Trauma verwerking

trauma verwerking sardinie met sunny mind upMede door mijn eigen ervaring, ben ik me gaan interesseren in het verwerken van trauma. Er zijn verschillende wegen om hiermee om te gaan, maar zelf had ik nog geen geschikte weg gevonden voor trauma verwerking.

Toen ik een paar jaar geleden mijn module Cognitieve gedragstherapie afrondde, kwam ik weer via de westerse reguliere gezondheidszorg in aanraking met trauma verwerking. Toch was ik niet tevreden met het gebodene en ging verder op zoek. Ik ben toen een zelfstudie gaan doen naar Trauma verwerking en Lichaamsgerichte therapie.  Via verschillende experts op dit gebied, waaronder Prof. B van der Kolk, kwam ik op een veel effectiever spoor terecht.

Praten over het trauma

Het herhalen van de traumatische gebeurtenis dmv praatsessies is niet effectief gebleken en veel clienten zijn er ook op een gegeven moment klaar mee. Ze drukken de gevoelens en alles wat er mee verband houdt weg en proberen er niet meer aan te denken. Dit is geen oplossing, want uiteindelijk gaan deze emoties via andere uitwegen zich manifesteren. Op een gegeven moment kunnen zich allerlei mentale en of lichamelijke klachten gaan voordoen, zonder dat men beseft waar dit door komt.

De oplossing is dan ook niet het onderdrukken of wegdrukken van de gevoelens, maar deze te laten bestaan. Ze te erkennen als onderdeel van jou, ze welkom te heten zonder oordeel.

Als je negatieve emoties wegdrukt, dan ga je op een gegeven moment niets meer voelen, ook geen positieve emoties meer. Je wordt gevoelloos. Dat lijkt dan even de oplossing, maar uiteindelijk lever je teveel in.

Lichaamsgerichte therapie

Voor velen is het beangstigend om weer terug te gaan naar voelen. We zijn bang dat we weer pijn gedaan worden, of dat we overspoeld worden door onze emoties. Daarom kiezen we voor wegdrukken, simpelweg niets meer voelen.

Met lichaamsgerichte therapie leer je heel rustig in jouw tempo weer hoe het is om in contact met je lichaam te komen. Je leert beetje bij beetje weer alle gevoelens en signalen van je lichaam aanvoelen. Hierdoor krijg je controle over je gevoelens en emoties en leer je ook dat als je een emotie voelt aankomen, dat deze jou niet meesleept maar dat deze weer wegzakt doordat jij in control bent.

Deze methode pas ik toe tijdens mijn trainingen en zijn zeer effectief gebleken bij trauma verwerking. Als je merkt dat je veerkracht verminderd en je sneller geïrriteerd raakt, is dit de manier om je veerkracht weer te vergroten.

Voor wie?

Iedereen die last heeft zich staande te houden, verminderde veerkracht heeft, snel geirriteerd is, gespannen is,

Welke diagnoses:

PTSS, Burn-out, depressie, persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen, compulsieve stoornissen, fibromyalgie, Chronisch vermoeidheidssyndroom, auto- immuunziekten.

 trauma verwerking sardinie met sunny mind up training.Wat leer je:

Je weer veilig te voelen en vertrouwen te hebben

Beter met anderen om te gaan

Zelfbeeld vergroten

Meer in aandacht te leven

 

Hoe doe ik dit?

Ik maak gebruik van verschillende technieken uit de yoga, mindfulness, meditatie en qigong. Maar ook zal ik ademhalingsoefeningen gebruiken en oefentherapie.

Tezamen is dit mijn methode Sunny mind up geworden en deze methode is lichaamsgericht. Ik leer je weer je geest in contact te brengen met je lichaam. Zo leer je jezelf beter kennen en leer je jouw eigen lichaamssignalen te herkennen zodat je beter weet wat je wilt. Maar ook weer de controle hebt over je emoties en gedachten. Hierdoor kom je weer in je eigen kracht te staan voel je je stabiel. Je leeft rustiger en lichter.

Meer weten?