Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoofdpijn | Let eens op hoe je loopt en je voeten afrolt.

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. En vaak wordt de oorzaak in het hoofd gezocht. En zeker het kan zijn dat de kaken te vaak geklemd zijn of tanden knarsen. Maar het kan ook helemaal vanuit de voeten komen.

Mijn dochter had vaak hoofdpijn

Mijn dochtertje klaagde al tijden dat ze pijn had in haar hoofd. Aan een kant en vaak trok het door naar het achterhoofd. Dat de oorzaak hiervoor bij haar voeten zou liggen, daar had niemand nog aan gedacht. Eerst dacht ik dat het misschien te maken had met het feit dat ze nog kiezen moest krijgen. Ik heb het probleem ook aan de tandarts voorgelegd. En die zei dat dit nog wel even duurde. En het toch een beetje vreemd zou zijn dat ze hier dan nu al last van zou hebben.

Toen dacht ik dat het kwam omdat ze soms tandenknarst in haar slaap. Ik heb toen nachten met haar samen geslapen om te merken of dit vaak het geval was. En dit viel eigenlijk wel mee. Dus ook dit leek mij niet de juiste oorzaak.

Stampvoeten

Tot ik een keer overdag een kleine siesta wilde houden boven op mijn slaapkamer. In de zomer is het warm en wil je echt ook wat doen, dan kan dat alleen vroeg in de ochtend. Als ik dan ’s middags gegeten heb, is er niets fijner als even op bed te liggen en te rusten.

Terwijl ik probeerde wat te rusten hoorde ik flinke stappen, onder me, door de kamer gaan. Dit waren de stappen van mijn dochter. Nu kon ik heel duidelijk horen dat ze voornamelijk haar hakken gebruikte om te stappen. En opeens wist ik het.

Ik ben naar beneden gegaan en heb haar gevraagd nog eens heen en weer te lopen. Ik zag dat ze haar voetspieren heel weinig gebruikte. Een soort van neerklappen van haar voeten, waardoor ook haar knieën minder meededen. Door mijn oefentherapie Mensendieck achtergrond ben ik haar looppatroon goed gaan bestuderen en kwam ik tot de conclusie dat ze haar voeten niet goed afrolt tijdens het lopen. Ze kan het wel maar ze doet dit gewoon niet.

De spieren van de voeten weer activeren

 Als je de voeten tijdens het lopen niet goed afrolt, dan klappen ze vrij stevig op de grond elke keer als je stapt. En dit geeft een dreun op je wervelkolom en dus ook op je nek, hoofd en kaken. Dit zit allemaal aan elkaar vast. Nu doe ik met haar loopoefeningen en oefeningen om haar voetspieren wat meer te activeren en te versterken. En tot nu toe heeft ze geen hoofdpijn meer gehad!

Hoofdpijn holistisch onderzoeken

Dit is voor mij weer een bewijs hoe je ALTIJD de hele mens, het hele lichaam, bij elke klacht moet bekijken. Zou je naar een arts gaan met hoofdpijnklachten dan zou het onderzoek hooguit hoofd, nek en schouders bevatten. Terwijl de oorzaak best uit een lager gebied zou kunnen komen zoals bij mijn dochter. En mijns inziens begint elk onderzoek standaard bij de voeten. Omdat dit de basis is van je houding. De voeten dragen het hele lichaamsgewicht. Als de voeten niet goed in balans zijn, dan kun je je voorstellen dat de rest van het lichaam gaat compenseren om in balans te blijven.

Mijn advies

Wees lief en zorgzaam met name voor je voeten. Ze moeten hard werken voor je gedurende de dag en mogen best wat meer aandacht hiervoor terug krijgen. Masseer ze regelmatig, of laat ze masseren. En doe regelmatig voetoefeningen. Hieronder een voetoefening zoals ik die verwerk in mijn Bodymind lessen. De voetspieren worden zo versterkt, niet alleen van de voetzool, maar ook de spieren die de voet heffen. Je krijgt er zo meer controle over je voeten en het is nog leuk ook!

Voeten verzorgen op Sardinie

Wil jij ook meer aandacht aan je voeten besteden?

En meer contact met je lichaam ontwikkelen?

En lijkt je dat fijn te doen op het prachtige eiland Sardinie?

Dan is een mindfulness en yoga reis echt iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.