Innerlijke kracht versterken

innerlijke kracht versterken

 innerlijke kracht versterken op sardinie tijdens de mindfulness & yoga reizen 2018Wat is je innerlijke kracht?

Je innerlijke kracht versterken, hoe doe je dit? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst van belang te weten wat is deze kracht eigenlijk? Allemaal hebben we innerlijke kracht in ons. Ik zie het als innerlijke onuitputtelijke energie. Daar worden we mee geboren. Alleen wordt deze innerlijke kracht uiteindelijk bedolven onder conditionering, trauma en opvoeding.

We komen onbevangen ter wereld en je zou kunnen zeggen dat onze innerlijke kracht dan optimaal is. Maar dan groeien we op en maken we het een en ander mee. Dit zorgt ervoor dat we onze innerlijke wereld steeds meer voor onszelf gaan houden. Het spreekwoordelijke muurtje om ons heen bouwen. Dit zorgt er ook weer voor dat deze innerlijke energie ingetoomd wordt en misschien wel nog maar op een heel laag pitje brandt. Het enthousiasme is ver te zoeken.

Instinct

Met name vrouwen wordt geleerd om zo min mogelijk vanuit instinct te leven. Denk maar aan de gedragscodes voor een vrouw. Deze zijn over het algemeen nog steeds aanzienlijk meer dan die voor de man. Een vrouw mag haar stem in gezelschap niet verheffen, ze wordt geacht haar emoties in bedwang te houden. Kwaad worden of schreeuwen is uit den boze. Ook kan een vrouw niet zomaar met iedereen het bed delen, daar heeft men ook een ander oordeel over dan als dit een man betreft.

Dit zorgt er dus ook voor dat met name vrouwen meer emoties en gevoelens leren onderdrukken.

Hart openen.

Er wordt dan gezegd, dat we ons weer moeten open stellen. Ons hart moet meer open gaan om liefde te kunnen ontvangen en geven. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je inmiddels gewend bent dat dit gebied hermetisch gesloten is of omdat je al jaren geen aandacht aan je buik besteedt behalve dan dat die te dik is en te slap en je dan met veel spanning de boel in probeert te houden.

Buik openen

In onze buik bevinden zich onze instincten onze oer gevoelens. Ons hart en de borstruimte zorgen voor onze emotieve gevoelens. Als er geen connectie meer is tussen beide dan betekent dit dat je niet meer bij je innerlijke kracht kunt. Het is belangrijk zowel je instincten als je emoties te erkennen en waarderen. Alle emoties en alle oerdriften zijn onderdeel van ons en mogen er zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat je deze leert te kanaliseren, dus niet als je kwaad bent dan maar het hele huis verbouwen. Maar de woede, die in je is, wel aandacht te geven. Dus niet te onderdrukken of te doen alsof het er niet is. Ik ben er van overtuigd dat dit ernstige klachten veroorzaakt uiteindelijk.

Innerlijke kracht versterken, hoe doen we dit concreet?

Allereerst is het belangrijk dat je je hiervan bewust wordt. Hierbij helpt meditatie. Door te mediteren leer je de aandacht naar jezelf te brengen en te zien wat je afleidt. Zodat je meer bewustzijn creëert.

Dan ga je met je aandacht naar je ademhaling. En word je je bewust van jouw ademhaling. Wat zegt dit over je? In de ademhaling ligt veel informatie besloten.

Daarna word je je bewust van hoe je lichaam aanvoelt. Waar bevindt zich spanning? Ook je lichaam zal je veel informatie geven over jezelf.

Met deze drie onderdelen kunnen we aan de slag gaan. Ons elke dag hiervan bewust zijn en zo meer aandacht creëren voor onszelf.

Door dit te doen herstel je de innerlijke verbinding tussen buik en hart, tussen de onderbuikgevoelens en de emoties. En kun je zo weer meer gaan genieten van alles wat op je pad komt!

Je innerlijke kracht versterken is dit jaar het thema van alle Mindfulness & yoga reizen. Dus wil jij hier ook mee aan de slag, geef je dan nu op. Er is nog beperkt plaats.

3 tips om de lente goed te beginnen!

lente op Sardinie, 3 tips voor een frisse start

 lente op Sardinie, 3 tips voor een frisse startLente staat voor een frisse start

Ik denk dat de beste manier om een nieuw voornemen ook kans van slagen te laten hebben, is aan het begin van het voorjaar. 1 januari is midden in de winter, dan moet je nog 3 maanden en dan is het risico dat je sneller denk, ach het is koud en guur laat maar, vandaag niet. Terwijl als het lente wordt en het weer wat beter wordt, dit ook sneller uitnodigt tot naar buiten gaan en actiever worden. Niet voor niets gaan veel dieren in winterslaap of gebruiken ze in ieder geval heel weinig energie. Net als zaadjes onder grond zijn in de winter en daar rustig beginnen te ontkiemen aan het eind van de winter. Pas in het voorjaar steken ze hun kopje boven de grond uit. Dan pas wordt het tijd om in actie te komen.

Dus voel je niet schuldig maar ga vol goede moed de lente in.

1 Begin met een grote schoonmaak in je huis.

Het is fijn dit zelf te doen, zodat je ook eerst alles goed uitzoekt. Wat hoort nog bij en wat mag je loslaten? Denk aan kleding, schoenen, documenten in je computer, rommeltjes op de badkamer of in de keuken die daar niet horen. Als je het lastig vindt om veel weg te doen, maak dan een extra stapel met uitstel. Dus spullen waar je wel afstand van wil doen maar nu nog kunt. Deze gaan even op zolder of in de garage bijvoorbeeld. Een opgeruimd huis zorgt ook voor meer rust en ontspanning. Het is tijd om weer wat licht en lucht in huis te halen. Dus gooi op een zonnige dag alles open en haal verse zuurstof naar binnen. Maak alles schoon, was gordijnen en draai matrassen om. Als beloning zet je een mooi boeketje lentebloemen op tafel.

2 Ga de buitenlucht in

Juist nu de dagen weer langer worden en je de lente kunt proeven is het zaak dit ook heel bewust te doen. Ga lekker even wandelen en verwonder je over alles wat weer in bloei staat en heerlijk geurt en kleurt. Dit zorgt voor ruimte in je hoofd en laat je zorgen wat afnemen. Dit is ook het moment om weer wat meer lichaamsbeweging te gaan doen. Van een lager energie niveau in de winter naar een wat actiever niveau in de lente. Kies de beweging uit die bij jou past en zo houd je het ook langer vol.

3 Tijd voor innerlijke verandering

Zoals zaadjes nu gaan uitkomen, kun jij nu ook iets laten uitkomen wat je al heel graag wilt veranderen. Bijvoorbeeld nu echt gaan mediteren elke dag of leren hoe je zonder geïrriteerd te raken je werkdag door kunt komen. Zoek een methode die bij je past, lees een boek erover maar vooral pak aan. Ga het doen!

Ik wens je heel veel succes bij het in actie komen en geniet vooral van de lente met al haar geuren en kleuren!

Wist je ook dat Sardinie erg mooi is in de lente? Alles staat hier dan volop in bloei. Kijk ook een op Sardinietrips.

 

5 voordelen wanneer je jouw innerlijke kracht versterkt.

innerlijke kracht versterken thema van Sunny mind travel sardinie

Waarom zou je je innerlijke kracht willen versterken?

hieronder de 5 voordelen:

1- Zo leer je wie jij echt bent.

2- Je luistert weer naar je hart

3- Dan weet je wat jij wel en niet wilt.

4- herkent sneller lichamelijke signalen en hierdoor verbetert je gezondheid

5- Je voelt je sterker en stabieler.

 

Als we leren over mindfulness is een van de eerste dingen die we leren, dat we mildheid voor onszelf moeten betrachten. Hierdoor ontstaat vaak verwarring met zelfdiscipline. Mild zijn voor jezelf betekent niet jezelf voor de gek houden, zoals je brein weleens doet. Dus excuses verzinnen om oefeningen niet te doen, even geen meditatie vandaag want het is zo druk enz. Misschien denk je wel, ik ga lekker twee keer per jaar op een yoga reis. Hier leer ik het een en ander en ben ik weer helemaal zen. Dan kan ik er weer even tegenaan. Maar dat lijkt meer op de diabetes patient, die braaf zijn medicatie inneemt en dan lekker aan de taartjes en andere zoetigheden gaat.

Inzet

Inzet is wel vereist als je iets wilt bewerkstelligen. Het is geen kwestie van even ontspannen en denken dat je er weer even tegen kunt. Het is belangrijk om in te zien wat je in je dagelijks leven kunt inpassen om een prettiger leven voor jezelf te creeeren. Natuurlijk leer je dit niet in een keer en is er telkens wel weer iets anders wat je kunt aanpassen. Maar een klein begin maken door je hiervoor in te zetten is echt noodzakelijk.

Wat is innerlijke kracht

Je innerlijke kracht zorgt ervoor dat je  je stabiel voelt. Het is je vertrouwde basis waar je op  terug kunt vallen als je dat nodig hebt. Voor velen van ons is deze basis een beetje verdwenen door de jaren heen en door alles wat we hebben meegemaakt. Maar in ieder van ons zit deze innerlijke kracht. Het is alleen zaak deze weer te ontdekken en dan er goed voor te zorgen. Bijvoorbeeld met yoga kun je innerlijke weerstand voelen voor een houding. Je weet eigenlijk niet waarom maar je merkt dat je deze houding niet zo graag doet. Dan is het interessant dit te onderzoeken bij jezelf. Wat gebeurt er met je, wat zegt de houding je, wat is het voor weerstand? Door deze weerstand te ontdekken en zo toe te laten en op te lossen, versterk je je innerlijke kracht. Het geeft je een groot gevoel van overwinning en groei. Overigens niet te verwarren weer met pijn. Pijn is niet goed en dat betekent alleen dat je je lichaam aan het overbelasten bent.

Stabiele basis

Dit heeft zoveel impact op je verdere leven. Alleen met een stabiele basis kun je verder bouwen, denk maar aan een huis, dat heeft ook een goede fundering nodig. Met deze innerlijke kracht kun je ook alles aan. Heb je goede voornemens? Zonder deze kracht heb je geen kans om ze ook vol te houden. Wil je fysiek ook meer in vorm geraken, of afvallen? Ook hiervoor heb je jouw innerlijke kracht nodig. Wil je van een verslaving af? Je raadt het al……Versterk je innerlijke kracht!

 

Sunny mind travel

Versterk je innerlijke kracht is het thema van 2018 dus zeg je, ik wil dit graag leren, stuur me dan een mail of bel even en dan bekijken we samen wat voor jou de meest passende oplossing is.

meer info

Sunny mind travel is onderdeel van Sardinietrips.

 

Plak er een vakantie aan vast!

vakantie met mindfulness & yoga reis erin, een goed idee!

 vakantie, gratis deelname gewonnen aan een mindfulness & yoga reis op Sardinie Maak er een vakantie van!

Wil je een mindfulness & yoga reis combineren met een vakantie?

Dat kan ook!

Combineer onze reis met een paar extra dagen vakantie.

Er zijn verschillende mogelijkheden onze reis te combineren met vakantie. Je kunt kiezen op bij ons langer te verblijven zonder programma. Eventueel kun je wel maaltijden bij ons boeken. Je zou ook met de transfer mee kunnen gaan naar het vliegveld om daar een auto te huren. Je kunt dan bij ons verblijven en ook de omgeving wat verkennen. We kunnen je allerlei tips geven over onze prachtige omgeving, de hoofdstad Cagliari en Sant Antioco.

Vliegen vanuit Olbia

Maar je zou ook vanuit een andere plaats kunnen reizen. Bijvoorbeeld omdat je vanuit Amsterdam makkelijker op Olbia vliegt. Met Easy jet kun je vaak al een vrij goedkope vlucht boeken. Dan zou je in Olbia een auto kunnen huren en zo langzaam naar ons toe kunnen rijden. De reistijd is ongeveer 4 uur met de auto als je het in een keer rijdt. Ook zou je met de trein van Olbia naar Cagliari kunnen reizen. De trein gaat rechtstreeks en doet er 3 uur en 20 minuten over. Zo kun je zelf je vlucht bepalen en je melden bij het ophaalpunt van de transfer, wanneer de mindfulness & yoga reis begint.

Hieronder lees je een verslag van twee dames die vanuit Amsterdam op Olbia zijn gevlogen en toen voor en na de mindfulness & yoga reis nog een paar extra dagen er aan vast hebben geplakt. Om zo ook het eiland Sardinie nog een beetje te verkennen.

Verslag Mirjam mindfulness & yoga reis met vakantie

Samen met een collega hebben we de mindfullnessreis bij Monique geboekt. We reizen begin oktober. Al voorbereidend op onze reis beseften we dat Sardinië een prachtig eiland is, dus waarom maken we er niet gelijk een korte vakantie van? Ons plan startte in Olbia, vanaf dat vliegveld is het prima reizen om wat van Sardinië te zien. We hebben een auto gehuurd op het vliegveld ( kun je van te voren al reserveren, dus erg makkelijk)  en zo vanaf Olbia naar beneden af te reizen met als eindbestemming Cagliari. Lees hier meer

 

Decemberstress

decemberstress, 5 tips om deze maand door te komen met plezier.

 decemberstress, 5 tips om deze maand door te komen met plezier.5 tips om de decembermaand ook voor jezelf goed door te komen.

December, een leuke maand of ben je eigenlijk blij als deze maand weer voorbij is?

Decemberstress

Met januari begint een nieuw jaar en zou het fijn zijn dat je ook zelf energie genoeg hebt om weer een nieuw jaar in te gaan. Dat betekent dat je in december niet teveel reserves moet aanspreken en zorgvuldig met je energie moet omgaan. Het kan zo leuk zijn. Maar als je alleen bezig bent met de verplichtingen en niet aan jezelf denkt, dan wordt het een hele zware maand en mondt dit uiteindelijk uit in decemberstress. Met Sinterklaas gelukkig alweer achter de rug blijft nu nog de laatste helft van december over. Wat kun je doen om deze maand heelhuids door te komen en ook nog energie over te hebben als je het nieuwe jaar induikt?

Hieronder 5 tips:

Tip 1

En dit is meteen de meest belangrijke. Pak papier en pen( echt doen!) en schrijf voor jezelf op hoe jouw ideale decembermaand eruit zou zien. Laat je door niets tegenhouden, schrijf echt op wat jij wil. Bekijk daarna of dit haalbaar is. Zo ja, doen! Zo nee, denk dan 1 keer per dag hieraan en dagdroom even weg. En bekijk wat een compromis kan zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat ook jij het fijn hebt.

Tip 2

Ben jij iemand die het heerlijk vindt om een heel kerstdiner te organiseren en heb je ook dit jaar alweer enorm veel ideeën voor leuke decoratie en menu? Ga je gang! Ben je dit niet, doe het dan ook niet. Je bent dit niet verplicht aan niemand en er zijn genoeg andere mogelijkheden om een leuk diner samen te hebben zonder je al te veel te hoeven uitsloven. Bedenk dat het gaat om het samenzijn. Laat je niet opjutten door tv, social media of omgeving. Op de vraag of je nog iets speciaals gaat doen met de feestdagen is elk antwoord goed als het maar uit je hart komt.

Tip 3

Maak een lijstje met dingen die echt moeten. Zaken die nog echt gedaan moeten worden. Maar maak ook een lijstje met alles wat in het nieuwe jaar weer moet, maar nu niet.  Je zal zien dat er best meer naar het nieuw jaar kan of uiteindelijk helemaal niet meer hoeft. Ruim op, rond af maar neem geen nieuwe zaken meer aan. Zo voorkom je decemberstress.

Tip 4

Groter, grootst, wanneer is het genoeg?

Doe niet mee aan over consumeren en leer je kinderen ook dat het gaat om het gebaar en de gedachte en niet de grote en hoeveelheid van cadeaus. Hier worden het echt betere mensen van, verwennen doe je alleen met liefde. Dus geef een extra knuffel, aai of kus en geniet ervan dat jullie ook dit jaar weer samen zijn.

Tip 5

De laatste maar wel een hele mooie tip. Ooit heeft iemand mij de basisregels van het moslimgeloof geleerd en daar staat een regel in waarvan ik vind dat we die allemaal zouden moeten toepassen. Een keer per jaar, en geen mooiere gelegenheid dan Kerst, doe je echt iets liefdevols en aandachtigs voor een ander. Deze persoon moet iemand zijn in je nabije omgeving. Dus niet 100 euro storten op een of ander gironummer, maar echt iemand in je omgeving blij maken met jouw aandacht. Nodig iemand uit die alleen is, zoek een bekende op die in een verzorgingstehuis zit, ga op bezoek bij een familielid die nooit visite krijgt.

Verbindt, want in mijn beleving is dit waar Kerst voor staat. En als je dit doet, alleen al mee bezig bent, dan zal je merken dat het inderdaad “ the most wonderful time of the year” is!

Gratis deelname gewonnen !

gratis deelname gewonnen aan een mindfulness & yoga reis van Sunny mind travel Sardinie.

 gratis deelname gewonnen aan een mindfulness & yoga reis op SardinieGratis deelname gewonnen.

Hieronder een verslagje van Solveig van Wijngaarden. Zij heeft deze zomer de eerste gratis deelname aan een van onze mindfulness & yoga reizen gewonnen. We hebben besloten om 2 keer per jaar een gratis plek te verloten. De eerste keer was deze zomer. En we mochten Solveig het goede nieuws vertellen.

Verslag Solveig

“Afgelopen zomer was ik de gelukkige winnaar van een gratis plaats in de september reis bij Sunny mind travel! Ik heb 3 rondjes door de kamer gedanst toen ik de video toegestuurd kreeg waarop Desert uit een grote vaas met briefjes mijn naam trok! (Met een moeilijk gezicht, want wát staat daar nou voor naam?! Haha)

Wat een geluk had ik!! Precies op een punt in mijn leven waarop ik het heel erg goed kon gebruiken.

Een vriendin meegevraagd.

Ik heb toen een vriendin gevraagd om ook mee te gaan en die riep meteen JAA, ik ga NU vrij regelen van mijn werk! Daarna tickets geboekt en koffer gepakt en toen stonden we ineens op Sardinië. De paar dagen leken wel 2 weken, zo’n impact had het op ons. We hebben ontzettend genoten en een heleboel geleerd. De groep was heel erg gezellig maar ook serieus bezig en het was fijn om naar elkaar te kunnen luisteren en elkaar te kunnen ondersteunen wanneer dat nodig was.

De reis sloot goed aan bij de coaching die ik in Nederland al volgde en het heeft me ontzettend veel gebracht. Na begin deze zomer overspannen in de ziektewet terecht te zijn gekomen, heb ik de moed gevonden om mijn leven om te gooien en mijn hart te volgen. Ik ben vlak na de reis gestart als zelfstandig (digitaal) kunstenaar, iets wat ik stiekem altijd al wilde, maar niet durfde te doen. En het gaat hartstikke goed!

Heel veel dank aan Monique en Toni, die ons verblijf onvergetelijk hebben gemaakt. En we komen zéker weer terug!”

 

Acceptatie van je gedachten zorgt voor een sunny mind!

acceptatie van gedachten, meditatie op Sardinie

Ik ben nog opgevoed met de uitdrukkingen “ Niet lullen maar pellen”, “ niet klagen maar dragen” en wat dacht u van deze “ bezig blijven dan merk je er niets van”

Allemaal uitdrukkingen die de onderdrukking van gevoelens en emoties de voorkeur geven boven er iets mee te doen. Dit is er zo in gebrandmerkt, dat het lastig is van deze denkwijze af te komen. Jaren heb ook ik hier problemen mee gehad. Natuurlijk is het goed dat je niet bij het minste of geringste piept en het bijltje erbij neergooit, ook doorzetting is een belangrijke eigenschap. Maar, er zijn grenzen en wanneer zijn die bereikt?

Als je er last van krijgt.

Als je begint met mediteren en merkt dat er gedachten zijn, ga je ook leren de gedachten te ordenen. Je bekijkt je gedachten van een afstand. En dan kom je erachter dat veel gedachten toch ook wel een beschuldigend vingertje zijn naar jezelf.

Gedachten als “ach vind je jezelf weer zielig”, of “ nou is het genoeg geweest hoor” of “ dat mag je niet doen of denken dan ben je een slecht mens” komen dan ook steeds duidelijker naar voren en hier krijg je last van.

Want zo ben je in een continue discussie met jezelf. Je probeert het goede te doen. Dit lukt dan niet en je gedachten draaien weer overuren om je dit vooral te laten weten.

Alles is goed zoals het is.

Acceptatie van je gedachten zorgt voor innerlijke rust.Op het moment dat je leert dat alles ok is zoals het is, geeft dit meer rust. Alle gevoelens, emoties, gedachten die opkomen, nemen ook weer af. Maar, dat als ze opkomen op dat moment even onderdeel van jou zijn. En dat is ook goed. Dat wordt bedoeld met bij je gevoelens of emoties blijven. Alles wat je voelt of denkt is goed. Als dit voor jou geen fijne gedachte of prettig gevoel is, dan heb je vaak de neiging dit weg te drukken. Onze natuurlijke reactie op pijn is zo snel mogelijk zorgen dat het verdwijnt.

Maar als we nu eens zouden proberen dit gevoel of gedachte wat nader te onderzoeken. Er bij te blijven door als het ware jezelf van een afstand te observeren. Dan merk je vaak dat het toch eigenlijk niet zo pijnlijk is als je dacht. Het is vaak de angst of de aanname voor de pijn van het gevoel, gedachte of emotie, die ervoor zorgt dat het versterkt wordt. Door direct en rustig het gevoel, gedachte of emotie er te laten zijn en nader te bekijken, merk je dat dit prima is en geen extra pijn veroorzaakt.

Acceptatie van gedachten is meditatie.

Deze gewaarwording is het eigenlijke doel van meditatie. Dus niet hoe lang je het vol kunt houden om alleen maar te zitten en je aandacht te richten. Of hoeveel ademhalingen je kunt tellen of hoe zo min mogelijk gedachten zien te krijgen. Dit zijn allemaal weer prestatiegerichte doelen en dat is niet de bedoeling van mediteren.

Soms ben je zo druk in je hoofd dat zelfs 5 minuten zitten al volgens jou niets oplevert. Je wordt niet rustig, de gedachten blijven maar door je hoofd schieten en eigenlijk word je er alleen maar nog onrustiger van. Dat komt omdat je er dan weer druk op legt. Zo van “ Ik moet nu toch rustiger worden” of “Waarom gaan die gedachten niet weg”. Dan werkt het averechts en uiteindelijk geeft het nog meer onrust.

Op het moment dat je ook kunt accepteren dat je veel gedachten hebt, maar toch doorzet door toch elke keer weer een moment probeert te gaan zitten en opnieuw begint met mediteren, zal je merken dat er opeens weer rust aanbreekt als een zon die opkomt en je van binnen verlicht.

Dus ontmoedig jezelf niet, maar wees trots op jezelf. Elke keer weer. Dat je de moeite neemt en tijd inruimt om te mediteren. Het helpt je door de donkere dagen heen om vrolijk en rustig te zijn. Glimlach naar jezelf en wees dankbaar, dit zorgt voor een Sunny mind!

Eerste hulp bij mediteren.

 “Mediteren? Ik heb een heel hectisch leven. Ik sta vroeg op om de kinderen wakker te maken, ontbijt en naar school te brengen, dan ga ik naar mijn werk. Als ik uit mijn werk kom, haal ik de kinderen op en maak ik snel wat te eten. Ik maak 1 a 2 keer in de week tijd om even te sporten, maar meer lukt echt niet want ik ben vaak te moe om nog iets te doen.

Vraag: Dus graag wat tips om mindfulness te integreren in mijn leven, want ik kan er niet nog meer tijd voor vrij maken in mijn drukbezette leven.”

Het antwoord wat Boeddha zou geven, zou zijn: Elke dag 1 uur mediteren, als je het druk hebt 2 uur.

 

Dat is mooi, maar even serieus, hoe doe ik dit?

De drukke geest

Onze geest is de hele dag druk in de weer. We kijken ergens naar, maar dan gaan de gedachten meedoen. Daar komen de gevoelens om de hoek kijken en alsof het nog niet druk genoeg is, gaan ook de zintuigen een duit in het zakje doen. Dit, samen met alles wat je op een dag doet, zorgt voor hectiek en uiteindelijk heb geen overzicht meer en wordt je overspannen.

Mediteren

Dan hoor je dat meditatie kan voorkomen dat je overspannen raakt. Dit klopt maar hoe doe je dat?

Nou gewoon gaan zitten en op je ademhaling letten. Vaak denkt men dat de bedoeling is dat je zo min mogelijk gedachten mag hebben, het streven is geen gedachten.

Maar dit is weer een doel en het is prestatie gericht. En het gaat er nu net om dat er geen prestatiedruk is. Anders zou je weer stress van het mediteren krijgen!

Waar gaat het dan wel om?

Het gaat erom inzicht in je geest te krijgen. Wat denk en wat voel je daarbij? Houdt dit verband met elkaar en wat voor informatie geven de zintuigen je?

Al het begin is moeilijk

Als je net begint, lijkt het wel een jungle aan indrukken die je binnen krijgt. En het voelt misschien helemaal niet als tot rust komen, eerder als onrust. Maar laat je niet ontmoedigen, dit is een goed teken!

Allereerst is het belangrijk dat je je gewaar wordt wat er zich allemaal in jouw geest afspeelt. Zonder hier krampachtig een eind aan te willen maken, alles laten zijn zoals het zich aandient. Dit is al een hele moeilijk en belangrijke eerste stap.

Als je in staat bent te gaan zitten en als het ware de observator bent van je geest en de chaos in je hoofd waarneemt, dan ben je al een heel eind.

Geen druk

De reden waarom mensen snel weer opgeven is dat er druk wordt gelegd op datgene wat je doet. Mindfulness, yoga en meditatie zijn geen prestatiegerichte zaken, maar tools om je te leren inzicht in jezelf te krijgen. Mindfulness is bovendien een eigenschap die we allemaal in ons hebben, namelijk aandachtig aanwezig zijn. Deze eigenschap kunnen we ontwikkelen door ons te oefenen door alledaagse bezigheden aandachtig te doen.

 

Meditatie oefening:

In plaats van proberen niet afgeleid te raken, kun je beter proberen het proces te onderzoeken. Wat gebeurt er precies als je gewaarzijn wordt afgeleid door de stroom gedachten? Ga zitten op een prettige plek waar je niet gestoord kunt worden.

Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Het enige wat je nu doet is je ademhaling opmerken, dus niet veranderen. Kun je met je aandacht bij je ademhaling blijven zonder deze te willen veranderen? En wat voor gedachten komen er bij je binnen? Word je afgeleid door andere zintuigelijke waarnemingen en hoe merk je dit op?

Net als modderig water, als je het niet roert, vanzelf helder wordt, zo zal ook je geest als je die met rust laat uiteindelijk zijn eigen heldere natuur laten zien.

lichaamsbewustwording; 5 tips om weer met jezelf in contact te komen!

faq ,lichaamsbewustwording; 5 tps om weer met jezelf in contact te komen.

 Lichaamsbewustwording

Als mens heb je nog steeds dierlijke instincten. Deze zijn misschien naar de achtergrond gegaan, maar zijn zeker nog in ons aanwezig. Primaire levensbehoeften worden gedreven vanuit instinct. Denk maar aan honger, dorst, lust. Deze instincten worden door 2 hoofdfactoren gedreven, overleven (bedreiging) en overleven van de soort ( voortplanten).

We leven in een maatschappij dat je instincten niet zomaar mag laten zien, we moeten eigenlijk onze dierlijke afkomst vooral niet laten merken. Ook moeten we laten zien dat we beschaafde wezens zijn en ons niet laten verleiden door onze instincten. We zoeken de beschaving steeds meer in andere voornamelijk materiele zaken. Daardoor gaan we nog harder werken, of studeren, zodat we misschien wel een hogere functie kunnen bekleden met nog meer geld. Dan kunnen we nog meer geld uitgeven aan uiterlijk vertoon.

Maar maakt dit gelukkig?

Uiteindelijk zijn we ook deel van de natuur en uit het DNA blijkt dat er niet heel veel verschil is tussen bepaalde diersoorten en de mens. Onze hersenen zijn zich verder gaan ontwikkelen zodat we nu een geweten hebben en kunnen nadenken over wat er mis ging.

Dit is mooi natuurlijk maar gaan we nu niet alles ook aan het brein toeschrijven?

Steeds meer lijkt het alsof we het lichaam maar vergeten. Alsof dit een wormvormig aanhangsel is geworden van onze hersenen. O ja het lichaam, ach ja dat volgt wel. Maar wat als ik je nu vertel dat het lichaam alles netjes voor ons bijhoudt en ons altijd de waarheid vertelt. Ons brein laat ons piekeren, malen, analyseren, plussen en minnen en vervolgens alsmaar in cirkeltjes denken zonder concrete oplossing. We worden hier doodmoe van. Pas als we weer in contact komen met onszelf, echt in contact komen door weer een verbinding te maken tussen ons brein en ons lichaam, komt er een echt oplossing tevoorschijn.

Ons lichaam leidt ons niet om de tuin, maar laat het ons weten precies zoals het is. En daar hebben we veel meer aan.

Lichaamsbewustwording; hoe kunnen we weer luisteren naar ons lichaam?

  • Word je bewust van je lichaam

In eerste instantie doe je dit door je weer bewust te worden van je lichaam. Niet alleen hoe het er van de buitenkant uitziet maar ook wat er binnen in je lichaam allemaal gebeurt. Wat je organen doen, bloedsomloop, hart, longen etc.

  • Ademhaling

Af en toe breng je jouw aandacht naar je ademhaling. Je verandert niets, maar neem alleen de ademhaling waar. Hoe je inademt, hoe je uitademt, of je pauzes maakt, maar je oordeelt niet.

  • Bodyscan

Check af en toe even in bij jezelf. Ga ergens zitten of liggen waar je niet gestoord kunt worden. Sluit je ogen en richt je aandacht steeds op een ander lichaamsdeel. Vraag je af of je er iets kunt voelen, waarnemen en wat je daar kunt voelen. Ook hier geen oordeel geven.

  • Gedachten

Breng af en toe je aandacht naar je gedachten en word je ervan bewust dat je gedachten hebt. Probeer eens of je ook hier de waarnemer kunt zijn van je gedachten en of je de gedachten kunt waarnemen, maar er niet in mee kunt ga

  • 1 woord

Kun je de dag afsluiten door even je ogen te sluiten en te voelen hoe je je voelt op dit moment? Kun het eerste woord wat er in je opkomt in gedachten nemen? Wat roept dit woord verder bij je op?

Welkom thuis bij jezelf!

Vind je het lastig om dit goed in praktijk te brengen, overweeg dan eens mee te gaan met een van onze reizen .

mindfulness & yoga reizen

5 tips om te mediteren.

mediteren: yoga reis en mindfulness sardinieMediteren is het trainen van je aandacht, Dit doe je om controle te krijgen over je gedachten en emoties. Je beseft dat je niet je emoties bent en niet je gedachten bent, maar dat er emoties of gedachten opkomen en als een golf ook weer wegzakken.
Hoe kun je nu het beste mediteren?
Hier vind je 5 tips die je zullen helpen beter je aandacht te richten.

Tip 1:

Zorg voor contact met de aarde( onderlaag)

Een houding die zoveel mogelijk contact maakt met de aarde. Als je lichaam contact maakt met de aarde, is het makkelijker om uit je hoofd te komen. En je aandacht op een ding te richten. Maar het meest maakt het lichaam contact als het ligt. Is dit dan ook de beste houding? Niet echt, want het gevaar bij een liggende houding is dat je te ontspannen raakt en slaperig wordt. Een hindernis die de aandacht training niet bevordert. Dus een zittende houding is meer geschikt. Zorg dan als je gaat zitten, dat je wel zoveel mogelijk contact met de aarde maakt.

Tip 2:

Goede houding tijdens het mediteren.

Wat is een goede houding om te mediteren?

De beste houding voor meditatie is een zittende houding. Als je kiest voor de lotus of Birmaanse zit( kleermakerszit) zorg dan dat je knieën ook op de grond komen. Als dit niet het geval is, ondersteun je knieën met kussens. Anders moeten je heupen teveel werken om je benen omhoog te houden en zorgt dit voor afleiding. Je kunt ook op je hielen zitten met je meditatiekussen onder je billen. Of je kunt kiezen voor een meditatie bankje zodat je je benen onder het bankje kunt schuiven. Als dit niet voor jou werkt kun je ook kiezen voor een stoel. Zorg dan dat je rug niet gesteund is.

Zit rechtop. Dit kun je controleren door te voelen of je recht op je zitbotjes( die voel je in je billen als je heen en weer beweegt) zit, dan staat je bekken recht. Hier bouw je dan je rug recht bovenop. Je trekt je kin een beetje in voor een lange nek en je hoofd is recht op je nek. Denk aan een denkbeeldig touwtje vanuit je kruin wat je rechtop houdt.

 

Tip 3:

Richt je aandacht eerst op je lichaam.

Heel belangrijk, zorg zodra je goed zit dat je niet meer gaat verzitten zodat je aandacht wordt afgeleid. Breng dan eerst je aandacht naar je lichaam en loop in gedachten je lichaam langs van je voeten tot aan je tenen. Voel goed waar je lichaam contact maat met de onderlaag en merk dan op welke ruimte je lichaam in neemt vanaf de onderlaag. Daar waar de lucht je lichaam omsluit.

Dit zorgt ervoor dat je kalmer wordt en je beter kunt concentreren.

Tip 4:

Kies van te voren waar je de aandacht op gaat richten.

Zorg dat je voordat je begint met mediteren uitkiest waar je de aandacht op gaat richten. Maak het niet te ingewikkeld en kies ervoor om alleen je ademhaling te volgen bijvoorbeeld. Zonder de ademhaling te willen veranderen. Telkens als je aandacht wordt afgeleid of als er een gedachte binnenkomt, merk je dit rustig op.  En breng je de aandacht weer rustig terug naar je ademhaling.

Tip 5:

Begin met 5 minuten.

Natuurlijk is het goed als je lang kunt zitten en mediteren, maar dat is niet het doel. Het heeft meer zin als je er een vast punt in je dagelijks leven van maakt. Dus loop niet te hard van stapel, maar begin met een haalbare tijd. Maak ergens in de ochtend en ergens in de avond 5 minuten vrij voor jezelf en begin met je meditatie practice. Als je dit 8 weken hebt vol gehouden dan zit het in je systeem en merk je dat je iets mist als je het een keer niet doet. Zo wordt het een onderdeel van je dag.