Yoga

yoga op sardinie met Monique van Proosdij

Tijdens onze mindfulness reizen zal ik veel gebruik maken van verschillende yoga technieken. Ik vind het belangrijk hier meer uit te leggen over hoe ik dit doe en wat mijn gedachten hierover zijn.

Yogafilosofie

Yoga is voornamelijk bekend geworden als een fysieke activiteit. We kennen inmiddels verschillende yoga houdingen (asanas) en we kunnen uit vele yoga stijlen een keuze maken. Maar yoga betekent verbinden of verenigen. En hiermee wordt bedoeld het verenigen van lichaam en geest. Daar gaat het voor mij ook om. Steeds weer op zoek gaan naar de beste houding of beweging die er weer voor zorgt dat jouw lichaam weer opgemerkt wordt door je geest. En zo je hoofd weer in verbinding brengt met je lichaam.

Waarom zou je dit willen?

Dit is van groot belang om veerkrachtig en evenwichtig in het leven te staan. Want yoga leert het lichaam, de geest en het gevoel beheersen zodat je er controle over hebt. En dus niet door je hoofd ( gedachten) en emoties geleefd wordt. Maar zelf de regie van jouw leven in handen hebt.

Wat voor yoga stijl gebruik ik?

Ik maak gebruik van verschillende stijlen, maar voornamelijk Hatha, Yin/ Yang, Sivananda en Kundalini Yoga.

Maar yoga bestaat niet alleen uit het doen van bewegingen en houdingen. Vaak wordt als eerste gedaan om weer contact te leggen met het lichaam. Maar er zijn nog vele andere onderdelen die hier bij horen. Zoals de ademhaling (pranayama), concentratie (dharana), meditatie (dhyana), het terugtrekken van de zintuigen (pratyahara). En ook goede lichamelijke verzorging en zelfreflectie.

Mijn visie op Yoga

Ik werk met alle ingredienten die ik hierboven heb genoemd. Soms zal ik hiervoor oefeningen gebruiken vanuit deze stijlen. En soms gebruik ik zelf bedachte oefeningen of oefeningen uit andere technieken.

Mijn doel

Mijn doel is je weer in contact te brengen met je echte zelf, je authentieke zelf. Zodat je weer weet wat je nu echt wilt. Ik heb gemerkt dat ik hiervoor allerlei technieken kan inzetten die voor jou persoonlijk op dit moment het beste werken. Dus ik gebruik geen vaste stijlen en mijn trainingen zullen daarom ook altijd anders zijn omdat ik steeds weer andere mensen en hun verschillende processen tegenover me heb.