Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Innerlijke kracht | Stabiel en stevig in het leven staan!

Innerlijke kracht versterken, hoe doe je dit? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst van belang te weten wat is deze kracht eigenlijk? Iedereen heeft innerlijke kracht in zich. Ik zie het als innerlijke onuitputtelijke energie. Daar word je mee geboren. Alleen wordt deze innerlijke kracht uiteindelijk bedolven onder conditionering, trauma en opvoeding.

Wat is innerlijke kracht

Je innerlijke kracht zorgt ervoor dat je  je stabiel voelt. Het is je vertrouwde basis waar je op  terug kunt vallen als je dat nodig hebt. Voor velen van ons is deze basis een beetje verdwenen door de jaren heen en door alles wat we hebben meegemaakt. Maar in ieder van ons zit deze innerlijke kracht. Het is alleen zaak deze weer te ontdekken en dan er goed voor te zorgen. Bijvoorbeeld met yoga kun je innerlijke weerstand voelen voor een bepaalde yogahouding. Je weet eigenlijk niet waarom maar je merkt dat je deze houding niet zo graag doet.

Dan is het interessant dit te onderzoeken bij jezelf. Wat gebeurt er met je, wat zegt de houding je, wat is het voor weerstand? Door deze weerstand te ontdekken en zo toe te laten en op te lossen, versterk je je innerlijke kracht. Het geeft je een groot gevoel van overwinning en groei. Overigens niet te verwarren weer met pijn. Pijn is niet goed en dat betekent alleen dat je je lichaam aan het overbelasten bent.

Stabiele basis

Dit heeft zoveel impact op je verdere leven. Alleen met een stabiele basis kun je verder bouwen, denk maar aan een huis, dat heeft ook een goede fundering nodig. Met deze innerlijke kracht kun je ook alles aan. Heb je goede voornemens? Zonder deze kracht heb je geen kans om ze ook vol te houden. Wil je fysiek ook meer in vorm geraken, of afvallen? Ook hiervoor heb je jouw innerlijke kracht nodig. Wil je van een verslaving af? Je raadt het al……Versterk je innerlijke kracht!

Waarom neemt de innerlijke kracht af?

Je komt onbevangen ter wereld en je zou kunnen zeggen dat je innerlijke kracht dan optimaal is. Maar dan groei je op en maak je het een en ander mee. Dit zorgt ervoor dat je jouw innerlijke wereld steeds meer voor jezelf gaan houden. Het spreekwoordelijke muurtje om je heen gaat bouwen. Dit zorgt er ook weer voor dat je innerlijke energie ingetoomd wordt en misschien wel nog maar op een heel laag pitje brandt. Het enthousiasme is ver te zoeken. Dit zijn vaak innerlijke kind delen die je wegstopt zodat je niet meer gekwetst wordt.

Onderdrukken emoties

Met name vrouwen wordt geleerd om zo min mogelijk vanuit instinct te leven. Denk maar aan de gedragscodes voor een vrouw. Deze zijn over het algemeen nog steeds aanzienlijk meer dan die voor de man. Een vrouw mag haar stem in gezelschap niet verheffen. Ze wordt geacht haar emoties in bedwang te houden. Kwaad worden of schreeuwen is uit den boze. Anders krijgt ze het label hysterisch en niet stabiel. Ook kan een vrouw haar seksuele gevoelens niet zomaar uiten,

Dit zorgt er dus ook voor dat met name vrouwen meer emoties en gevoelens leren onderdrukken.

Hart openen

Er wordt dan gezegd, dat je je weer moet leren open te stellen. Je hart mag weer open gaan om liefde te kunnen ontvangen en geven. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je inmiddels gewend bent dat dit gebied hermetisch gesloten is. Of omdat je al jaren geen aandacht aan je buik besteedt behalve dan dat die te dik is en te slap. En je veel spanning maakt in het buikgebied.

Buik openen

In de buik bevinden zich je instincten, je oer-gevoelens. Je hart en de borstruimte zorgen voor je emotieve gevoelens. Als er geen connectie meer is tussen beide dan betekent dit dat je niet meer bij je innerlijke kracht kunt. Het is belangrijk zowel je instincten als je emoties te erkennen en waarderen. Alle emoties en alle oerdriften zijn onderdeel van jou en mogen er zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat je deze leert te kanaliseren. De woede, angst, verdriet die zich in je bevindt, aandacht geven. Dus niet te onderdrukken of te doen alsof het er niet is. Ik ben er van overtuigd dat dit ernstige klachten veroorzaakt uiteindelijk.

Innerlijke kracht versterken, hoe doe je dit concreet?

Allereerst is het belangrijk dat je je hiervan bewust wordt. Hierbij helpt meditatie. Door te mediteren leer je de aandacht naar jezelf te brengen en te zien wat je afleidt. Zodat je meer bewustzijn creëert.

Dan ga je met je aandacht naar je ademhaling. En word je je bewust van jouw ademhaling. Wat zegt dit over je? In de ademhaling ligt veel informatie besloten.

Daarna word je je bewust van hoe je lichaam aanvoelt. Waar bevindt zich spanning? Ook je lichaam zal je veel informatie geven over jezelf.

Met deze drie onderdelen kunnen we aan de slag gaan. Ons elke dag hiervan bewust zijn en zo meer aandacht creëren voor onszelf.

Door dit te doen herstel je de innerlijke verbinding tussen buik en hart, tussen de onderbuikgevoelens en de emoties. En kun je zo weer meer gaan genieten van alles wat op je pad komt!

Je innerlijke kracht versterken komt terug in alle Yoga retreats.

Waarom zou je je innerlijke kracht willen versterken?

Hieronder de 5 voordelen:

1- Zo leer je wie jij echt bent.

2- Je luistert weer naar je hart

3- Dan weet je wat jij wel en niet wilt.

4- herkent sneller lichamelijke signalen en hierdoor verbetert je gezondheid

5- Je voelt je sterker en stabieler.

Mindfulness en je innerlijke kracht versterken

Als we leren over mindfulness is een van de eerste dingen die we leren, dat we mildheid voor onszelf moeten betrachten. Hierdoor ontstaat vaak verwarring met zelfdiscipline. Mild zijn voor jezelf betekent niet jezelf voor de gek houden, zoals je brein weleens doet. Dus excuses verzinnen om oefeningen niet te doen, even geen meditatie vandaag want het is zo druk enz. Misschien denk je wel, ik ga lekker twee keer per jaar op een yoga reis. Hier leer ik het een en ander en ben ik weer helemaal zen. Dan kan ik er weer even tegenaan. Maar dat lijkt meer op de diabetes patient, die braaf zijn medicatie inneemt en dan lekker aan de taartjes en andere zoetigheden gaat.

Inzet

Inzet is wel vereist als je iets wilt bewerkstelligen. Het is geen kwestie van even ontspannen en denken dat je er weer even tegen kunt. Het is belangrijk om in te zien wat je in je dagelijks leven kunt inpassen om een prettiger leven voor jezelf te creeeren. Natuurlijk leer je dit niet in een keer en is er telkens wel weer iets anders wat je kunt aanpassen. Maar een klein begin maken door je hiervoor in te zetten is echt noodzakelijk.

Innerlijke kracht versterken op Sardinie

Sardinie is een heerlijk ongerept eiland, waar je nog de niet aangetaste natuur kunt ervaren. Niets is fijner en werkt beter dan met je blote voeten op warme rotsen aan zee te staan. En te oefenen jezelf weer te aarden en te centreren. Zodat je je weer stabiel en sterk gaat voelen.

Wil je dit ook meemaken?

Geef je op voor een retraite bij ons.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.