Mindfulness & yoga reis

Kom naar het ongerepte eiland Sardinie voor een mindfulness & yogareis, de ideale locatie om tot rust te komen en te ontspannen!

Wilde groenten op Sardinie

wellness en gezond eten op sardinie
wilde groenten, wellness en gezond eten op sardinie

funghi sardi

Sardinie is een eiland wat graag autonoom wil zijn. Nu is ze dat al behoorlijk, naar mijn mening. Dit zit hem voornamelijk in de kleine, maar wel primaire levensbehoeften.

De Sardijn is geen luxebeest, maar hecht veel waarde aan de maaltijden. Deze moeten toereikend zijn, maar vooral kwalitatief van hoog niveau. Geen gepruts met garnituren en artistiek verantwoord voedsel, maar de producten daar gaat het om, die moeten goed zijn.

Daarom hier geen biologisch of ecologisch eten, men eet niet anders. Deze termen zijn in Sardinie nog niet in de mode, daar alles hier nog biologisch is. Dieren lopen hier vrij rond en grazen allerlei lekkere kruiden bij elkaar. Groenten en fruit wordt hier ook veel verbouwd en kan rekenen op veel zon en in de winter genoeg water, wat ook bevorderlijk is voor de smaak. Wat vooral belangrijk is, is de tijd die genomen wordt om het product tot zijn recht te laten komen. Zoals alles hier op Sardinie, wordt er de tijd uitgetrokken die nodig is, geen haast.

Maar wat hier ook opvalt, is dat de Sardijn over een goede kennis beschikt van de “wilde groenten”

Dat ziet men in de herfst terug als ze op zoek gaan naar diverse paddenstoelen, er zijn wel 200 soorten te vinden. In het voorjaar gaat men op zoek naar bietole ( snijbeet), cardi ( kardoem) en carciofo (artisjok) Dit groeit gewoon langs de weg, in de tuin of welk terrein dan ook. De kunst is het herkennen ervan en dan wat je ermee kunt doen. Deze wilde groenten bezitten zeer veel anti-oxidanten, metalen en mineralen en zorgen voor een gezonde maaltijd.

De wilde groenten groeien uit zichzelf daar hebben wij geen invloed op. Wat opvalt is, dat altijd op het juiste moment de juiste planten/ groenten groeien die stoffen bij zich dragen waar wij mensen op dat moment het meeste behoefte aan hebben. Dit gaat vanzelf hier hoeven wij niets aan te doen. Dat is de intelligentie van de natuur.