Jeugdtrauma verwerken, wanneer weet jij of je een trauma hebt opgelopen toen je jong was? Soms is dit heel duidelijk en kun je er niet omheen. Maar het kan ook zijn dat je het zo diep hebt weggestopt dat je het niet meer weet. Of je denkt, dat wat jij hebt meegemaakt niet zo erg is. En je vindt dat trauma wat zwaar beladen is. Maar ondertussen heb je wel last van vage klachten die maar niet overgaan. Zou er een verband kunnen zijn tussen jouw jeugd en nu? En wat voor rol speelt energie bij het vasthouden van trauma?
Leestijd: 15 minuten
Wat is een jeugdtrauma
Een jeugdtrauma verwijst naar ingrijpende of pijnlijke ervaringen die je meemaakt tijdens je kindertijd en die een blijvende invloed hebben op je emotionele, psychologische en sociale ontwikkeling. Dit kan onder meer inhouden:
- Fysiek of emotioneel misbruik: Dit omvat geweld, verwaarlozing of elke vorm van emotionele mishandeling.
- Verlies van een ouder of verzorger: Het overlijden, scheiding of langdurige afwezigheid van een belangrijk figuur in het leven van een kind.
- Gezinsproblemen: Bijvoorbeeld echtscheidingen, of problemen zoals verslaving of geestelijke gezondheidsproblemen binnen het gezin.
- Natuurrampen of geweld: Ervaringen zoals oorlog, natuurrampen of een ernstig ongeval.
- Medische trauma’s: Ernstige ziekten of ziekenhuisopnames die een diepgaande impact op een kind kunnen hebben.
Waarom moet je een jeugdtrauma verwerken
Jeugdtrauma’s kunnen leiden tot een scala aan emotionele en psychologische problemen op latere leeftijd, waaronder angst, depressie, relatieproblemen en gedragsproblemen. Het is belangrijk als je een jeugdtrauma hebt ervaren om ondersteuning of therapie te zoeken om je ervaringen te verwerken en zo je welzijn te verbeteren.
Vaak heb je last van klachten en is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden. Inmiddels zijn er ontzettend veel onderzoeken gedaan die steeds weer wijzen naar trauma. Met name auto-immuunziekten leiden naar het niet verwerkt hebben van jeugdtrauma.
Hoe verwerk je een jeugdtrauma
Het verwerken van jeugdtrauma is niet gemakkelijk en het vereist wilskracht en moed. Het is voor iedereen anders. Hier zijn enkele stappen en technieken die je al kunnen helpen bij het verwerken van jeugdtrauma:
- Praat erover: Het delen van je ervaringen met iemand die je vertrouwt kan helpen. Dit kan een vriend, familielid of een steungroep zijn waar je je veilig voelt.
- Dagboek bijhouden: Schrijven over je gevoelens en ervaringen kan een manier zijn om je gedachten te ordenen en ze van je af te krijgen.
- Mindfulness en meditatie: Mindfulness en meditatie helpen om in het moment te blijven en angstige gedachten te verminderen. Ze bevorderen ook zelfbewustzijn en emotionele regulatie.
- Lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan helpen om stress en spanning te verminderen. Dit kan variëren van yoga tot hardlopen.
- Creatieve expressie: Kunst, muziek, dans of andere creatieve uitdrukkingen kunnen een manier zijn om emoties te uiten en trauma te verwerken.
- Stel grenzen: Leer jezelf te beschermen tegen situaties of mensen die je weer in het verleden terugbrengen. Het is belangrijk om je emotionele gezondheid voorop te stellen.
- Educatie en informatie: Inzicht krijgen in trauma en de impact ervan kan helpen om gevoelens van verwarring of schaamte te verminderen.
- Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door genoeg te slapen, gezond te eten en tijd voor jezelf te nemen. Zelfzorg speelt een cruciale rol in het herstelproces.
- Wees geduldig met jezelf: Herstel van trauma is een proces dat tijd kost. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf terwijl je deze reis aangaat.
Dit zijn een aantal zaken die je zelf al kunt ondernemen. Uiteindelijk, als je er klaar voor bent, kun je hulp zoeken. Zo is transformatieve coaching in mijn beleving de manier om echt van de negatieve lading van trauma af te komen. Deze energie kun je omzetten naar andere energie die voor je gaat werken. In plaats van trauma weg te werken, of op te lossen spreek ik daarom liever van het omzetten van de energie die erbij hoort.
Transformatieve coaching biedt 8 kansen om jeugdtrauma echt te verwerken
Transformatieve coaching is een krachtige manier om jouw jeugdtrauma te verwerken. Hierbij staat de persoonlijke groei en ontwikkeling centraal. Hieronder zijn enkele belangrijke aspecten van hoe transformatieve coaching kan helpen bij het verwerken van jeugdtrauma:
1. Veilige omgeving creëren
Als eerste is het belangrijk dat je je veilig voelt om aan je trauma te werken. En tevens is een belangrijk onderdeel van mijn transformatieve coaching het maken van een veilige plek in jou. Zodat jouw trauma anders door jou gezien kan gaan worden. Dit is het meest belangrijke element om een omslag te kunnen maken. Zodat jouw jeugdtrauma geen lading meer heeft.
Jij bent jouw veilige plek, jouw basis waar je altijd op terug kunt vallen. Dit klinkt aan een kant logisch maar hoe doe je dit? Dat zal ik je leren tijdens een coaching retraite bij mij op Sardinie.
2. Bewustwording en erkenning
Transformatieve coaching helpt je om zich bewust te worden van je trauma en de invloed die dit heeft op je huidige leven. Erkenning van het verleden is een belangrijke stap in het helingsproces. Waar je naar toe wilt, is buiten erkenning jouw trauma anders gaan ervaren. Zodat je de negatieve lading die voor klachten zorgt kunt ontladen.
Dit houdt niet in dat je jouw trauma ook moet herbeleven. Soms kan dit noodzakelijk zijn, maar meestal is dit niet nodig. Wel is het belangrijk dat je je bewust wordt dat je een trauma hebt. En dat je dit kunt benoemen. Het proces, de methode die ik gecreerd heb om trauma te verwerken, is een hele fijne manier om op een rustige en milde manier jouw trauma te verwerken.
3. Herdefiniëren van ervaringen
Ik begeleid je bij het herdefiniëren van je ervaringen. Dit houdt in dat negatieve gebeurtenissen bekeken worden vanuit een nieuw perspectief, wat leidt tot empowerment en groei. Als jij hier klaar voor bent, dan maak je een grote stap in traumaverwerking. En zal je ervaren hoe het voelt als je echt een omslag maakt en voelt dat je gegroeid bent.
Deze stap is vooral belangrijk om te zorgen dat jouw jeugdtrauma geen grip meer op je heeft. Het omdraaien van de lading is dit als het ware. eerst zag je het als negatief en nu zie je wat het je gebracht heeft en wat je hebt geleerd om verder te kunnen groeien in het leven. Als je dit mechanisme eenmaal doorhebt, kun je het zelf ook vaker gaan toepassen.
4. Emotionele verwerking
Transformatieve coaching omvat ook technieken voor emotionele verwerking, zoals mindfulness en emotionele regulatie. Dit helpt je om beter om te gaan met de emoties die voortkomen uit je trauma. Zodat je jouw emoties beter kunt kanaliseren en je niet overspoeld wordt met emoties op momenten dat je het net even niet kunt gebruiken. Je leert dat jij jezelf in je kracht kunt houden.
Juist door die omslag te maken en datgene wat je eerst als negatief zag nu anders te gaan zien, zorgt er ook voor dat je emotionele lading afneemt. je kunt nu als volwassene jouw jeugdtrauma bij een deel van jou laten dat niet is mee gegroeid. Terwijl je nu, als volwassene er voor jezelf kunt zijn. Jij kunt nu als volwassene voorzien in de behoeften die jij als kind nodig had.
5. Het stellen van doelen
Coaching is altijd toekomstgericht. Samen met mij ga je persoonlijke doelen stellen die helpen bij de voortgang en het creëren van een vervullend leven, ongeacht het verleden. Zodat je je verleden daar kunt laten, er lering uit kunt trekken om een toekomst te maken voor jezelf waar jij zelf voor kiest. Dit is ook een belangrijke stap, het afscheid nemen van slachtofferschap.
Vaak wordt gedacht dat de toekomst al vastligt en een voortzetting is van het jeugdtrauma, Maar dit is niet waar. Jij bepaalt jouw toekomst en deze kun je altijd bijstellen in de richting die jij uit wilt. En dat leer je met transformatieve coaching.
6. Verbinding met innerlijke kracht
Coaching richt zich op het ontdekken en aanspreken van de innerlijke kracht die in jou zit. Dit versterkt jouw zelfbeeld en helpt bij het opbouwen van veerkracht. Het gaat altijd om het evenwicht belasting en belastbaarheid. Als jij ervoor zorgt dat jouw veerkracht verbetert, dan verbetert ook je belastbaarheid. dan kun je meer aan en voel je waar je kracht ligt.
Wat een van de meest belangrijke elementen van Bodymind coaching is, dat je lichaam altijd de waarheid spreekt en jou inlicht. Dus alleen via het lichaam en het voelen kun je trauma verwerken. Tevens leert je lichaam je dat je veel meer kunt dan je mind denkt. Dit is een grote les waar jij je voordeel mee kunt doen in de toekomst.
7. Tools en technieken
Ik bied verschillende tools en technieken aan, zoals visualisatie, meditatie en journaling, die je kunnen helpen bij je helingsproces. En vooral ook tools die je in jouw dagelijks leven kunt gaan toepassen zodat je, als je eenmaal weer terug bent in jouw omgeving, in je kracht kunt blijven staan.
Je meest belangrijke tool is je lichaam. Juist door weer in contact te komen met je lichaam door vanuit denken naar voelen te gaan, ervaar je of je in je kracht staat. Zodra je weer meer vanuit je hoofd gaat leven, brengt dit je van jezelf vandaan en weet je op een gegeven moment niet meer wat je nu echt wilt. Het lichaam is de key.
8. Nazorg en ondersteuning
Het is belangrijk jouw verandering vol te houden als je eenmaal thuis bent. Daarom heb je, als je ervoor kiest om bij mij te komen voor een intensieve coaching reis, altijd een maand na thuiskomst nog een online sessie met mij. Zo kunnen we samen bekijken hoe het nu gaat in jouw situatie. En waar er nog kansen liggen om aangepakt te worden.
Zelf denk ik dat het een goede tip is om elk jaar een moment te kiezen om weer even met jezelf aan de slag te gaan. Door bijvoorbeeld een keer per jaar op retraite te gaan. Ik doe dit ook elk jaar en ik merk dat dit mij altijd weer mooie nieuwe inzichten over mezelf geeft. Je leert van anderen en van jezelf.
Jeugdtrauma verwerken laat de levensenergie weer stromen
Je levensenergie (vitale energie) bepaalt hoe jij je voelt. Helemaal levend zijn is een staat van vreugdevolle, spontane energie. Omgekeerd leidt bevroren energie tot gevoelens van depressie en doodsheid. Naarmate de vrije stroom van deze spontane energie wordt ingeperkt kom je in lagere gevoelsstaten. Helemaal onderaan de emotieschaal ervaar je zaken als apathie, schuld, schaamte; helemaal bovenaan de schaal ervaar je vrijheid, vrede en vreugde.
Bij heftige, pijnlijke emoties kun je de levensenergie eveneens intens voelen maar dan tegen weerstand in. Je lijf kan dus zowel een geleider zijn van de vrije levensenergie als een blokkade. Het probleem van chronische spanning – vaak gelinkt aan onverwerkt trauma – is dat het lichaam steeds meer een weerstand wordt en steeds minder een geleider. Flow, de staat van vrije energie en van spontaniteit, is je natuurlijke staat. Al de andere staten zijn belemmeringen daarvan en raak je dus verder weg van wie je echt bent.
Net zoals het rivierwater turbulent wordt rond rotsen in een stroom, zo wordt de levensenergie eerst turbulent rond blokkades in ons lijf. Zo kan je bijvoorbeeld beven van woede of daveren van de schrik. Maar als de stroom bevriest door trauma ervaar je vooral remmingen en afscheiding.
Dus zowel je fysieke als je mentale staat wordt bepaald door de staat van levensenergie. Hoe vrijer de energie, hoe beter je hele systeem zich voelt en hoe meer plezier je kunt ervaren. Elke staat heeft een andere ‘frequentie’ (‘trillingsgetal’). Hoe fijne je je voelt, hoe hoger de frequentie.
Een emotie heeft energie die eruit wil
Energie uit zich als beweging. Relatieve staten van meer ‘levendigheid’ zijn dus relatieve staten van meer beweeglijkheid van de energie. Een dood lichaam beweegt totaal niet meer, een gezond lichaam is ‘springlevend’.
Lichamelijk wordt vitaliteit ook gerelateerd aan soepelheid versus stijfheid. Een pasgeborene is soepel als water en na je overlijden zet de rigor mortis in. Alle staten daar tussenin zijn staten van relatief meer of minder ‘levend’ zijn. Je kan dus ook ‘half dood’ zijn. Zodra je emoties onderdrukt, ben je minder levend.
E motie betekent naar buiten bewegen (van het Latijn ‘e-movere’). Als je emotionele energie niet kunt ontladen zoals in lachen, huilen, praten, kussen, omarmen, dansen, sporten, boos worden etc. gaat ze zich terugtrekken in de innerlijke ruimtes van je lijf en is steeds minder dynamisch. Net zoals stilstaand water gaat stinken ontaardt ook de geblokkeerde energie in fysiek en psychologisch ongemak.
Vastzittende energie
Zo blijft de energie bijvoorbeeld in je keel zitten (een krop in de keel), of in de longen(zoals ongeuit verdriet), of verstoort op chronische wijze de darmen, etc. Daar wacht de energie op ontlading. Zo kun je soms onverwacht gaan huilen of buitensporig gaan lachen. Het lijf kan dan spontaan ontladen.
Maar veel vaker blijft die energie daar ook jarenlang vastzitten, zelfs vanuit je vroegste kindertijd. Hoe langer de energie heeft vastgezeten hoe meer die zich op andere manieren zal uiten wanneer de energie vrijkomt. denk hierbij bijvoorbeeld aan hoesten (klank), slijmvorming, huiduitslag, allerlei ziekteverschijnselen, kregeligheid en woede-uitbarstingen.
Loslaten kun je leren
Het voordeel is, dat energie altijd van staat kan veranderen. Je kunt leren los te laten. Vasthouden hoef je niet te leren. Dat gebeurt automatisch. Loslaten doe je bewust en dit kun je leren. Zodra je weer meer leert voelen, kun je bewust kiezen om los te laten. You have to feel it to heal it.
Energie is dé onderschatte factor in de zorg
Het lichaam is duidelijk in eerste instantie een energiesysteem. Het is je energiestaat die de chemie aanstuurt. Het lichaam neemt energie in (ademhaling en metabolisme) en ontlaadt energie (als beweging en zelfexpressie). De meest essentiële vorm van energie is de voorraad levensenergie waarmee je geboren wordt. Dit kun je gebruiken door te doen en je kunt het aanvullen door slaap, meditatie en leuke ervaringen.
Energiehuishouding als sleutel tot fysieke, mentale én emotionele gezondheid
In de bio-energetica wordt je energiehuishouding als de meest belangrijke sleutel gezien tot zowel fysieke als mentale en emotionele gezondheid maar ook voor je algemeen gevoelswelzijn. Veerkracht hoort bij vrije energie; opgeven hoort bij vastgelopen energie. Je mag nog zoveel affirmaties tegen jezelf zeggen, als je levensenergie vastzit zal dat nauwelijks verschil maken.
Energieblokkades
Dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden is stilaan algemeen geweten: wat je denkt heeft een impact op wat je voelt en andersom. Op dieper, onbewust niveau conditioneert de energie letterlijk gedachten en gevoelens. Het is voor iemand met diepe, onbewuste problemen niet genoeg om positieve gedachten te denken om de emoties te kunnen veranderen. Onbewuste blokkades zijn energieblokkades. Ze hebben altijd te maken met onderdrukte levensenergie. Het juiste antwoord is lichaamswerk om de energie weer te doen stromen, niet positief denken. UIt lichaamswerk, via het lijf, stroomt positief denken.
Conclusie
Het is de chronische, vaak onbewuste spanning die je belet om je spontane, natuurlijke zelf te zijn en volop creatief te kunnen leven. Het is dus nogal belangrijk om traumatische stress te leren transformeren, vooral uit je vroege kinderjaren.
Transformatieve coaching is een waardevolle methode zijn als je jeugdtrauma wilt verwerken. Het legt de focus op herstel, groei en toekomstmogelijkheden, en ondersteunt je in je zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Je neemt zo verantwoordelijkheid voor je leven en bepaalt zelf waar je in de toekomst heen wilt.
Realiseer je ook, dat je nu als volwassene misschien een oordeel hebt over jezelf. En misschien vind je dat je helemaal geen trauma hebt of oude pijn. Dit kan zijn omdat je het heel diep hebt wegstopt en simpelweg niet meer weet, maar het kan ook dat je vindt dat wat jij als kind hebt meegemaakt geen naam mag hebben. Hier ligt een belangrijke stap naar heling voor jezelf. Als jij als volwassene met mededogen naar jezelf kunt kijken en het stukje kind in jou kunt omarmen, dan zet jij een hele grote stap richting heling. Dit is de kern van innerlijk kind werk.
Wat vooral belangrijk is, dat je een goed gevoel hebt bij de coach en daarom bied ik altijd eerst een gratis strategie sessie aan. Zo kunnen we samen bekijken of het een goed idee is om met mij dit avontuur aan te gaan.