Mindfulness & yoga reis

Kom naar het ongerepte eiland Sardinie voor een mindfulness & yogareis, de ideale locatie om tot rust te komen en te ontspannen!

lichaamsbewustwording; 5 tips om weer met jezelf in contact te komen!

faq ,lichaamsbewustwording; 5 tps om weer met jezelf in contact te komen.

 Lichaamsbewustwording

Als mens heb je nog steeds dierlijke instincten. Deze zijn misschien naar de achtergrond gegaan, maar zijn zeker nog in ons aanwezig. Primaire levensbehoeften worden gedreven vanuit instinct. Denk maar aan honger, dorst, lust. Deze instincten worden door 2 hoofdfactoren gedreven, overleven (bedreiging) en overleven van de soort ( voortplanten).

We leven in een maatschappij dat je instincten niet zomaar mag laten zien, we moeten eigenlijk onze dierlijke afkomst vooral niet laten merken. Ook moeten we laten zien dat we beschaafde wezens zijn en ons niet laten verleiden door onze instincten. We zoeken de beschaving steeds meer in andere voornamelijk materiele zaken. Daardoor gaan we nog harder werken, of studeren, zodat we misschien wel een hogere functie kunnen bekleden met nog meer geld. Dan kunnen we nog meer geld uitgeven aan uiterlijk vertoon.

Maar maakt dit gelukkig?

Uiteindelijk zijn we ook deel van de natuur en uit het DNA blijkt dat er niet heel veel verschil is tussen bepaalde diersoorten en de mens. Onze hersenen zijn zich verder gaan ontwikkelen zodat we nu een geweten hebben en kunnen nadenken over wat er mis ging.

Dit is mooi natuurlijk maar gaan we nu niet alles ook aan het brein toeschrijven?

Steeds meer lijkt het alsof we het lichaam maar vergeten. Alsof dit een wormvormig aanhangsel is geworden van onze hersenen. O ja het lichaam, ach ja dat volgt wel. Maar wat als ik je nu vertel dat het lichaam alles netjes voor ons bijhoudt en ons altijd de waarheid vertelt. Ons brein laat ons piekeren, malen, analyseren, plussen en minnen en vervolgens alsmaar in cirkeltjes denken zonder concrete oplossing. We worden hier doodmoe van. Pas als we weer in contact komen met onszelf, echt in contact komen door weer een verbinding te maken tussen ons brein en ons lichaam, komt er een echt oplossing tevoorschijn.

Ons lichaam leidt ons niet om de tuin, maar laat het ons weten precies zoals het is. En daar hebben we veel meer aan.

Lichaamsbewustwording; hoe kunnen we weer luisteren naar ons lichaam?

  • Word je bewust van je lichaam

In eerste instantie doe je dit door je weer bewust te worden van je lichaam. Niet alleen hoe het er van de buitenkant uitziet maar ook wat er binnen in je lichaam allemaal gebeurt. Wat je organen doen, bloedsomloop, hart, longen etc.

  • Ademhaling

Af en toe breng je jouw aandacht naar je ademhaling. Je verandert niets, maar neem alleen de ademhaling waar. Hoe je inademt, hoe je uitademt, of je pauzes maakt, maar je oordeelt niet.

  • Bodyscan

Check af en toe even in bij jezelf. Ga ergens zitten of liggen waar je niet gestoord kunt worden. Sluit je ogen en richt je aandacht steeds op een ander lichaamsdeel. Vraag je af of je er iets kunt voelen, waarnemen en wat je daar kunt voelen. Ook hier geen oordeel geven.

  • Gedachten

Breng af en toe je aandacht naar je gedachten en word je ervan bewust dat je gedachten hebt. Probeer eens of je ook hier de waarnemer kunt zijn van je gedachten en of je de gedachten kunt waarnemen, maar er niet in mee kunt ga

  • 1 woord

Kun je de dag afsluiten door even je ogen te sluiten en te voelen hoe je je voelt op dit moment? Kun het eerste woord wat er in je opkomt in gedachten nemen? Wat roept dit woord verder bij je op?

Welkom thuis bij jezelf!

Vind je het lastig om dit goed in praktijk te brengen, overweeg dan eens mee te gaan met een van onze reizen .

mindfulness & yoga reizen