Wat is Mindfulness?

 Mindfulness: Wat voor dag is het ? vraagt Poeh. Vandaag, antwoordt Knorretje. Fijn, dat is mijn lievelingsdag! zegt Poeh.

 Mindfulness & yoga reizen naar SardinieMindfulness

Wat is nu precies mindfulness word me vaak gevraagd. Mindfulness of achtzaamheid is een uitdrukking, waarvan de oorsprong in het boeddhisme ligt en is het tegenovergestelde van mindlessness, het ondernemen zonder er met je gedachten bij zijn.

In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar les geeft.Ook de arts Jon Kabat- Zin heeft mindfulness vertaald naar het westen en heeft dmv vele onderzoeken, aangetoond dat het stress verlaagd, weerstand verhoogt en het leven verrijkt.

Mindfulness verwijst naar:

  • een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment (“Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt”): bewuste aandacht.
  • een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.
  • juiste aandacht of bewustzijn in de Boeddhistische leer.

Dit is een uitleg van Wikipedia, maar nu de praktijk.

Mindfulness heeft vooral veel succes in de Noordelijke landen, omdat het een milde vorm is om meditatie en zelfcontemplatie toe te passen. Je kunt Mindfulness ook toepassen in je dagelijks leven, al is het maar even 3 minuten stilstaan bij het heden. Het gaat erom dat je langzaam aan steeds meer in het hier en nu leeft en geniet van het moment. Laat het verleden rusten, dat is nog maar een droom en de toekomst is nog een visioen.

Sardinie is een Mindful eiland waar men van nature heel mindful leeft. Men leeft van moment tot moment of zoals men hier zegt van maaltijd tot maaltijd.

Men neemt het leven zoals het zich aanbiedt en vooral aan de kwaliteit van het leven wordt aandacht besteedt. Dat is op Sardinie meer te vinden in de allerdaagse dingen, de maaltijden, het gezellig samenzijn en niet zozeer in materiele zaken.

Daarom willen wij je hier kennis mee laten maken, a taste of Sardinian life, zodat je dit later kunt toepassen in je eigen leven.