Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pleaser | De 5 krachtige leerpunten om hieruit te komen

Pleaser, ben jij iemand die altijd gericht is op de ander en daarbij zichzelf vergeet? Of ben je juist meer op jezelf gericht en interesseert het je niet wat de ander vindt? Hier lees je wat jouw leerpunten zijn. Waar jij aan mag werken, om jezelf meer op waarde te gaan schatten en aan te kunnen geven wat je nodig hebt.

Leestijd: 8 minuten

Wat is een pleaser?

Een “pleaser” is iemand die de neiging heeft om anderen tevreden te stellen en te behagen, vaak ten koste van hun eigen behoeften en wensen. Dit gedrag kan voortkomen uit een verlangen naar goedkeuring, angst voor afwijzing of een laag zelfbeeld. Pleasers nemen vaak de rol aan van de “helper” of “verzorger” en doen er alles aan om conflict te vermijden en harmonie te creëren in hun relaties.

Kenmerken van een pleaser:

  1. Vermijden van conflicten: Pleasers doen hun best om situaties te vermijden die tot ruzie of onenigheid kunnen leiden.
  2. Stapelen van verplichtingen: Ze nemen vaak meer verplichtingen op zich dan ze aankunnen, omdat ze anderen niet willen teleurstellen.
  3. Negeren van eigen behoeften: De behoeften en wensen van de pleaser komen vaak op de tweede plaats, terwijl ze zich richten op wat anderen willen.
  4. Zoeken naar goedkeuring: Pleasers hebben de neiging om constant bevestiging of goedkeuring van anderen te zoeken.

Wat is een narcist?

Een narcist is iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS), een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door een extreem gevoel van eigenbelang. En tevens een diepgeworteld gebrek aan empathie en een behoefte aan bewondering en erkenning. Narcisten hebben vaak een opgeblazen gevoel van belangrijkheid en geloven dat ze beter zijn dan anderen.

Kenmerken van een narcist zijn:

  1. Overdreven gevoel van eigenwaarde: Narcisten hebben vaak een onrealistisch beeld van hun eigen kwaliteiten en prestaties en wollen dat anderen hen hoog achten.
  2. Behoefte aan bewondering: Ze verlangen voortdurend naar complimenten en bevestiging van anderen en voelen zich ongemakkelijk of beledigd als ze dat niet krijgen.
  3. Gebrek aan empathie: Narcisten hebben vaak moeite om zich in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen. Ze kunnen onverschillig of koud zijn tegenover de emoties van anderen.
  4. Manipulatief gedrag: Ze kunnen anderen gebruiken of manipuleren om hun doelen te bereiken, zonder rekening te houden met de gevolgen voor die anderen.
  5. Arrogantie: Narcisten gedragen zich vaak op een neerbuigende of arrogante manier, wat kan leiden tot conflicten in hun relaties.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met narcistische trekken een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. NPS komt in verschillende gradaties voor. Relaties met narcisten kunnen vaak moeilijk en destructief zijn, vooral voor mensen die zelf pleaser eigenschappen bezitten.

Pleaser gedrag

Hoewel het helpen van anderen een positieve eigenschap kan zijn, kan dit soort gedrag ook leiden tot uitputting, frustratie en ongezonde relaties, vooral als het gedrag extreme vormen aanneemt. Het is belangrijk voor pleasers om hun grenzen te leren herkennen en te respecteren, en om te begrijpen dat het oké is om voor zichzelf op te komen.

“Pleaser gedrag” verwijst naar een neiging om anderen te willen pleasen of te behagen, vaak ten koste van jezelf. Mensen met pleaser gedrag proberen vaak de goedkeuring van anderen te krijgen, wat kan leiden tot het negeren van hun eigen behoeften en gevoelens. Dit gedrag kan voortkomen uit verschillende redenen, zoals een laag zelfbeeld, angst voor afwijzing, of een behoefte aan bevestiging en waardering van anderen.

Relatie tussen pleaser en narcist

De relatie tussen pleasers en narcisten kan complex zijn. Narcisten zijn vaak gefocust op zichzelf en hun eigen behoeften, en kunnen de pleaser op een bepaalde manier gebruiken of manipuleren. Een narcist kan profiteren van het pleaser gedrag door de pleaser te laten voldoen aan zijn of haar wensen en behoeften, terwijl de pleaser blijft proberen de goedkeuring en liefde van de narcist te verkrijgen. Dit kan leiden tot een onevenwichtige en ongezonde dynamiek in de relatie, waarin de pleaser zich verminderd en uitgeput kan voelen, terwijl de narcist gaandeweg steeds meer controle of macht verkrijgt.

Wat zijn de leerpunten voor de pleaser?

Het is belangrijk voor jou als jij jezelf hier in herkent, om je grenzen te leren kennen en te begrijpen dat eigen behoeften ook erg belangrijk zijn.

1- Leren houden van jezelf

2-Jezelf respecteren

3-Begrip en compassie voor jezelf hebben

4-accepteren dat je fouten mag maken

5-Je bent niet verantwoordelijk voor andermans geluk

De leerpunten van de narcist

De narcist heeft eigenlijk een heel laagzelfbeeld. Heeft vaak een hekel aan zichzelf en door zijn/haar akties wordt die alleen nog maar meer bevestigd door de reacties van anderen. Dit wordt een cirkel waar je uiteindelijk niet meer uitkomt. Het werken aan het vergroten van het zelfbeeld en zelfliefde is noodzakelijk. Evenals inzicht over de balans tussen slachtoffer en dader. Ook de narcist is slachoffer en hiervoor dient aandacht te zijn.

Eigenlijk heeft de narcist bijna dezelfde leerpunten als de pleaser. Als je punt 1 tot en met 4 aanpakt, dan ben je al een heel eind. Het probleem bij de narcist zit hem in he teerst accepteren dat je narcistisch gedrag vertoont en dat je dit mag gaan veranderen. In plaats van de schuld bij de ander neer te leggen.

De drama driehoek

In de drama driehoek zit het slachtoffer, de dader maar ook de redder. Vaak hoor ik dat men een hekel heeft aan slachtofferschap. Om hier niets mee te hoeven doen, neemt men dan de rol van redder aan. Ongevraagd komen ze te hulp en geven ze meer dan jij vraagt. Dit is de valkuil van de pleaser en de narcist. De pleaser gaat zich steeds meer op de ander richten en redden. Terwijl de narcist als poging om uit de slachtoffer/dader rol te stappen een redder kan worden die op een voetstuk geplaatst wordt. Hij weet het zo te brengen, dat vele mensen hem gaan aanbidden en zie hier de narcistische redder.

Balans tussen geven en nemen

In een relatie van een narcist met pleaser is er een balans tussen geven en nemen, namelijk de narcist neemt en de pleaser geeft. De pleaser voedt het narcisme in de narcist en de narcist voedt het pleasen in de pleaser. Wanneer beiden hier tevreden mee zijn, kan dit dus heel lang doorgaan ook al is de omgeving er niet blij mee.

Wanneer beiden niet gelukkig zijn of een van de twee, dan is het goed om hiernaar te kijken en in eerste instantie beiden apart te coachen op zelfbeeld en eigenwaarde. Leren hoe je jezelf lief kunt hebben is voor beiden de grote les. De pleaser leert verder assertief te zijn en zijn grenzen aan te geven. En de narcist leert hoe hij geen erkenning meer nodig heeft van buiten af en kan zo vanuit liefde voor zichzelf, het echte Narcisme, nu deze liefde gebruiken voor zijn relaties met anderen.

Traumaverwerking voor de pleaser en de narcist

Beiden hebben verborgen trauma waar ze zich wel of niet bewust van zijn. Wat er voor heeft gezorgd dat er een overlevingsmechanisme is ontstaan. Dit kan pleaser gedrag zijn of narcistisch gedrag. Daarom is het voor beiden absoluut noodzakelijk dit trauma op de juiste manier te verwerken. Ik heb hiervoor de 6 daagse intensieve coaching op Sardinie bedacht. Zo ga je een op een met mij de diepte in en zorg ik ervoor dat je, alles wat je tegenkomt, nu op de juiste manier verwerkt. Het is onderdeel van jou, je weet nu hoe je dit voor je kunt inzetten.

Ben je nieuwsgierig of dit iets voor jou is?

Boek dan een gratis strategie sessie zodat we samen even online bekijken of dit voor jou de methode is om weer vol plezier je leven te leiden en te voelen dat het leven door je heen stroomt.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.