Zoek
Sluit dit zoekvak.

Loslaten | Met deze 3 tips gaat het zeker lukken!

Loslaten is iets wat steeds lastiger wordt gevonden. Nu het weer volop herfst is, laat de natuur je wederom perfect zien hoe ze loslaat. Alle bladeren aan de bomen verkleuren totdat ze zich door de wind mee laten nemen en ergens anders neer dwarrelen. Wij mensen geven dan vaak de schuld aan het vallen van de blaadjes, als we ons wat neerslachtig voelen. Maar eigenlijk heeft dit meer te maken met het verzet tegen de verandering.

Het was fijn, de zon scheen en het was een heerlijke zomer. Maar nu is het tijd om dit los te laten en de herfst in te gaan. Ook dit jaargetijde heeft een schoonheid. Buiten het verkleuren van de bladeren, wat een spektakel is om te zien. De herfst is bij uitstek het seizoen om dingen los te laten die niet meer bij je horen. Zoals de boom zijn bladeren los laat zodat deze met de wind mee kunnen waaien hun eigen pad op, zo kun jij zaken die niet meer bij jou passen nu ook los laten.

Loslaten, wat is dat moeilijk!

De herfst en loslaten

De herfst is het jaargetijde om te bezinnen, om te evalueren wat het jaar je heeft gebracht. Het is de tijd dat je even niets meer hoeft te doen en mag onderduiken. Het is zeker geen tijd om iets nieuws op te zetten of heel hard te gaan bedenken wat je in de toekomst zal gaan doen. Nee, het is nu de tijd van bezinnen en loslaten. Want hierna komt de winter en dan mag je weer ondergronds gaan brainstormen. Nieuwe dingen gaan bedenken die je dan in de lente aan het licht zal gaan brengen. Zo werkt het in de natuur en het heeft geen zin als eigenwijs mens je hier tegen te verzetten. Meegaan met het ritme van de natuur zorgt ervoor dat je makkelijker leeft, alsof alles meer stroomt.

Loslaten dus!

Maar hoe doe je dat? Vaak zit je zo met een probleem in je maag dat je er steeds meer mee bezig gaat in plaats van het los te laten. Daarom hieronder een paar concrete tips om le leren makkelijker los te laten.

1 Ga de natuur in.

Zoals je als gemerkt hebt, is de natuur erg goed in loslaten dus als je kunt trek dan even de natuur in. Het liefst een stukje natuur waar je de ruimte hebt, zoals een bos of een verlaten strand. En maak een lange wandeling waarbij je ondertussen probeert zoveel mogelijk om je heen te kijken. Bekijk maar eens hoe de natuur jaar in jaar uit zijn eigen ritme heeft. Zich niet laat afleiden of laat aanpassen. Het laat precies op het juiste moment los en bouwt weer op in har eigen cyclus.

2 Bekijk het vanuit een breder perspectief

Als je opgesloten in je huis achter je laptop dan wordt het probleem steeds groter en laat het probleem je steeds minder los. Dan is het goed hier even uit te stappen en je wereld weer wat ruimte te geven. Bedenk dan dat je onderdeel bent van een veel groter geheel. Dat jij en je huis op een hele kleine planeet staan. En dat deze planeet aarde onderdeel is van een enorm zonnestelsel met nog veel meer planeten en sterren. En dat er nog meer zonnestelsels als deze zijn. Zo wordt het probleem opeens in een ander daglicht gezet en blijkt het eigenlijk toch niet zo heel belangrijk te zijn.

3 Zoek verbinding met anderen

Wij mensen voelen ons prettig als we ons kunnen verbinden. Je kunt je hier ook tegen verzetten en zeggen dat je graag alleen bent, maar het geeft zoveel ontspanning als je je kunt verbinden.

En dan bedoel ik niet via social media maar in het echt. Zoek een vriendin op of spreek met meerderen af om wat leuks te gaan doen. Dit kan van alles zijn, doe dat wat jij leuk vindt maar onthoud dat het altijd fijner is dit te delen met iemand anders. Winkelen kan fijn zijn maar niet zozeer omdat je dan wat nieuws koopt voor jezelf. Dit gevoel is niet blijvend en is kortdurend. Maar winkelen met iemand samen ook al koop je helemaal niets, dat is veel fijner. Werk zelf aan het verbinden met anderen, vereenzaam niet. Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen en ouderen gaan bezoeken. Of bij een vereniging gaan.

Laat je meevoeren door het leven en ga mee met het ritme van de natuur. Hoe meer je je verzet, hoe meer je vasthoudt. En juist dit meegaan zorgt voor loslaten en een lichter en prettiger leven!

Oefening voor loslaten spanning in het bekkengebied

Rondom het bekken sla je veel spanning op. Dit resulteert in een strakke onderrug met de daarbij behorende pijn. Niet flexibele heupen en een steeds stijver wordend lichaam. Daarom heb ik deze op buikdansen geinspireerde oefening vanuit de Bodymind lessen bedacht om weer wat losser in de pelvis te komen!

Loslaten op Sardinie?

Ben jij er aan toe om het een en ander los te laten?

Kamp je met verlies en wil je leren dit verlies los te laten?

Lijkt het je fijn hier eens mee aan de slag te gaan?

Of vraag je je af wat er los gelaten mag worden?

En lijkt je dat fijn om dit op het prachtige eiland Sardinie te doen?

Dan is een individuele retraite iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.