Zoek
Sluit dit zoekvak.

Familie opstelling | Tijdens de individuele coaching wordt opeens alles duidelijk.

Een familie opstelling is als het ware een blauwdruk van jouw familie. Het geeft je inzicht in jouw familie en vooral jouw beleving ervan. Het laat je heel duidelijk zien waar jouw patronen vandaan komen en zorgt er daarna voor dat je de ruimte hebt om dit anders te gaan doen. Het is bevrijdend en lost trauma op.

Wat is een familie opstelling?

Een familie opstelling is een methode bedacht door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het hoort bij het systemisch werken. Met een systeem kunnen we een gezin bedoelen of familie, maar ook een klas, een bedrijf of organisatie.

Bij een familie opstelling wordt de familie neergezet en dit kan met andere personen zijn, de zogenaamde representanten, die jij uitkiest om de plek in te nemen van jouw familie leden. Of het kan in een individuele sessie met poppetjes of andere voorwerpen worden gedaan. De kunst is om dit zo snel mogelijk te doen zonder al te veel na te denken. Maar meer vanuit gevoel, vanuit het onderbewuste de personen / voorwerpen in de ruimte te plaatsen.

Dan ontstaat een setting, en blauwdruk van jouw familie en dit geeft inzicht in hoe jij die beleeft. Samen met de begeleider ontwaar je wat er in dit systeem gebeurt en wat voor gevoel je dit geeft.

Wat kun je er dan mee?

Vaak zitten we in een soort tunnel te kijken en hebben we geen overzicht meer over het geheel. De familie opstelling geeft je als het ware een uitzooming van jouw situatie en biedt je de mogelijkheid dit anders te gaan bekijken. Als je vastzit in steeds herhalende patronen, slachtofferschap of negatieve kijk dan kan dit heel snel een mindset teweeg brengen. Je ervaart, voelt, opeens de mogelijkheid dat het ook anders kan.

Waar helpt de familie opstelling je bij?

Het geeft je inzicht als je last hebt van :

 • depressie
 • slachtofferschap
 • trauma
 • relatieproblematiek
 • ziekte
 • opvoeding
 • verslaving
 • conflicten
 • onverklaarbare gevoelens, emoties
 • angst, paniek
 • burn out

Eigenlijk kun je alle bovenstaande problematiek samen pakken met een familie opstelling. Welk probleem je ook hebt. Er gebeurt iets in je jeugd, dat kan op school zijn, thuis of ergens anders, en dit heeft een grote impact op je. dat zet zich vast in je lichaam en vaak is het zo dat je niet eens meer weet wat het is. het kunnen kleine gebeurtenissen zijn, die nu je volwassen bent onmogelijk voor problemen zouden kunnen zorgen, maar toen je klein was een heel ander effect hadden.

Dit komt naar boven met een familie opstelling in combinatie met innerlijk kind werk. In mijn beleving zijn beiden onmisbaar voor een goede verwerking van elk trauma.

Is er verschil tussen een familie opstelling met representanten of voorwerpen?

Ja dat is er zeker wel. De familie opstelling werkt met energie. En als je werkt met personen, dan kunnen zij de energie van de persoon waar ze voor staan, gaan ervaren. Zo kun je ook aan hen vragen stellen over wat zij ervaren, voelen en dit geeft je nog meer inzicht. Met voorwerpen werkt dit niet zo. Met voorwerpen kun je wel makkelijker een overzicht ervaren, het is laagdrempeliger en geeft je toch al een aardige blauwdruk.

Kun je dat zomaar doen?

Een familie opstelling is zeker niet gevaarlijk maar het maakt vaak wel veel los. Je duikt als het ware bij jezelf naar binnen en vaak komt er iets naar boven wat je niet zo direct verwachtte. Dat maakt het ook zo’n sterke tool en daarom geeft het je direct een eerlijk idee. Maar je moet er wel op voorbereid zijn. Als je nog graag wat in je situatie wilt blijven zitten, omdat deze vertrouwd voelt, dan kan een familie opstelling je redelijk wakker schudden.

Dan is het aan jou wat je er verder mee doet. Als je er voor open staat om een verandering te maken en bereid bent daar zelf verantwoording voor te dragen dan zal je dit heel veel opleveren. Bert Hellinger was geen zachte, lieve man hij gaf heel direct en eerlijk terug wat er naar boven kwam. Dat maakte hem niet altijd geliefd, maar daar had hij geen problemen mee. Hij deed heel duidelijk het werk dat gedaan moest worden. Of men dit nu wel of niet wilde horen.

Ik deel zijn mening. Als je gaat voor een familie opstelling dan wil je niet om de tuin geleid worden. Maar nu echt geholpen worden met het inzien van wat er echt aan de hand is. Dat is niet altijd wat je wilt horen maar wel de opstap naar een leven waarin alles meer gaat meestromen in plaats van tegen de stroom in.

Familie opstelling op Sardinie

Als je komt voor een intensieve individuel coaching retraite bij mij op Sardinie, dan kun je met mij ook een familie opstelling doen. Ik vraag altijd eerst aan je of je dat wilt. En ik zal je ook aangeven waarom ik denk dat dit voor jou goed is om te doen. Ik ben opgeleid om familie opstellingen te geven met representanten en het zou kunnen dat tijdens een van de mannen, vrouwen retraites we een opstelling in groepsverband doen. Maar dit ligt altijd aan de personen die ik op dat moment heb en of dit goed voelt en noodzakelijk is om te doen.

Je kunt me altijd mailen als je meer wilt weten over een familie opstelling tijdens een retraite.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.