Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Selfcare | 6 tips om beter voor jezelf te gaan zorgen.

Selfcare een mooi woord maar wat houdt het in?

Zorgen voor jezelf

Selfcare, is dat egoistisch, dat wordt ook vaak gevraagd. Maar als je eerst goed voor jezelf zorgt kun je ook beter voor anderen zorgen.

Vaak wordt er gezegd zorg goed voor jezelf of denk goed aan jezelf maar wat houdt het concreet in? Dat vind ik best een lastige. Is dat even een avondje vrij en iets leuks doen of een weekendje weg en je laten verwennen? In mijn ervaring niet. Natuurlijk is het belangrijk leuke dingen te doen in je vrije tijd, maar het is geen selfcare.

Selfcare is een manier van leven.

Dat is een manier van leven heb ik ontdekt. Want als je een hele periode niet goed voor jezelf zorgt, lekker over je grenzen heen gaat en dan op het randje van een burn out even snel een weekendje weg gaat om de boel te redden is dat geen selfcare. Dat is meer jezelf een reddingsboei toegooien en hopen dat je aanspoelt.

Selfcare houdt in dat je jouw leven zodanig inricht dat je die reddingsboei niet nodig hebt. Dat je dagelijks aandacht hebt voor jezelf en hoe je je voelt zodat je tijdig kunt bijsturen. Leuke dingen doen hoort er zeker bij en tijd hiervoor vrij maken, voor dingen waar jij blij van wordt, is heel belangrijk. Maar nogmaals het is geen selfcare.

Hoe ga je selfcare toepassen in je leven?

Goeie vraag!

Hieronder 6 tips van mij om je te helpen meer liefde en zorg voor jezelf te cultiveren.

6 tips om beter voor jezelf te zorgen

  1. Dagelijks mediteren. Deze zet ik echt op 1 omdat vooral mediteren je helpt om tot jezelf en je dieper gelegen gevoelens te komen. Zonder meditatie is het lastig echt goed te weten wat je nodig hebt. Als je deze lastig vindt begin dan eerst met 2 keer 5 minuten op een dag even kort te mediteren. Aandacht naar je lichaam en adem brengen en hier even blijven. Als dit je 2 maanden is gelukt, kun je de tijd opvoeren.
  2. Zorg voor een fijn ochtend routine. Ook belangrijk met de ochtend zet jij de toon voor de dag. Dus neem de tijd om wakker te worden, even te mediteren en wat yogahoudingen te doen en je voelt je heel anders gedurende de dag. Het bespaart je veel energie.
  3. Pas mindfulness toe! Breng je aandacht gedurende de dag af en toe terug naar het nu door echt heel aandachtig je zintuigen te gebruiken. Echt even weer te voelen, ruiken, zien, horen en eventueel proeven. Alleen in het nu kun je echt leven, dus geniet van die momenten,
  4. Maak er een gewoonte van, als je ’s avonds mediteert, te benoemen waar je dankbaar voor bent. En wat de dag je heeft gebracht. Dankbaarheid vergroot geluk.
  5. Breng meer beweging in je leven. Het liefst in de natuur wandelen, of fietsen of ga af en toe lekker even uit je dak op je favoriete muziek. Bewegen houdt het lichaam gezond en zorgt voor een gezonde geest. Probeer ook krachttraining in je wekelijkse routine in te passen.
  6. Laat Los! Deze is ook heel belangrijk, vergeef jezelf en anderen en leef lichter. Neem niet alles mee naar de volgende dag maar neem bewust afscheid van bepaalde zaken die jou niet meer dienen. Denk aan je adem, op de inademing neem je nieuwe energie op en op de uitademing laat je los wat je niet meer nodig hebt.

Selfcare op Sardinie

Wil je meer doen met selfcare?

Kom dan eens lekker uitrusten en bewegen bij ons op Sardinie. We bieden elk jaar verschillende yoga retreats.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.