Monique’s blog

Monique's blog, op Sardinie. yoga reis en mindfulness op sardinieMonique's blogMonique's blogMonique's blog op Sardinie   Monique’s blog

Dit is mijn blog, waarin ik meer over mezelf vertel aan de hand van gebeurtenissen en situaties. Elke week een klein verhaaltje met een spreuk ter inspiratie om de week goed te beginnen!

 

 

 

30 juli 2018

 monique's blogDat is inderdaad waar ik naar op zoek ben. Wie ben ik nu echt?
Dat ik mezelf vaak tegen kom is een feit. Want simpelweg tegen mezelf zeggen, nu doe ik dat nooit meer, dat werkt dus niet.
Onder al die lagen die ik om mezelf heen heb gedrapeerd, al die jassen die ik heb aangedaan, zit mijn echte ik. En die zou ik nu graag eens willen ontmoeten.
Ik begrijp dat dit alleen kan als je jezelf eerst tegen komt. Want zodra je tenminste door hebt dat je jezelf weer bent tegengekomen, is er in ieder geval bewustwording.
Bewustwording van een jas die je dacht uit getrokken te hebben maar stiekum toch weer aan had gedaan.
Hoe bevrijdend zou het zijn als we al onze jassen die we door de tijd heen onszelf hebben aangemeten, uit zouden kunnen doen?

Mijn verhaal

Ik heb getracht dit te doen door mijn eigen verhaal op te schrijven. Dit verhaal is het onomwonden verhaal van mijn leven tot nu toe. Het verhaal wat vertelt hoe ik ben geworden en waar ik vandaan kom. Dit verhaal heb ik vervolgens in mijn boek mee laten drukken. Dus iedereen die bij mij boekt, ontvangt dit boek en kan dit verhaal lezen. Zo kan ik me niet meer verschuilen achter zelf bedachte verhalen, ideen die in mijn hoofd echt waarheid geworden zijn of illusies die ik zelf gecreeerd heb.
Best spannend wel, maar vooral bevrijdend.
Mezelf bloot geven was spannend er zat veel angst op. Angst die in mijn hoofd werd vertaald door allerlei “wat als?” en “maar misschien dan?” vragen te stellen.
Ik heb hierdoor geleerd mezelf te blijven toetsen. Als ik me in een situatie bevind dan stel ik mezelf even de vraag:” Is dit de echte Monique?”
Dat zorgt er weer voor dat mijn beide beentjes weer op de grond komen en die dikke winterjas uitgaat.
Dat wens ik jullie ook een lichter leven met minder jassen aan.
Dit had nu in het hitteplan moeten staan. Trekt u eens een jasje uit, dat zorgt voor verkoeling!

monique's blog23 juli 2018

Deze keer geen gevatte zin of hippe spreuk, maar een nadenker.
Iets wat me de laatste tijd bezig houdt en wat ik graag met jullie wil delen.
We zijn altijd maar bezig voorbij de horizon te kijken en hebben geen tijd meer over voor datgeen wat recht voor ons staat.
We vinden het leed op afstand zo erg dat we er graag wat aan willen doen. Dus doneren we, gaan op reis of schrijven ons in voor een vrijwilligersopdracht.
Maar hoe zit het met je omgeving? 
Je familieleden die bij je in de buurt zijn. Gaat het ook goed met hen? Neem je wel eens de tijd om even echt met ze te praten of naar ze te luisteren?
We rennen maar door van de ene activiteit naar de andere. In ons hoofd zijn we tot aan de kerst al helemaal georganiseerd en voor ons werk maken we ook heel wat overuren in ons hoofd.
Het is goed hier af en toe op gewezen te worden om je blik weer om je heen te richten. Zo zie je weer hoe jouw directe omgeving toch prachtig is. En ook alle personen die in jouw directe nabije omgeving zijn.

Dus sta deze week eens stil en kijk om je heen en noem dan 10 dingen op waar je blij van wordt. Dit mogen ook personen zijn, als het maar in je nabijheid is.

Wat ben je toch een gelukkig mens!

16 juli 2018 Je eigenwaarde bepaal je zelf!

Als je dit zo leest, denk je vast:” ja natuurlijk bepaal ik dat zelf. ”
Maar…..is dat ook echt zo?

Hoe vaak zijn we niet in ons hoofd bezig met hoe anderen ons zien? En weten we precies tegen onszelf te vertellen wat anderen van ons vinden of hoe ze over ons denken.

Is het je ook wel eens opgevallen dat jij ook veel bezig bent met anderen? Dat je je oordeel al klaar hebt over de ander terwijl je deze persoon niet echt kent?
Ook dit houdt verband met hoe jij jezelf ziet. Dit betekent dat je ook jezelf beoordeelt.

En zo kan het weer heel druk zijn in je hoofd.

Kies ervoor je hoofd elke dag even wat rust te geven. Ga zitten op een rustige plek en zeg dan ook echt even tegen je brein:” lief brein, fijn dat je me elke dag weer helpt om alles op te lossen maar nu mag je even rusten. Ga maar in je mand liggen en laat me maar even alleen. Het mag!”
En als je dan zo zit en merkt dat je brein toch weer stiekum bezig is, zeg dan weer:” nee brein even terug, ”

Zo geef je je hoofd en je brein even rust om bij te komen en kom je zelf ook even bij van al dat geratel.
Als je dit 2 keer per dag even doet, al is het maar een paar minuten, zal je merken dat het rustiger wordt in je hoofd.Ook ga minder oordelen en dus ook oordeel je ook minder oordeelt over jezelf.
En zo groeit je eigenwaarde, want zeg nou zelf je bent toch de leukste persoon die je kent!

9 juli 2018 Succes is krijgen wat je wilt. Geluk is willen wat je krijgt!

Soms moet je iets wel een paar keer lezen voor dat het pas echt tot je doordringt wat er staat.
Zo ook met deze quote.
Ik las deze en knikte meteen heel begrijpend mee, maar eigenlijk viel het kwartje niet meteen.

Dus ga er maar even goed voor zitten en lees de zin, het liefst hardop, rustig en langzaam voor.

Geniet van wat op je pad komt, ongeacht wat het is. In alles zit schoonheid en in alles kun je de liefde herkennen.
Als je dit ziet en blij kunt zijn met alles wat je toe geworpen wordt, dan ben je een gelukkig mens.

Dit is niet altijd makkelijk en zeker in moeilijke tijden is het vaak lastig de schoonheid en liefde te zien.
Neem dan even wat meer tijd voor jezelf om stil te kunnen staan. Ga niet harder hollen maar vertraag. Neem dan even pauze van hetgeen je zo bezig houdt en concentreer je op iets kleins. Een bloemetje wat tussen de grote stenen toch blijft bloeien of de zonnenstralen die tussen al die grauwe en grijze wolken toch blijven stralen. En sta dan even stil!

2 juli 2018 Wrok koesteren is iemand gratis in je hoofd laten wonen!

En o wat geldt deze tekst ook voor mij.
Het is erger geweest, ik werk er hard aan. Want inderdaad wat woonden er veel mensen in mijn hoofd. En dat met alle gedachten, herrinneringen en emoties wordt een drukke boel.
Wraakgevoelens, boosheid, woede zijn emoties waar jij uiteindelijk meer last van hebt dan de ander.

Nu weet ik ook dat als iemand dit jaren tegen mij zou hebben gezegd, dat ik dan had gedacht je hebt makkelijk praten. Maar nu ik een aantal jaren bezig ben met het trainen van gelijkmoedigheid, kan ik zeggen dat het inderdaad zo is dat het je tegenhoudt om gelukkig te zijn.En dat het alleen effect op jezelf heeft.

Dus laten gaan deze emoties, laat los.
Niet makkelijk maar zo de moeite waard!

25 juni 2018 Te weten dat je onwetend bent, is het begin van alle wijsheid!

Kennis is macht is een bekende uitdrukking. Maar wat heb je eraan? Word je dan gelukkiger als je meer weet en dus meer macht hebt?

Als je bedenkt dat alles continue verandert en dus ook alles waarvan we denken dat het zo is, steeds weer anders is, wat is er dan onomstotelijk waar?
Onze gedachten?
Of onze waarnemingen?
En onze gevoelens en emoties?
Nee ook niet, dit is een interpretatie van ons brein.

Het maakt niet uit

Dus alles wat we leren en denken te weten hoeft niet per definitie waar te zijn. Dan mogen we ook best zeggen, he dat wist ik niet! Zonder dat we ons hoeven te schamen. Is dat niet heerlijk?
Het is prima om iets niet te weten, het maakt niet uit.

Probeer het maar eens uit. Als iemand je iets vertelt en je hebt geen idee zeg dan eens Goh wat bijzonder, dat wist ik niet! En leef je nog, ben je nog dezelfde persoon?

Voelt het nu lichter aan nu je niet meer al die zware last van de alwetendheid met je hoeft mee te torsen?

18 juni 2018 Je kunt beter niets doen, dan druk zijn met niets!

Dit is zo waar maar o zo moeilijk!
Als we niets doen, hebben we al snel de neiging toch weer iets te doen. Lezen, kijken, denken, puzzelen, opruimen, rondlopen.
En voor je het weet ben je alweer druk bezig met niets.
Echt niets doen is echt tot rust komen. En dat zorgt voor ruimte in je hoofd en voor nieuwe energie en inspiratie.
Maar daarvoor moet je eerst wel door een doolhof van dingen om in deze rust te belanden. En dit doolhof zorgt vaak voor zoveel afleiding dat je voordat je het weet alweer bezig bent met een onderwerp waarvan je hoopte dat dit nu toch was afgesloten.

Tip
Als je dit merkt, schrijf dit onderwerp dan op en uit. Schrijf alles op wat je bezighoudt en wat hiermee verband houdt.
Leg het dan even weg. En zoek een moment uit waarop je helemaal alleen bent. Pak het papier er dan weer bij en lees het nog eens aandachtig voor jezelf door. Maak dan een klein officieel momentje door een mooi liedje uit te kiezen en verbrand vervolgens het papier . Laat het nu gaan, laat het nu los. Vertrouw erop dat jij je best hebt gedaan en dat het nu aan het universum is om het van je over te nemen.

11 juni 2018 De wijze overdenkt zijn eigen fouten, niet die van een ander!

Een heel logisch gezegde eigenlijk.
Maar toch betrappen we ons erop, als je eens goed nadenkt waar je je allemaal druk om maakt, dat dit vaak meer met de ander heeft te maken dan met jezelf.
Ook al houden we onszelf voor de gek met goede bedoelingen als de ander willen helpen. Vaak als we de gedachten echt goed onder de loep nemen, hebben ze toch ook een voordeel voor ons .
Dan zou onze oplossing echt het beste zijn, maar de vraag is voor wie?
Is het niet stiekum met name het beste voor jou?

Als je dan beseft dat we totaal geen invloed op de ander kunnen uitoefenen en dat ieder zijn eigen proces gaat. Dan kunnen we misschien proberen los te laten, dat we de ander zo graag willen helpen.

Laten we eens beginnen bij het helpen van onszelf. De enige persoon waar je echt invloed op kunt uitoefenen.
Het geeft veel rust als je de gedachten over de ander kunt laten voor wat ze zijn!

4 juni 2018 Alles wat ik nodig heb, komt naar me toe in een volmaakte volgorde van tijd en ruimte!

Ken je dat ook, dat je zou willen dat het al morgen is?
Dat je ergens naar uit kijkt en dat het maar niet opschiet?
Of dat je wacht op een beloning die maar niet komt?

En dat als de tijd is aangebroken, het altijd anders komt dan je had verwacht.

Dan weet je ook dat we vaak teveel energie stoppen in het proberen te besturen van de toekomst. Maar dat dit is als proberen een muur om te duwen. Verspilde energie.

Doe je best, doe dat wat je kunt en vergeet dan niet achterover te leunen en af te wachten vol geduld. Het komt allemaal zoals het moet komen. En vertrouw hierop.

En geniet dan ook van het wachten. Het even niets hoeven te doen. Vol vertrouwen alles los laten en laten binnen komen in jouw toekomst. Een voor mij hele mooie maar vooral ook moeilijke les. Ik wil graag de controle houden, ervoor zorgen dat alles komt zoals ik dat bedacht heb. Maar ik heb al zo vaak ondervonden dat dit echt niet zo werkt.

28 mei 2018 Een dag niet gelachten is een dag niet geleefd!

Als je geen puf hebt om de yogamat uit te rollen of een rustige plek te zoeken om te mediteren, begin de dag dan met een lach.
Een hele oude spreuk die altijd werkt.

Hoe vaak lach jij op een dag? Lachen is zeer gezond en het kost je niets! Een glimlach geeft je al direct een goed gevoel en ontspant je.
Lachen versterkt het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter bestand is tegen virussen en bacteriën. Lachen ontspant en vermindert stress. Het houdt de bloeddruk in balans en is gezond voor het hart. Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en ontspant de spieren. Tijdens het lachen komen er endorfinen vrij in je hersenen, waardoor je je goed gaat voelen en eventuele pijn en een teveel aan stresshormonen vermindert. Méér lachen is goed voor iedereen en vooral voor diegenen die kampen met stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid.

Dus begin alvast met glimlachen en kijk eens of je iemand aan het lachen kunt maken.

21 mei 2018 Leven is het meervoud van lef!

Elke nieuwe dag vormt weer een nieuwe uitdaging. Waarin je steeds weer voor de keuze staat ga je de uitdaging aan of niet?
Om echt te leven en niet geleefd te worden heb je zeker lef nodig. Moed en kracht om voor jezelf te kiezen en te durven kiezen.
Een beslissing te nemen. Het maakt niet uit of de beslissing de goede is, jij neemt hem en daarmee aanvaard je de consequenties.
Door knopen door te hakken, moed te hebben om te beslissen, kom je verder op je pad. Zo leert het leven je steeds weer een les.
Dus toon lef en durf te leven!

14 mei 2018 je kunt niet meer geven dan de ander wil ontvangen!

Deze zin is zeer herkenbaar voor me. En ik denk met mij nog zeer veel anderen. Vaak willen we een ander helpen en denken we zeker te weten wat het beste is voor de ander. Maar niet altijd wordt dit gewaardeerd. Of we dringen ons teveel op met de beste bedoelingen hoor maar wel overdonderend voor de ander.

Dan wordt het weer even tijd dit in te zien en een stap terug te doen.
Want alle energie die we stoppen in het geven aan de ander, wat de ander niet kan of wil ontvangen, is weggegooide energie. En dat is zonde, die konden we dan beter voor onszelf gebruiken.

Vaak als we teveel met een ander bezig zijn, is dit een teken dat we een beetje voor onszelf weglopen. We zoeken een excuus om niet met onszelf bezig te zijn.

Denk daar maar eens over na. Voel jij je soms ook wel eens moedeloos als de ander weer neit luistert of doet wat jij hebt gezegd?

Doe dan eens een stap terug en breng meer tijd met jezelf door. Verleg je aandacht naar jezelf. Je zal zien dat je het nodig hebt!

7 mei 2018 Diep in jezelf zit een wijze vriend die je het pad laat zien!

Als we onzeker zijn gaan we bij iedereen te rade. Maar hoe meer goedbedoelde adviezen we verzamelen, hoe meer we van onszelf verwijderd raken. Ons hoofd maakt draait overuren.

Neem dan de tijd om je juist wat af te zonderen. Maak een lange wandeling in de natuur en probeer je hoofd wat rust te bieden en echt aanwezig te zijn bij de wandeling, bij de natuur. Bekijk alles om je heen alsof je het voor het eerst ziet en neem alles zo goed mogelijk in je op.

Je zult zien dat jouw wijze vriend zich spontaan bij je meldt, nadat je je geest wat rust hebt gegeven. En deze raad is de enige raad die je blind kunt volgen.

Het is de stem van je hart en die stem heeft altijd het beste met je voor!

30 april 2018 Mediteer 1 uur per dag. Ben je druk, mediteer dan 2 uur!

De meeste van ons moeten lachen als ze deze zin lezen. Dat kan toch niet, als ik het druk heb dan heb ik helemaal geen tijd om te mediteren. En daar gaat het precies mis. Als we het druk hebben, maken we geen tijd meer voor onszelf. Want daar is immers geen tijd voor?
Door geen tijd in te ruimen voor jezelf wordt het steeds drukker in je hoofd en vervreem je steeds meer van jezelf, van je hart. Je echte zelf. Dan weet je op een gegeven moment niet meer wie je nu echt bent en wat je nu echt wil.
Je komt dan in een leven terecht wat voor je geleefd wordt en je speelt de rol die van je gevraagd wordt.
Dit is heel vermoeiend en uiteindelijk gaat dit zijn tol eisen.

Zullen we allemaal deze week eens iets meer tijd inruimen voor onszelf, ook al hebben we het druk?

23 april 2018 Jij, Jijzelf, evenals iedereen in het universum, verdient jouw liefde!

Soms zijn we zo bezig met de ander. Willen we dat de ander gelukkig is, zorgen we ervoor dat de ander blij is, geven we al onze aandacht aan de ander.
Dat lijkt een mooi en altruistisch gebaar maar dat is het niet.
Als je goed voor jezelf zorgt, heb je van binnen rust en kun je pas echt oprechte aandacht aan de ander geven. Daarom is het in eerste instantie belangrijk jezelf met liefde te omringen. Heb compassie voor jezelf als je iets “fout” doet. Het hoort bij het leven en aldoende leert men, juist van de fouten.

Zet jezelf deze week eens op 1. Je verdient het!

16 april 2018 Vergeven is een kenmerk van de sterken!

Niet altijd makkelijk, maar ook dit kun je trainen. Oud zeer, wrok, gekwetste gevoelens kunnen er in je lichaam uiteindelijk voor gaan zorgen dat je klachten krijgt en ziek wordt.

“Vergeving is het kostbaarste bezit wat je jezelf kunt schenken!”

Het gaat hierbij alleen om jou. Zodra je vergeeft, voel jij je beter en lichter.
En je vergeeft jezelf ook sneller uiteindelijk. Alles waar je je schuldig over voelt, kun je jezelf vergeven omdat het leven verder gaat en je belooft aan jezelf de les hierin te leren.

Denk deze week eens na of er in jou oud zeer aanwezig is en of je dit kunt ombuigen in liefdevolle vriendelijkheid en vergeving. Een prachtige methode hiervoor is de Metta meditatie. Deze zal zeker aan bod komen tijdens de verdiepingsreizen.

9 april 2018 Over niets berouw hebben is het begin van wijsheid!

Alles in je leven heeft een functie. Alles waarvan je je denkt, had ik dat maar zo gedaan, had toch de functie dat je het niet zo hebt gedaan.Als je beseft dat alles komt zoals het komt en moet zijn zoals het is, dan wordt je leven makkelijker.

Accepteer alles zoals het is gegaan, en bedenk waar je nu bent. Juist de dingen die in jouw ogen fouten waren, hebben je geholpen te zijn waar je nu bent.

Neem deze week eens ergens de tijd om voor jezelf na te gaan, welke leermomenten jij al in je leven hebt gehad.