Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Overgang | Een zegen of een vloek?

De overgang wordt vaak angstvallig tegemoet gezien. Zelf zit ik er nu middenin en ik vind het ook wel spannend waar dit naar toe gaat. Hoe ik me ga voelen, wat zal anders zijn? Verandering is altijd spannend vooral omdat je niet weet wat je te wachten staat. Toch voel ik me nieuwsgierig en voel ik me klaar voor de nieuwe fase. Ik kijk uit naar meer levenskracht en wijsheid.

Wat verandert er in ons lichaam tijdens de overgang?

Net zoals we als kind veranderen naar vrouw, is er nu ook een grote verandering in het lichaam nodig. Nu vruchtbare fase tot een einde gekomen. En dit gaat gepaard met de nodige hormoon veranderingen in het lichaam. En dat kun je merken aan de volgende veel voorkomende klachten:

  • minder goed slapen, vaak wakker
  • nachtelijk zweten of opvliegers
  • slecht concentreren
  • droge huid
  • droge ogen
  • seksuele veranderingen
  • emotioneel reageren
  • prikkelbaar
  • incontinentie

Als ik deze lijst zo lees, dan zie ik symptomen die ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen. En van symptomen weet ik dat dit signalen zijn die het lichaam je geeft, om je de kans te geven iets te leren.

Wat kun je doen hieraan?

Je kunt natuurlijk kiezen voor medische ingrijpen door iets te nemen om je door deze overgangsfase heen te helpen. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Door meer begrip te hebben voor wat er gebeurt en waar het vandaan komt. Laat ik dit eens iets meer toelichten hieronder.

Vrouwen en wat er van hen verwacht wordt

Religie heeft seks gedegradeerd tot een plicht en vrouwen zijn, zodra ze vruchtbaar zijn, nodig voor de voortplanting. In combinatie met de pornografisering van de samenleving – paradoxaal genoeg – heeft dit geleid tot een exponentiële groei van de wereldbevolking en een chronische onvrede onder zowel vrouwen als mannen. Om niet elke keer meteen zwanger te raken wordt er volop gebruik gemaakt van anti-conceptie. Het schijnt dat dit het gemiddelde IQ van de wereldbevolking langzaam maar zeker omlaag brengt. Veelal intelligente mensen maken gebruik van anti-conceptie omdat die vaak meer carriere gericht zijn en langer willen werken voordat er aan voortplanting wordt gedacht. Ook voelen zij zich vaker meer verantwoordelijk voor het neerzetten van een kind op de wereld. Maar voortplanting is niet de enige reden om seks te hebben.

3 vormen van seks

Binnen het taoïsme worden drie vormen van seks onderscheiden:

1. Voortplantings-seks, verbonden met het fysieke lichaam, lust en orgasme.

2. Verbindings-seks, verbonden met de ziel, liefde en intimiteit.

3. Transformatie-seks, verbonden met de geest, bewustzijnsgroei en spiritualiteit.

Als je als vrouw eenmaal op een leeftijd komt, dat voortplanting niet meer gaat, dan blijven vormen 2 en 3 over. Dan is seks niet meer verbonden aan voortplanting en dit betekent vrijheid. Er blijft seks met meer bewustzijn en liefde over. En nu heb je alle tijd om deze vormen te exploreren.

Bron: Sanne Burger

Als je als vrouw controle hebt over jouw baarmoeder

Volgens de taoist was er ooit een tijd dat vrouwen hun cyclus controleerden. ze ovuleerden alleen als ze klaar waren voor het moederschap. de rest van de tijd waren de hormonen in rust, in balans. Stel dat je zelf de keuze kunt maken, vanuit een innerlijke stem die je voorziet van wijsheid en liefde. Die kiest voor een zwangerschap als het kind gegarandeerd een plek krijgt waar het veilig en in liefde op kan groeien. Zonder manipulatie en hersenspoeling van buitenaf. Hoe anders zou de wereld er dan uit zien?

Als je als vrouw in de overgang komt, dringt dit des te meer tot je door. En als je de klachten als opvliegers kunt zien als uiting van jarenlange ondrukking van woede, frustatie en onbegrip, dan kun je er ook anders naar kijken. Ook kun je het hebben van seks nu anders gaan benaderen. Dit is niet afgelopen het wordt anders. Intenser en het vraagt om openheid naar je partner en kwetsbaar durven te zijn.

De overgang als poort naar meer vrijheid

Je zou in mijn optiek daarom de overgang ook als fase naar meer vrijheid kunnen zien. De energie die vrijkomt in de vorm van warmte en andere lichamelijke sensaties zou je ook kunnen zien als helende energie. Deze krachten helpen je om je fysiek, maar ook mentaal te reinigen. De opvliegers zou je zo kunnen interpreteren, dat ze als energiekracht je helpen meer bewustzijn te brengen en blokkade sop te heffen. Althans zo ervaar ik het wel. Het lijkt alsof ik meer helder ga begrijpen waar het allemaal om draait. Er komt meer innerlijke kracht naar boven die me helpt meer inzicht in mijn proces te verschaffen.

Zodra de menopauze ingaat, dus als er geen menstruatie meer volgt, dan kun je eindelijk je ware kracht ontdekken. En die mag je je ook toe eigenen. Die is van jou alleen! Deze kracht staat voor het zijn van een liefdevolle, wijze vrouw die kiest vanuit vrijheid.

.

De overgang tot wijze vrouw

De overgang is als het ware een inwijding. Een overgangsfase naar een nieuw archetype, dat van wijze vrouw. Het archetype van raadgever, lerares en beschermer van jonge vrouwen.

De klachten die nu bij de overgang horen, komen voort uit een jarenlange verwaarlozing van het lichaam. vanuit Taoisme werken vrouwen met qigong, ademhalingsoefeningen, yin yoga om hun lichaam gezond te houden. Niet alleen voor behoud van spieren en skelet maar ook gericht op baarmoeder, eierstokken en vagina. De technieken vanuit TCM en andere oosterse geneeskunde zijn ook gericht op organen en andere weefsels in het lichaam. Dankzij deze technieken blijft het levensvuur, de levensenergie volop branden en heb je nog steeds die twinkeling in je ogen. Die twinkeling die je jong houdt van geest en lichaam. Als deze nog steeds in jouw ogen straalt, dan weet je dat jij de menopauze met succes hebt volbracht.

Wat een mooie ervaring is het om vrouw te zijn!

In mijn beleving is het leven van een vrouwe zo bijzonder omdat we zoveel fasen van verandering doorlopen. Die ons de mogelijkheid geven om de levenservaring mee te nemen en uit te breiden. Ik vind het schilderij van Munch dit prachtig verbeelden. Ik zie de jonge net vruchtbare vrouw die het hof wordt gemaakt door verschillende partners. Dan zie ik de rijpe, vruchtbare vrouw die haar keuze maakt met wie de volgende fase aan te gaan in haar leven. Namelijk die van nageslacht op de wereld zetten. Dan, heel bijzonder, de oudere,wijze vrouw op afstand. Zij staat alleen en beziet het hele leven. Ze heeft haar levenskracht gevonden en kiest vanuit haar eigen vrijheid haar verdere pad.

Het vieren van de overgang

Een van de manieren om de overgang te vieren is voor mij dansen. Ik houd van dansen en vind dit een heerlijke manier om weer in contact te komen met mijn lichaam. En op een plezierige manier te ervaren waar ik obstructie of remmingen voel. Vooral het bekkengebied voelt momenteel tijdens de overgang wat stugger en vaak ook wat pijnlijk aan. daarom vind ik het prettig dit gebied op een zachte manier los te bewegen in aandacht en op een vloeiende manier. Hieronder een bodymind oefening voor het losmaken van bekken en heupen.

Mee op Vrouwen retraite From Sense to Sensuality

Lijkt jou het ook fijn om beter te leren omgaan met de overgang?

Wil je ook lekker bewegen en het lichaam weer gaan voelen met liefde?

Houd je ook van dansen en vrij bewegen of zou je graag meer vrijheid willen voelen in je beweging?

Dan is het Vrouwen retraite iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.