Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelfliefde | Accepteer jezelf precies zoals je bent.

Zelfliefde, dat klinkt alsof je alleen aan jezelf denkt. Veel mensen vinden van jezelf houden egoistisch. Heb jezelf lief is echter niet egoistisch. Sterker nog het is noodzakelijk om vervolgens ook anderen echt lief te hebben.

Wat is zelfliefde eigenlijk?

Er schijnt geen definitie te zijn van zelfliefde. Wel is de term eigenliefde verklaard. En daarvoor zijn de volgende definities gevonden.1) Egoïsme 2) Ingenomenheid in eigen persoon 3) Ingenomenheid met zichzelf 4) Liefde voor zichzelf 5) Narcisme.

Tja, dan is het ook niet zo raar dat zelfliefde als egoisme wordt gezien. Interessant dat liefde voor jezelf in hetzelfde rijtje verschijnt als narcisme. Ik denk dat iemand die narcistisch is, juist helemaal geen zelfliefde kent. Liefde hebben voor jezelf is kennelijk nog niet zo ingeburgerd dat dit als iets moois wordt gezien.

En het is niet egoistisch. “Alleen als je van jezelf houdt dan geef je pas iets kostbaars, als je ik hou van jou tegen een ander zegt”, zingt Harrie Jekkers. En het is waar.

Als jij gelukkig bent dan straal je dit uit en worden de mensen in je omgeving ook besmet met het geluksvirus van jou.

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

Zelfliefde zit van binnen. Het is de basis voor een goede mentale gezondheid en is nodig om je echt gelukkig en goed over jezelf te voelen. Zelfliefde is jezelf accepteren in alles. Jezelf durven zijn, vriendelijk naar jezelf zijn en kijken naar jezelf zonder een negatief oordeel te hebben. jezelf volledig te accepteren met al je mooie kanten maar ook met je minder mooie kanten.

Zelfkennis en lichaamsbewustzijn

Om te weten wie je echt bent, zodat je ook van alles wat bij jou hoort kunt houden, is het nodig zelfkennis te ontwikkelen. Dit doe je o.a. door te beginnen met lichaamsbewustzijn. Dit is niet iets wat je even leert en dan weet. Dit is een terugkerend proces. Elke keer weer ontdekken wat je lichaam je vertelt, brengt je steeds weer nieuwe informatie over jou.

Hier hoort ook je ademhaling bij. Af en toe stoppen en stilstaan bij je ademen. Probeer alleen echt te luisteren naar je ademhaling zonder meteen de adem aan te passen.

Doen wat je echt wilt

Van jezelf houden betekent jezelf door en door kennen. En dus weten wat je echt leuk vindt en graag wilt doen. Dus ook eens nee zeggen als je merkt dat het beter voor je is om het niet te doen. Te zeggen dat je liever vroeg naar bed gaat zonder bang te zijn dat je wordt uitgelachen. Of aangeeft dat je echt liever alleen thuis blijft, omdat je snakt naar een paar uurtjes heerlijk alleen zijn.

Zelfliefde is ook voor anderen zorgen

Van jezelf houden betekent ook dat je je dienstbaar kunt opstellen. omdat je het fijn vindt iets voor iemand anders te doen. Zonder hier iets voor terug te verwachten. En hier ligt een wezenlijk verschil. Als je niet genoeg van jezelf houdt, doe je misschien wel van alles voor een ander. Maar dit heeft een altijd een reden. En dat is niet oprecht. Je wilt er stiekem wel iets voor terug of je verwacht een bepaalde reactie. Of je wacht op bevestiging van de ander. Dan ben je sociaal afhankelijk.

Geven en ontvangen

Geven maakt gelukkig, meer dan ontvangen. Maar als jij het fijn vindt om te geven, mag je het ook de ander gunnen te geven. Als jij leert te ontvangen, doe je daar de ander ook een plezier mee. Je kunt alleen oprecht ontvangen, als je voor jezelf weet wat je waard bent. En met minder geen genoegen neemt. Elke munt heeft 2 kanten die samen een zijn. Zonder ontvangen kun je niet oprecht geven. Geven en ontvangen horen bij elkaar als dag en nacht, yin en yang.

Werken aan zelfliefde op Sardinie

Lijkt het je fijn om eens te beginnen met aan jezelf te denken? Kom dan naar Sardinie voor een heerlijk individueel retreat!

Tijdens dit retreat is alle aandacht voor jou. Je maaltijden worden speciaal voor jou bereid en de coaching sessies zijn aangepast op jouw wensen.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.