Mindfulness & yoga reis

Kom naar het ongerepte eiland Sardinie voor een mindfulness & yogareis, de ideale locatie om tot rust te komen en te ontspannen!

Vergeven is alle hoop loslaten op een beter verleden.

vergeven zorgt voor een lichter leven Sunny mind travel

Vergeven: een groot woord met een soms zware lading, waar velen moeite mee hebben.

We leerden vroeger dat je moest vergeven, maar er werd niet bij verteld hoe je dat dan deed. Maar eigenlijk is vergeven eenvoudig, als je het kunt zien als een innerlijke schoonmaak. Je doet het uit liefde voor jezelf. Je hebt de ander, de ‘dader’, er niet bij nodig om te vergeven. Dat is de grote misvatting over vergeven: dat het over de ander gaat. Het gaat over jou. Jij kunt het aan jezelf geven.

Je bent niet afhankelijk van een ander

En je hoeft niet te wachten tot de dader berouw toont, excuses aanbiedt, of op z’n knieën gaat. Je hoeft ook niet te proberen zijn motieven, of zijn jeugd te begrijpen, of te snappen waarom hij deed wat hij deed. Zolang we met de dader bezig blijven, komen we niet echt toe aan ons eigen proces, onze pijn, ons verdriet. Dat innerlijke proces gaat over het loslaten van wraak, haat, slachtofferschap en oordelen.

Je erkent dat je in je verwachtingen bent teleurgesteld, maar je stopt ermee nog langer van de ander te verlangen dat die jou gelukkig gaat maken. Je maakt daarmee je verleden schoon, zodat je in het heden weer vrij bent om te ademen. Vergeven geeft letterlijk ruimte in je lijf, in je leven. Het maakt je innerlijk gezond, ook lichamelijke klachten kunnen erdoor verdwijnen. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Waarom moet ik altijd vergeven?

Omdat je van jezelf houdt!

Als je dit niet doet, dan ruil je je kracht en autoriteit in voor slachtofferschap. Juist met diegene die je als de dader beschouwt.

Wie bereid is te vergeven, mag een wonder verwachten.

En dit kun je dus allemaal zelf doen, zonder de ander hierbij nodig te hebben. Dat is de belangrijkste conclusie. Dit heeft ook vooral te maken met jouw verwachtingspatroon en jouw oordeel. Zodra je dit kunt doorzien, neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel en stap je uit je slachtofferschap.

Voordat we het nieuwe seizoen weer ingaan zal ik samen met Toni nog een keer in Nederland zijn. Ik geef op woensdagavond 30 januari in Ede en op donderdag 31 januari een workshop “ Love yourself” en aansluitend verzorgt Toni een proeverij van wat sardijnse hapjes en een heerlijke pasta gemaakt door Toni. We nemen hiervoor allerlei lekkers mee vanuit Sardinie.

Mocht je het leuk vinden hierbij te zijn, dan kun je je nu bij mij opgeven. We hebben maar beperkt plaats. Tijdens deze workshop zal ik je laten ervaren hoe fijn het is een begin te maken met acceptatie en zelfvergeving.

Wil je hier meer over lezen, klik dan hier