Beter slapen, zorgeloos als een baby. Zou dat niet heerlijk zijn? Je armen ombekommerd boven je hoofd. Tijdens een individuele coaching retraite op Sardinië ontdek je hoe het met jouw slaapkwaliteit gesteld is. Hoe slapeloosheid ontstaat en hoe je kunt leren beter te gaan slapen. Iedereen kan leren weer heerlijk te slapen en uitgerust wakker te worden.
Vaak heb je al een nieuw bed gekocht of misschien al eens een slaappil ingenomen. Maar dit loste uiteindelijk nie tje probleem op. Je slaapt nog steeds onregelmatig en wordt niet uitgerust wakker. Dus kom naar Sardinie en leer hoe je weer gezond kunt slapen, zodat je weer fris en opgeladen wakker wordt. En zeg nou eerlijk, beter slapen, dat wil jij toch ook?
Leestijd: 7 minuten
Herken jij jezelf hierin?
Wordt je vaak wakker met de wekker en voel je je nog steeds moe?
Ben je overdag slaperig en lig je ’s nachts te woelen en te piekeren?
Moet je vaak naar de w.c. ’s nachts en kom je dan moeilijk weer in slaap?
Heb je verschillende slaapmedicatie geprobeerd en weet je niet meer hoe je nu eindelijk eens een keer kunt door slapen?
Denk dan eens aan slaapcoaching en leer weer beter slapen!
Slapen is geen geringe kunst; je moet er de hele dag voor wakker blijven.
F. Nietzsche
Waarom is beter slapen belangrijk?
Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en met name voor je hersenen. De hersenen voeden zich als je slaapt en verwerken de emoties. Ook rust het lichaam en kunnen de spieren ontspannen. En de weerstand tegen virussen en andere ziektekiemen is groter als je voldoende nachtrust hebt.
Wat is slaap?
Definitie= Slaap is een toestand van algehele rust, waarbij de zintuigen niet werken en er geen bewustzijn is.
Slaap bestaat uit 4 fasen:
1- Het wegvallen van de snelle hersengolven
2- De hersengolven zijn groter. In deze fase wordt alle informatie verwerkt en de herinneringen worden opgeslagen in het lange termijn geheugen.
3- Diepe slaap. Hier zijn de hersengolven langzaam. deze fase wordt ook wel slow wave sleep genoemd.
4- REM slaap. Deze fase bestaat uit korte, snelle hersengolven. De activiteit die de hersenen hier vertonen lijkt op wakker zijn. de ademhaling en de hartslag is hier onrustig. En de ogen bewegingen heel snel van links naar rechts( Rapid Eye Movements) De spieren zijn totaal slap, zodat er geen beweging of reactie van het lichaam mogelijk is.
Na deze 4 fasen, die ongeveer anderhalf uur duren samen ben je even kort wakker. Vaak merk je dit niet eens.
Hoe leer je beter slapen?
Tijdens een coaching retraite ga je met verschillende elementen aan de slag, die je gaan helpen beter te slapen. Ten eerste leer je hoe je jouw lichaam beter kunt ontspannen voor het slapen gaan. Hiervoor zet ik o.a. mindfulness, yoga, meditatie in. Ook leer je hoe je de geest kunt ontspannen en gedachten on hold kunt zetten.
9 tips voor een betere nachtrust
Hieronder vind je 9 gouden tips om ervoor te zorgen dat jouw nachtrust verbetert en je weer uitgerust wakker wordt. Beter slapen is goed voor je gezondheid en je mentale gesteldheid.
1. Regelmatige slaaptijden
Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt om je interne klok te reguleren. Zo ga je uiteindelijk beter slapen.
2. Creëer een rustgevende bedtijdroutine
Ontspan voor het slapengaan door activiteiten te doen zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen.
3. Beperk schermtijd
Vermijd elektronische apparaten (zoals smartphones, tablets en televisies) minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht van deze apparaten kan je slaap verstoren.
4. Comfortabele slaapomgeving
Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Een comfortabel matras en kussen zijn ook belangrijk.
5. Vermijd cafeïne en alcohol
Beperk het gebruik van cafeïne (zoals koffie, thee en cola) en alcohol, vooral in de uren voorafgaand aan het slapengaan.
6. Beweeg regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging helpt je om beter te slapen. Probeer echter zware workouts vlak voor het slapengaan te vermijden.
7. Eet lichte maaltijden
Eet niet te veel en niet te dicht voor het slapengaan. Een lichte snack kan soms wel nuttig zijn, maar zware maaltijden kunnen problemen veroorzaken.
8. Beperk dutjes
Als je moeite hebt met slapen, probeer dan dutjes overdag te beperken of ze kort te houden (maximaal 20-30 minuten).
9. Beheer stress en angst
Technieken zoals mindfulness, meditatie of diepe ademhaling kunnen helpen om stress en angst te verminderen, wat kan bijdragen aan beter slapen.
Mocht je na deze tips nog steeds niet goed in slaap kunnen komen of moe wakker worden, dan is het goed om op Beter slapen retraite naar Sardinie te komen voor slaapcoaching.
Wanneer kies je voor een Beter slapen retraite?
- last van slecht slapen
- snurken/ apneu
- slaapmedicatie gebruikt
- stress
- hoofdpijn
- concentratiestoornis
- onverwerkt trauma
- angst/paniek
Wat levert je dit op?
- beter slapen
- inzicht in je slaapkwaliteit
- gezonder ademen
- stress coping
- minder snurken
- weet nu wat je moet doen
- geen angst meer
Coaching op Beter slapen
De aanpak
Allereerst is het belangrijk dat je inzicht krijgt in jouw slaappatroon. Daar speelt het slaapdagboek een grote rol in. Tijdens de slaap coaching sessies zal ik vanuit cognitieve gedragstherapie je bewust maken van je gedachten en en het bijbehorende gedrag. Mindfulness en heartfulness helpen je deze gedachten op een andere manier te benaderen.
Ook leer ik je wat een goede slaaphygiene is en of het voor jou nodig is slaaprestrictie toe te passen. Dit houdt in dat je soms een periode wat minder slaapt om zo een slaapschuld op te bouwen. Dit heeft vooral een goed resultaat als je echt leidt aan slapeloosheid en of medicatie gebruikt en hier vanaf wil.
Ademhaling
De ademhaling is erg belangrijk tijdens je slaap. Als je snurkt of slaapapneu hebt dan weet je waarschijnlijk al dat je vaak vermoeid wakker wordt. Daarom is de ademhaling ook een belangrijk item tijdens dit retreat. Ik zal hier extra aandacht aan besteden en bekijken hoe jouw ademhaling verbeterd kan worden gedurende de nacht.
Je kunt er ook voor kiezen om bij mij een online cursus Gezond ademen te volgen voor of nadat je bij mij op coaching bent geweest in Sardinie. Deze cursus heeft 3 online een op een coaching sessies en je leert hier hoe je weer gezond kunt ademen in rust. Daar valt veel winst te behalen en je gaat ook samen met mij bekijken hoe het komt dat je verkeerd ademt in rust. Na het doen van deze cursus is het slapen ook al een stuk verbeterd.
Slaapdagboek
Om beter inzicht in jouw slaappatroon te verkrijgen, ontvang je voordat je naar ons toe komt een slaapdagboek. De bedoeling is dat je deze minstens een week invult. Aan de hand van deze gegevens kan ik je dan beter adviseren en ook krijg jij een beter inzicht in jouw slaapkwaliteit.
Hoe ziet mijn coaching er praktisch uit?
Zoals de eerste stap van mijn V model vertragen is, ga je eerst vertragen. Ook zet ik mijn Bodymind lessen in om je weer bewust te worden van je lichaam en je ademhaling. De meeste activiteiten zijn buiten op locatie aan zee of in mijn yogahut. Mijn methode ontleent technieken uit o.a. yin/ yang yoga, mindfulness, Qigong, ho’opono opono, De creatiespiraal, de archetypen, De reis van de held, Tijdens dit retraite werk je ook met een slaapdagboek.
Beter slapen retraite op Sardinie!
Wil je weer gezonder slapen?
En wil je dit graag leren op een mooie omgeving?
Kom naar ons retreat center op Sardinie en boek een retraite!