Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In retraite gaan | Waarom zou je dat doen?

In retraite gaan bestaat al heel lang en in mijn ogen heeft het een beetje een stoffige reputatie. Tegenwoordig heeft men het over een retreat en dat klinkt misschien wat moderner, maar de intentie is hetzelfde. Er is niets weldadiger voor jou als even uit de drukke wereld te stappen, uit te zoomen, te vertragen en te verstillen. Alleen dan zal je merken dat je tot rust komt en je antwoorden op jouw prangende vragen als vanzelf naar boven komen.

Wat doe je op een retraite?

Het houdt in dat je je even terug trekt uit de drukke wereld en de rust en stilte opzoekt. Vroeger kon je dat vooral doen door even in een klooster te verblijven. Tegenwoordig zijn er legio soorten retraites in binnen -en buitenland. Je kunt kiezen uit luxe verblijven of juist heel basic. En de bedoeling is dat je even zo min mogelijk doet. Wandelen, yoga, mediteren en voor je uitstaren zijn zo’n beetje de activiteiten die horen bij een retraite.

De eerste keer in retraite gaan?

Als je voor het eerst in retraite wilt gaan, dan kan dit best spannend zijn.

Vragen als :

  • Ga ik me vervelen
  • Wat als ik het niet vol houd
  • Is het niet raar om niet te praten
  • Mag ik dan helemaal niet praten

zijn heel normaal als je dit nog nooit ervaren hebt.

Daarom is een stilte weekend een mooi begin, als je niet meteen te lang stil wilt zijn. En eerst wilt ervaren wat in retraite gaan inhoudt en hoe dit is voor jou. In het begin zal je zeker merken dat je juist eerst wat onrustig wordt. Dat is heel normaal. Je bent als het ware een beetje aan het afkicken.

De antwoorden op bovenstaande vragen:

  • ja dat kan zeker gebeuren en dat is een grote winst, je weer eens vervelen geeft de hersenen een enorme boost!
  • Je krijgt geen straf als je toch praat. En je kunt altijd even met het thuisfront bellen, als je graag toch even wilt praten.
  • Je bent niets verplicht, houd je het niet vol dan is dat ook helemaal goed.
  • Jazeker het voelt raar om niet te praten in het begin en zeker in gezelschap aan tafel. Geef het een kans en onderzoek wat er in je gebeurt. Waarom je het raar vindt.

Digitale detox

Deze term hoor je ook steeds vaker en dit betekent dat je even offline bent. Niet bereikbaar en ook geen socials volgen. Even helemaal los van alles wat digitaal is. En dan zal je zeker merken wat een impact de telefoon op je heeft. Het is als een verslaving en het kan zeker vreemd aanvoelen als je opeens niet even snel op je telefoon kunt kijken.  Dan ervaar je hoe je door nieuwsberichten en geluidjes geconditioneerd bent geraakt. Het geeft zoveel rust in je hoofd als dit even allemaal wegvalt.

Trauma en stilte

Als je trauma met je meedraagt, dan kan stilte erg confronterend zijn. En is dit misschien onbewust een reden dat je de stilte niet opzoekt. Zolang je afgeleid wordt door allerlei prikkels, heeft het trauma geen kans zich te laten zien of horen, laat staan voelen. Maar zolang je trauma wegstopt of vermijdt, blijft het terug komen. De enige oplossing is door de zure appel heen bijten en op zoek gaan naar een retraite waar je de stilte opzoekt, maar wel met begeleiding.

Weerstand tijdens de stilte

Als je in stilte verblijft, loop je zeker weten tegen weerstand aan. En dat is helemaal goed. Die weerstand is je leermeester. Die leert je meer over jezelf. Tenminste als je dit toelaat. Dat is niet altijd makkelijk. Je af te vragen waarom je die weerstand voelt en wat het met je doet. En vooral hoe dit voelt in je lichaam, ontwikkelt je zelfinzicht. En dat helpt je verder op je pad.

Stilte en coaching

Wanneer je trauma bij je draagt, dan is het beter een coaching traject bij mij te doen. De stilte kan erg confronterend zijn en het is belangrijk dat je op de juiste manier trauma verwerkt. Alleen als je al aan zelfreflectie en introspectie doet, heeft het zin om een stilte retraite te doen.

Waarom zou je alleen op stilte retraite gaan?

Uiteindelijk gaat een stilte retraite om antwoorden te vinden in jezelf. En die vind je als je de aandacht naar binnen keert. Meestal ben je meer naar buiten gericht met je aandacht en houd je rekening met anderen en kom je daardoor maar weinig echt bij jezelf aan. Als je alleen bent, dus ook zonder reisgezelschap dan ben je ook echt op jezelf aangewezen. Je hoeft dan ook geen rekening met de ander te houden en kunt je helemaal op jezelf richten.

Wat doe je tijdens dit stilte retraite ?

Deze vraag beantwoord je natuurlijk alleen zelf. Jij bepaalt wat je gaat doen. Bij ons heb je wel verschillende mogelijkheden om het stilte retraite niet helemaal alleen te hoeven doen. Zo heb je altijd een klankbord om even te delen waar je tegenaan loopt. En bied ik bij de stilte retraites altijd in ieder geval 1 een op een gesprek.

Zeker als je voor het eerst alleen op stilte retraite gaat, is dit aan te raden. er komt van alles naar boven en dan is het fijn om dit even met iemand te kunnen bespreken. Uiteraard ben je niet verplicht dit te doen. Het behoort tot de mogelijkheden.

Verblijven in een lodge

Tijdens jouw stilte retraite verblijf je in een lodge. Onze lodges hebben voldoende ruimte om de lodge om echt in stilte te kunnen zijn. De maaltijden worden ook bij je lodge geserveerd, zodat je helemaal in de stilte flow kunt blijven.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.