aanpassen aan deze stand en merk je het niet meer dat je eigenlijk in een gespannen houding leeft. Er is geen tijd meer voor het zenuwstelsel en de organen om zich te ontspannen en het risico wordt steeds groter dat je uiteindelijk burn out raakt.

Daarom is het goed om regelmatig even te ontspannen en tot rust te komen. En tot rust komen lukt alleen als je echt even helemaal stil bent. Geen muziek aan, geen drukke openbare ruimtes, maar echt even de stilte opzoeken. Maak een wandeling in het bos of aan zee en zoek een rustige plek waar je echt even alleen kunt zijn. Het wordt aangeraden om minstens 1 uur per dag even helemaal stil te zijn, niet te praten of te lezen maar echt even alleen zijn met jezelf.

In het begin merk je misschien dat je alleen maar onrustig wordt, maar als je dan even doorzet wordt het vanzelf stil binnenin jezelf. Dat is het moment, dat de rust weldaad brengt. En je echt bij jezelf thuis ko mt. Nu kun je je hart weer horen en luisteren naar wat jij nu echt wil.

Bij ons op Sardinie kun je ook genieten van stilte. Verblijf bijvoorbeeld in een van onze lodges en geniet van de ongerepte natuur en het prachtige uitzicht over de Middellandse zee.  Lees meer over een bezoek aan de stilte op Sardinie.

Enjoy the silence!