Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Trauma behandeling | Verander je positie en heel je lichaam.

Trauma behandeling heeft alleen echt effect als het lichaam bij de behandeling wordt betrokken. Het lichaam slaat alle hoogspanning op en laat deze pas los als er aandacht voor is. Als je komt voor een intensieve individuele coaching retraite, dan zorg ik dat je een omslag maakt die je weer laat ervaren hoe echt plezier aanvoelt.

Being traumatized is an illness of not feeling fully alive in the present.
PhD.Dr. Bessel van der Kolk

Wat is trauma

De term trauma wordt met name gebruikt in de psychiatrie en daarom heeft het misschien een zware ondertoon. De omschrijving die erbij hoort is, dat iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. Het lukt dan niet om er mee om te gaan.

Bij trauma denk je al gauw aan incest, misbruik, aanslagen, ongeluk, verlies. Maar elke nare gebeurtenis kan traumatisch zijn, als iemand de gebeurtenis op dat moment niet kan verwerken. Ook mensen die werken met andermans trauma zoals bijvoorbeeld bij Slachtofferhulp, traumatologie of op andere plekken, kunnen zelf getraumatiseerd raken.

Het is belangrijk niet de ernst van het trauma te onderzoeken, maar wat de belastbaarheid is van iemand en de veerkracht. Deze zijn nodig om trauma te verwerken.

Tevens onderzoek ik waar trauma in het lichaam is opgeslagen, het lichaam geeft altijd een eerlijk antwoord. En van hieruit kun je vertrekken om langzaam weer vertrouwen op te bouwen.

Wanneer heb je een trauma

In de psychiatrie en psychologie spreken we van een trauma als iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, onmacht, woede en eenzaamheid. De gebeurtenis is zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt hier mee om te gaan en het leven weer op te pakken.

Hoe weet je of je een trauma hebt?

Als je je herkent in bovenstaande en weet dat je een schokkende ervaring hebt, dan is het voor jou duidelijk dat je en trauma hebt, dat je niet hebt verwerkt. Maar het kan ook zijn dat je in je vroege jeugd trauma hebt opgelopen, waarvan je nu als volwassene niet meer weet dat dit een grote impact op je had. Ervaringen als klein kind kunnen op latere leeftijd nog steeds een bepaald beschermingsmechanisme uitlokken, die je als volwassene niet meer nodig hebt.

Daarom is het goed te ontdekken wat er in jou speelt, waar je last van hebt en hoe je daar op reageert. Hieronder meer uitleg over slachtoffer en dader gedrag. Je kunt je in beide herkennen en de emoties schuldgevoel en schaamte kunnen je helpen meer inzicht in jouw situatie en mechanisme te verkrijgen.

Trauma behandeling voor het slachtoffer

Je kunt slachtoffer zijn van een trauma wat jou is aangedaan. Er zijn verschillende technieken om met je trauma te leren omgaan en ze hebben allemaal een goede werking. Zo kun je denken aan EMDR, psycho analyse, hypnotherapie, ademtherapie en cognitieve gedragstherapie.

Wat belangrijk is dat alleen het werken met deze technieken in ervaring niet voldoende is. Zolang je jezelf als slachtoffer blijft zien, zal het trauma zijn lading niet kunnen verminderen.

Het meest moeilijke stuk van coaching op traumaverwerking ligt in het erkennen van slachtofferschap en het willen opheffen hiervan. Zodat je de lading ervan kunt los laten. Dit vraagt van jou als slachtoffer dat je de dader ook anders gaat zien.

Hier werk ik met vergeving. Dit is voor jou als slachtoffer erg belangrijk en gaat dan ook alleen over het jezelf bevrijden van last. Alleen als jij de hoop op het veranderen van je verleden kunt loslaten, kun je echt vergeven. Niet vanuit het gevoel dat je superieur bent, maar echt vanuit je hart. En alleen dan gaat de deur naar vrijheid open.

Kenmerken slachtofferschap

Als je slachtoffergedrag vertoont, herken je jezelf waarschijnlijk in de volgende punten:

  • onderdanigheid
  • ontkenning van slachtofferschap
  • traumaherinneringen worden onderdrukt
  • schuldgevoelens
  • gevoel dat straf gerechtvaardigd is
  • daders niet zien als daders
  • emotionele verbinding met en bescherming van de daders
  • afschuw voor eigen zwaktes
  • zelfdestructief gedrag
  • dadergedrag naar zichzelf of naar anderen
  • chronische depressie en ziektes
  • idealisering van harmonie en vrede
  • passiviteit, zelfmedelijden en de hoop dat anderen hen gaan redden
  • wraakgevoelens tegen onschuldigen

Het lijkt een veilige plek als slachtoffer. Immers de wereld om je heen heeft begrip voor je gedrag. Als je fouten maakt dan kun je je altijd beroepen op wat je hebt meegemaakt. Maar tegelijkertijd geef je de mogelijkheid om echt gelukkig te zijn en liefde te ervaren op.

Trauma behandeling voor de dader

Een belangrijk onderdeel van trauma behandeling is weggelegd voor het begrijpen van de dader en als dader het erkennen van de daad. Vaak ga je als dader ontkennen wat je gedaan hebt doordat je je schaamt en schuldig voelt. Soms ga je het slachtoffer ook in de maling nemen of de zaak bagatelliseren.

Dit is een overlevingsstrategie die past bij daders en je ontwikkelt dan een dadershouding, herkenbaar aan de volgende punten:

  • ontkenning van eigen daden
  • gebrek aan schuldgevoel (gewetenloosheid)
  • vertoning van goed gedrag in het openbaar
  • risicovol gedrag (door onderdrukte angst)
  • destructief en agressief gedrag
  • kritisch, dominant en verwijtend gedrag naar slachtoffers

Wat mijns inziens van belang is dat daders niet uit de lucht komen vallen en hun daad of misstap wordt vaak veroorzaakt vanuit slachtofferschap. Of deze is vanuit de familieopstelling doorgegeven vanuit een andere generatie.

Je bent niet je daad of misstap en als je erkent dat het een misstap was, dan is de weg naar bevrijding vanuit je daderschap vrij.

In beide gevallen is het belangrijk te weten dat zodra je jouw rol erkent, je pas jezelf vrij kunt maken uit het dader-slachtoffer mechanisme.

Dit is een belangrijk onderdeel van de trauma behandeling die ik je kan aanbieden. En in een eerste intake kan ik bekijken of je hier klaar voor bent.

Dader- slachtofferhouding

Als slachtoffer onderdruk je je eigen gevoelens en ben je vaak niet meer in staat om empathie voor anderen te voelen. Je kunt in gedrag heen en weer gaan tussen slachtoffer en dader. Daarmee bedoel ik dat je van hulpeloosheid kunt veranderen in agressief gedrag. Als je hier geen hulp voor zoekt, dan kan dit patroon zich gaan uitbreiden en door gegeven worden naar volgende generaties. Dit geldt voor geweld, incest, zelfmoord, schizofrenie en chronische ziekten.

Vaak zoek je de oplossing in gerechtigheid, straffen, wraak, opstand of juist vluchten. Je voelt je gefrustreerd en onmachtig. Toch helpt dit niet veel. Ook al komt er gerechtigheid uit.

Het enige wat helpt is erkenning van het dader-of slachtofferschap en het erkennen van de bijbehorende gevoelens die zijn onderdrukt. Dit is niet makkelijk en het vergt tijd en moed. Maar als het je lukt dan zal je merken dat je echt een doorbraak maakt en geluk en liefde weer door je heen stroomt.

Trauma behandeling met het lichaam in de hoofdrol

Toen ik een paar jaar geleden mijn module Cognitieve gedragstherapie afrondde, kwam ik weer via de westerse reguliere gezondheidszorg in aanraking met traumaverwerking. Toch was ik niet tevreden met het gebodene en ging verder op zoek. Ik ben toen een zelfstudie gaan doen naar Traumaverwerking en Lichaamsgerichte therapie.  Via verschillende experts op dit gebied, waaronder Prof. B van der Kolk en P. Levine, kwam ik op een veel effectiever spoor terecht.

5 fases coaching op traumaverwerking

Er zijn vanuit psychotherapie 5 fases van traumaverwerking. En deze fases hanteer ik ook als je voor trauma behandeling komt. Ik heb hiervoor mijn eigen coaching model en tools bedacht die ik hiervoor inzet.

1-confrontatie

Je wordt je opeens bewust van de negatieve gedragspatronen van het heden en de link hiermee naar het verleden.

Dit noemen we vaak een wake up call. Opeens zie je duidelijk dat er iets veranderen moet in je leven. Deze wake up call wordt vaak veroorzaakt door emotionele gebeurtenissen zoals een bevalling, het verlies van een dierbare of het begin van een intieme relatie. Je ziet jezelf geconfronteerd met je angst, verdriet en rouw. Je kunt hier van schrikken maar er is ook opluchting. Er vallen puzzelstukjes op zijn plaats.

2-veilige basis

Belangrijk is in je eigen omgeving een veilige basis te creeeren. Vaak ontwikkelen mensen als gevolg van trauma destructieve copingsmechanismen. Dit kan gaan over verslaving, zelfbeschading, overwerken of andere mechanismen. Het is belangrijk eerst goed uit te vinden of je klaar bent om je trauma aan te kijken. Of je een stevige basis hebt om dit aan te kunnen.

Hiervoor werk ik met De kracht van AA. Het toepassen van aarden en adem. Zie ook mijn E-book. Je kunt deze gratis downloaden.

3-verhaal vertellen

Als je verhaal niet in woorden kan worden vertaald, dan blijft het in je zweven en gaat het een afgesplitst deel van je persoonlijkheid vormen. Dit deel helpt je te copen met het trauma, maar op de lange duur gaat dit deel jouw authentieke zelf overschaduwen en domineren. je wordt dan geleefd door dit deel en kunt niet meer leven vanuit jouw eigen kern.

Daarom is belangrijk dat je jouw verhaal vertelt of opschrijft. Vaak zal je merken dat je wordt overweldigd door emoties, vage herinneringen of destructieve gewoonten. En die beginnen nadat je jouw verhaal gaat vertellen, zichtbaar te worden. Dan komen ze uit het donker in het licht te staan. Zo komt er ruimte voor acceptatie. Het blijft waarschijnlijk wel een verdrietig verhaal maar het is en blijft jouw verhaal. Zodra je dit uit je naar buiten toe kunt uiten, dan kun je er ook afstand van nemen. Dat wil zeggen dat de sterke lading afneemt.

Hiervoor heb ik Het levensschilderij en de Soundtrack van jouw leven bedacht. Dit zijn twee opdrachten die je kunt doen om jouw verhaal op verschillende manieren te vertellen. Niet alleen met woorden maar ook met uitdrukken op andere manieren via kunst, dans, muziek, zang of anders.

4-erkenning

Zodra je jouw verhaal kunt vertellen is het moment aangebroken om ook anderen deelgenoot te maken van jouw verhaal. Belangrijk is hoe je dit gaat brengen. Helemaal als het gaat om familieleden, die deel zijn van jouw trauma. Dit is niet perse nodig. Het kan ook energetisch via familie opstellingen.

Familie opstellingen kunnen een goed inzicht geven en ook helpen met begrip en acceptatie. En vooral het ervaren van respect voor ieders proces.

Tevens gebruik ik hiervoor mijn tool Het levenspad, die je meer inzicht geeft in jou, jouw omgeving en waar jij jezelf beperkt door dit niet te willen accepteren.

5-de pijn voorbij

De truc bij trauma verwerking is van slachtofferrol naar accountable gedrag te gaan. Dit lukt je als je verantwoordelijk durft te nemen voor jouw deel. Maar dat kan pas als je je ook eerst slachtoffer hebt mogen voelen van jezelf. Het gaat erom te durven voelen. De pijn te durven toe te laten en te accepteren dat je slachtoffer bent.

Dan pas kun je de confrontatie aangaan met jouw trauma. Als je dit doet, neem je verantwoordelijkheid voor wat van jou is en laat je bij anderen wat van hen is. Je accepteert de pijn en de wonden die het heeft achtergelaten. Maar je wordt niet langer meer erdoor geleefd. Door jouw donkerte aan te durven kijken en in het licht te zetten, ontvang je een enorme kracht waardoor je gaat voelen dat je alles aan kunt.

De Put

Soms lijkt het alsof je steeds dieper in de put raakt. Zo ver dat je op een gegeven moment alleen nog maar de bodem kunt voelen en geen uitweg meer ziet.

Deze spreekwoordelijke put kun je je misschien ook voorstellen in jezelf. Een put waar al jouw trauma en alles wat je niet meer wilt voelen in is verstopt. Als je lichaam signalen gaat afgeven dan is het alsof in jouw put diep van binnen er iets is dat gezien wil worden.

Bij traumaverwerking het belangrijk erachter te komen wat dit precies is en alleen dat deel aan te pakken dat zich aandient. Zo ruim je stukje bij beetje op. En gaat het niet te snel. dat is goed want anders kun je het gevoel krijgen dat je er geen controle meer over hebt.

Praten over het trauma

Het herhalen van de traumatische gebeurtenis dmv praatsessies is niet effectief gebleken en veel clienten zijn er ook op een gegeven moment klaar mee. Ze drukken de gevoelens en alles wat er mee verband houdt weg en proberen er niet meer aan te denken. Dit is geen oplossing, want uiteindelijk gaan deze emoties via andere uitwegen zich manifesteren. Op een gegeven moment kunnen zich allerlei mentale en of lichamelijke klachten gaan voordoen, zonder dat men beseft waar dit door komt.

De oplossing is dan ook niet het onderdrukken of wegdrukken van de gevoelens, maar deze te laten bestaan. Ze te erkennen als onderdeel van jou, ze welkom te heten zonder oordeel.

Als je negatieve emoties wegdrukt, dan ga je op een gegeven moment niets meer voelen, ook geen positieve emoties meer. Je wordt gevoelloos. Dat lijkt dan even de oplossing, maar uiteindelijk lever je teveel in.

Ook zijn veel mensen in staat datgene te zeggen waarvan ze denken dat de therapeut het wil horen. En zo kom je dus niet tot de kern.

Alleen door het lichaam te betrekken bij de trauma verwerking gaat het trauma een eigen plek krijgen. En kun je het als onderdeel van jou gaan zien en de lading verminderen.

Eduard koos voor trauma behandeling op Sardinie

Eduard liep steeds weer tegen hetzelfde probleem aan en voelde zich slachtoffer. Hij koos ervoor om hier mee af te rekenen maar zag zichzelf nog niet op een yogamatje zitten.

Trauma behandeling en lichaamsgerichte therapie

Voor velen is het beangstigend om weer terug te gaan naar voelen. Je bent bang dat je weer pijn gedaan wordt, of dat je overspoeld wordt door je emoties. Daarom kies je liever voor wegdrukken, simpelweg niets meer voelen.

Met lichaamsgerichte therapie leer je heel rustig in jouw tempo weer hoe het is om in contact met je lichaam te komen. Je leert beetje bij beetje weer alle gevoelens en signalen van je lichaam aanvoelen. Hierdoor krijg je controle over je gevoelens en emoties en leer je ook dat als je een emotie voelt aankomen, dat deze jou niet meesleept maar dat deze weer wegzakt doordat jij in control bent.

Deze methode pas ik toe tijdens mijn sessies en deze zeer effectief bij trauma verwerking. Als je merkt dat je veerkracht verminderd is en je sneller geïrriteerd raakt, dan is dit de manier om je veerkracht weer te vergroten. Het is het lichaam dat de score bijhoudt van opgeslagen pijn en spanning. En dus kan alleen via het lichaam deze spanning weer oplossen.

Het bekkengebied houdt spanning vast.

Veel trauma slaat spanning op in ons bekkengebied. Daarom is het goed om je bekkengebied te ontspannen en weer flexibel en mobiel te maken. Hieronder een oefening voor bekken en heupen.

Voor wie is trauma behandeling?

Iedereen die last heeft zich staande te houden, verminderde veerkracht heeft, snel geirriteerd is, gespannen is, voelt dat er teveel energie wegsijpelt. Iedereen die merkt dat er iets mist maar niet de vinger erop kan leggen wat dit is. Iedereen die zich bewust is van oude pijn, die nog steeds wordt meegedragen.

Peter kwam bij me met een duidelijke vraag. Hij wilde weer het leven voelen. Na de plotselinge dood van zijn vrouw was hij doorgegaan met leven. Maar hij voelde niet meer. Hij leefde niet meer. Zijn leven was een automatisme geworden. Hij koos voor een intensief individueel coaching traject. Waar hij gaandeweg steeds meer merkte hoe zijn lichaam weer wakker werd en hij weer echt zijn zintuigen kon gaan in zetten.

 Wat leer je :

  • Je weer veilig te voelen en vertrouwen te hebben
  • Beter met anderen om te gaan
  • Zelfbeeld vergroten
  • Meer in aandacht te leven
  • Beter voor jezelf te zorgen

Maar vooral jezelf te bevrijden van beperkende gevoelens zodat jij weer echt plezier kunt ervaren.

Trauma behandeling op Sardinie

Ben jij er echt klaar voor en klaar mee?

Dat is de vraag die je jezelf mag stellen. Ben je bereid een omslag te maken en een verandering in te zetten?

Af te rekenen met dader -of slachtofferschap en te kiezen voor een nieuw hoofdstuk waarin jij verantwoordelijkheid neemt. Zodat jij je niet meer schuldig voelt en weet dat je van elke fout kan leren. En je ook niet meer de schuld van je afschuift en in slachtofferschap blijft hangen, omdat je nu weet dat alleen jij bepaalt of je er nu uitkomt en je eigen innerlijk kracht en moed kan aanspreken.

Wanneer je hier interesse in hebt, stuur mij dan een mail of neem contact op via whatsapp/ telefoon: 0039-3450514357 of klik hieronder voor het inplannen van een gratis strategie sessie online zodat we samen kunnen bekijken wat jij nodig hebt, om weer het leven te kunnen voelen stromen!

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.