Yogahoudingen zorgen ervoor dat je aandacht weer naar je lichaam wordt getrokken. waarbij je geest kan ontspannen. In dit artikel leg ik je meer uit over de effecten van yogahoudingen. Tevens vind je ook een video met 5 yogahoudingen, die je bijvoorbeeld in de ochtend kunt doen voordat je naar het werk gaat. Deze yogaset duurt maar 10 minuten. En dus is die makkelijk in te passen in je dagelijks ochtend ritueel.
Yogahoudingen en het rekken van het lichaam
Mijn moeder van 78 vroeg zich laatst af waarom het op haar leeftijd nog nodig zou zijn, te leren voorover te buigen en met haar vingers de grond te raken met gestrekte benen. Daar zag ze het nut niet van in. Op mijn leeftijd is dat toch niet meer zo nodig, meende ze. Wel, dat is niet waar. Op elke leeftijd is het goed met je lichaam bezig te zijn. Al is het alleen al om meer lichaamsbewustzijn te creeren. Maar ook vanwege het ontspannen van lichaam en geest.
Het zenuwstelsel en ontspanning
Natuurlijk is het van belang je spieren op lengte te houden en ze te doorbloeden en veel mensen weten dat ze dit via stretching kunnen doen. Maar er lopen ook zenuwen door ons lichaam. Het centraal zenuwstelsel door de wervelkolom en het perifeer zenuwstelsel loopt door naar de ledematen. Op het moment dat je zittend of liggend je handen naar je tenen probeert te brengen, met gestrekte benen, breng je het zenuwstelsel maximaal op rek.
En wat goed is voor de spieren is ook goed voor de zenuwen. Deze worden ook weer goed gevoed en …. nog veel belangrijker, ze komen tot rust. Rek op de zenuwen zorgt voor een signaal naar de hersenen dat het lichaam mag ontspannen. Het helpt je om stress en angstgevoelens beter de baas te kunnen.
Yogahoudingen : Uttanasana- de staande tang
Hoe doe je dit op een veilige manier?
Ga recht staan met je voeten op heupbreedte, zorg dat enkels, knieen, en heupen recht onder elkaar staan. Vanuit je bekken bouw je de wervelkolom recht op met je kin iets in, de nek gestrekt. Dan rol je op een uitademing, vanaf je hoofd langzaam naar beneden. Hier blijf je minimaal 3 diepe ademteugen en dan na een laatste inademing, bij de inzet van de uitademing trek je je navel naar binnen en rol je langzaam op omhoog, wervel voor wervel. Je hoofd blijft zwaar tot deze als laatste weer recht op je nek steunt. Eventueel kun je hier je knieen licht buigen, zodat je geen extra kracht op je kniebanden en het kniegewricht plaatst. je laat dan meer de spieren het werk doen en daar zijn ze voor bedoeld.
Herstellen zenuwen
Zo herstellen de zenuwen van het doorhollen wat je ze vaak aandoet. Door alsmaar te malen, je druk te maken en te piekeren, activeer je de zenuwen zodat ze alert zijn. Zenuwen zijn gewend, dat als er een gevaarlijke situatie dreigt, ze alert worden en alle niet zo “relevante” zaken zoals de spijsvertering even op een laag pitje zetten. Maar in het leven is deze gevaarlijke situatie vaak niet zo gevaarlijk dat het zenuwstelsel in de overlevingsstand moet. Niet op tijd zijn voor een afspraak, die deadline niet halen, spanningen op het werk en of relatie, druk van buiten af door anderen, bang zijn voor de mening van een ander. Allemaal niet fijn, maar niet levensbedreigend. Toch?
Dus om de zenuwen even te laten herstellen van hun zware werkzaamheden is het van belang dat ze regelmatig even worden opgerekt, zodat ze tot rust komen. En je zal merken, je komt er zelf ook helemaal van bij!
Yogahoudingen : De 5 Tibetanen
De 5 tibetanen gebruik ik geregeld als yoga reeks tijdens mijn Bodymind lessen. Deze 5 oefeningen zijn redelijk goed uit te voeren. En je kunt zelf het aantal bepalen. Je begint 3 keer per oefening en kunt het aantal opvoeren tot 21 keer.
Geschiedenis van de 5 tibetanen
Begin vorige eeuw reisde een Britse legerofficier voor zijn werk regelmatig door India. Hij werd gegrepen door de verhalen van de lokale bevolking over een klooster met Tibetaanse Lama’s die een zeer hoge leeftijd bereikten en uitermate fit en gezond bleken te zijn. Maar niemand scheen te weten waar dat klooster lag.
Hij raakte zo geboeid door deze verhalen dat hij eind 1920 besloot zelf de Geheimen van de Eeuwige Jeugd te vinden en op zoek te gaan naar hun verborgen klooster. Na een lange zoektocht in de afgelegen gebieden van de Himalaya vond hij eindelijk het klooster. Daar ontdekte hij hun geheimen en bracht ze mee terug naar het Westen.
Hij ontdekte vijf eenvoudige en zeer krachtige oefeningen die de Tibetaanse Lama’s ongeveer 2500 jaar geleden hadden ontwikkeld en mondeling aan elkaar hadden doorgegeven. De Tibetaanse monniken noemden de oefeningen Riten.
Bijzondere uitwerking van de 5 tibetanen
De kracht van De 5 Tibetanen is hun eenvoud. Ze zijn voor iedereen geschikt, makkelijk te onthouden en uit te voeren. Hun uitwerking blijkt bijzonder groot te zijn.
De oefeningen werken sterk door op de energiecentra in je lichaam. Deze worden ook wel chakra’s genoemd, en herstellen de verstoringen daarin.
Ook stimuleren ze diverse zenuwcentra en klieren in je lichaam. Hierdoor krijg je weer een sterk immuunsysteem. En een evenwichtige hormonale huishouding.
Ze maken je lichaam soepel en sterk. Ze zorgen voor minder stress, minder spierspanning, een betere ademhaling en spijsvertering en een goede doorbloeding.
Dagelijks enkele minuten 5 tibetanen beoefenen zorgt voor een stabiel en energiek begin van je dag.
Conclusie
De kracht van De 5 Tibetanen zit in de eenvoud. Ze zijn voor iedereen geschikt, makkelijk te onthouden en goed uit te voeren. Je hoeft er niet iets specifieks voor te kunnen. Al na twee weken zul je het effect zeker merken. In nog geen 15 minuten per dag!
Begin je elke dag met een yogareeks als de 5 Tibetanen, dan helpt dit een burn out te voorkomen en angst te verminderen. je gaat je sterker en krachtiger voelen. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Dus onthoud ” To stretch is destress!”
5 yogahoudingen voor meer energie en ontspanning
Hieronder een video met daarin 5 yogahoudingen die bijvoorbeeld kunt doen voordat je gaat werken. Het geeft je lichaam een boost zodat je vol energie de dag begint.
De koningin der yogahoudingen: Sarvangasana
De schouderstand is de koningin van alle yoga houdingen. Deze houding zorgt voor harmonie in het hele lichaam. Ontlaadt stress en maakt ruimte voor nieuwe energie. Een hele goede houding om burn out te voorkomen en angst te verminderen.
Lichamelijke klachten
In deze houding is de focus en de bloedsomloop volledig gericht op de schildklier en bijschildklieren, een onderdeel van het hormoonstelsel. In de schouderstand worden de schildklieren als het ware gemasseerd, waardoor de stofwisseling zich kan herstellen. Door de omgekeerde houding kan dankzij de zwaartekracht het bloed zich ongestoord naar het hart bewegen. Gezond bloed kan volop naar de nek en de borststreek stromen, wat voor verbetering kan zorgen bij mensen die last hebben van kortademigheid, hartkloppingen, astma, bronchitis, verkoudheid, neus- en keelklachten. Omdat het hoofd in deze omgekeerde houding stevig op zijn plaats blijft en de bloedtoevoer naar het hoofd geleidelijk geregeld wordt door het ‘slot’ van de positie van de kin, voorkomt dit een overmatige bloedstuwing in het hoofd. Hierdoor komen zenuwen tot rust en kan hoofdpijn verdwijnen, zelfs als deze chronisch van aard is.
De schouderstand is de beste houding tegen stress!
De hormoonafscheiding van de klieren wordt evenwichtiger en op elkaar afgestemd. Het hart komt in een staat van rust en kalmte, wat gejaagdheid en spanningen kan doen wegnemen. De kalmerende werking van deze houding op het zenuwstelsel, brengt verbetering aan in klachten zoals een hoge bloeddruk, prikkelbaarheid, humeurigheid, burn-out klachten en slapeloosheid. Deze yoga houding is daarom een uitgelezen middel bij stress!
Door de omgekeerde houding wordt ook de bloeddoorstroming in de benen gestimuleerd, waardoor de bloeddruk plaatselijk afneemt en de bloedvaten hun elasticiteit kunnen terugkrijgen.
Meer energie
De veranderlijke werking van de zwaartekracht tijdens de schouderstand, heeft ook invloed op de buikorganen. De darmen kunnen in houding vrij bewegen. Buik- en darmklachten kunnen hierdoor verminderen. Als gevolg hiervan kunnen gifstoffen uit het lichaam afgevoerd worden, waardoor je je energieker voelt.
Rugklachten
Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan de schouderstand, is dat het de kromming in de ruggengraat doet verdwijnen. Het bovenste gedeelte van de ruggengraat -de halswervels- worden opgerekt, waardoor problemen in dewervels hersteld kunnen worden. De rug voelt soepeler, langer en minder pijnlijk. Perfect na een lange dag achter de computer.
Beoefen je met regelmaat de Sarvangasana ( schouderstand), dan kun je je krachtiger en vitaler gaan voelen, minder last hebben van pijntjes, blessures, stress en je zelfvertrouwen vergroten.
Uitvoering van de schouderstand
1. Ga op je rug liggen met je armen langs het lichaam, handpalmen naar de grond. Voel de contactvlakken van het lichaam met de grond. Laat je hoofd tijdens de hele oefening recht liggen.
2. Til langzaam en gelijkmatig allebei je benen op. Span de buikspieren aan, deze doen het werk, dus er is geen spanning in voeten, benen en hals nodig.
3. Adem rustig door. Als je benen loodrecht omhoog zijn gekomen, laat je ook je onderlichaam omhoog komen, eventueel help je met je armen.
Je kunt ook kiezen om eerst een kussen of yogablok onder je onderrug te leggen als tussenoefening.
6. Het lichaam staat als een kaars rechtop. Handen steunen in de bovenrug. Het borstbeen drukt tegen je kin. De benen zijn wel gestrekt, maar niet gespannen. Je voeten zijn ontspannen. Adem rustig naar de buik.
7. Als je terug komt doe je de beweging in omgekeerde volgorde en let daarbij op het volgende: Adem uit terwijl je dit doet. Of doe het langzamer, adem door en ga op iedere uitademing een klein stukje naar beneden. Houd de aandacht bij je buikspieren, hou deze continue op spanning voor stabiliteit en controle.
Yogahoudingen op retreat op Sardinie
Lijkt het je fijn om yoga lessen te volgen op een rustgevende locatie?
Wil je met verschillende yogahoudingen aan de slag en ben je ook benieuwd naar andere mogelijkheden zoals bodymind, qigong en mindfulness?
Dan is een yoga retreat bij ons op Sardinie echt iets voor jou!