Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verwachtingen | In 4 stappen van teleurstelling naar zelfkennis.

Verwachtingen, iedereen heeft ze. Maar wat doe je als jouw verwachtingen niet kloppen met de werkelijkheid?

Volgens de Boeddha is het hebben van verwachtingen precies wat zorgt voor meer lijden. Omdat je al van te voren invult wat er gaat komen, is er vaak een andere uitkomst dan verwacht. Je bent teleurgesteld of je voelt je niet gehoord. Dan is het aan jou om je verwachtingen bij te stellen, te accepteren dat het niet is zoals je in je hoofd had en hier mee om te gaan.

Verwachtingen t.o.v. anderen

Vaak heb je verwachtingen over hoe anderen je horen te behandelen. Zo heb je meestal een exact idee over hoe je ouders horen te zijn en hoe zij zich horen te gedragen. Ouders hebben dan weer een beeld van hoe kinderen zich horen te gedragen en richten hun verwachtingen op hen. En ook t.o.v. je partner heb je vaak bepaalde verwachtingen die niet altijd waar worden gemaakt. En ook hier word je regelmatig teleurgesteld. En dan richt je je teleurstelling op de ander terwijl de verwachting bij jou vandaan komt.

Wat voor verwachtingen heb je t.o.v. jezelf?

Vaak zijn die ook teleurstellend voor je. Je voldoet niet aan de verwachtingen die je jezelf stelt. Je legt alsmaar de lat te hoog, bent te perfectionistisch, doet het nooit goed in je eigen ogen, hoopt dat je ooit aanzien krijgt maar diep van binnen weet je dat dit niet zal lukken. Gedachten gaan door je hoofd als waarom lukt het nou nooit of wat ben ik toch een stommeling en waarom kan ik het nu nog niet. Het houd je klein en de vraag is zijn de verwachtingen reëel en ook echt van jou of is de verwachting je opgedrongen door je omgeving. Bijvoorbeeld door je ouders of vrienden?

Hoe ga je om met teleurstellingen?

1 Allereerst door eerlijk bij jezelf te blijven en toe te geven aan jezelf dat jij de verwachting hebt gemaakt in je hoofd.

2 Dan aanvaard je dat het jouw verwachting is t.o.v. anderen of de situatie.

3 En vervolgens laat je jouw verwachting los als je dit beseft. Je kunt alleen jouw eigen verwachtingen en gedrag veranderen.

Dus door toe te geven, te aanvaarden en vervolgens los te laten ga jij anders om met de situatie.

4 Leren te ontdekken wie je echt bent. Dus niet alleen je lichtkanten bekijken, ook je schaduwkanten ontdekken, is het meest van belang. Zodat je er achter komt wat nu echt jouw wens is.

Werken met je schaduwkanten

je hebt het lef om in jouw onderwereld te vertoeven. En je staat jezelf toe om met volle intensiteit je emoties te doorvoelen. Je geeft je over aan de uitdagingen die het leven je biedt. Van daaruit transformeer je met kracht en vasthoudendheid je lijden in wijsheid en compassie.

Verwachtingen : Werken met je lichtkanten

Je hart stroomt over van compassie en liefde. Je schijnt je licht van bewustwording waar het nodig is, zodat helderheid en vrede ontstaat. Je gebruikt je woorden om te verzachten, te helen en te versterken. Je belichaamt licht en hoge frequenties waarmee je anderen opbeurt.

De les van het universum

Ik ben er van overtuigd dat alle situaties en mensen die op je pad komen precies zo moeten zijn als het is. Aan de situatie kun je weinig veranderen. Wel hoe je hier mee omgaat.

Dus als je teleurgesteld bent, bekijk dan wat jij kunt doen. Ga eerst vol goede moed en doorzetting aan de slag met je schaduwkanten. Alleen dan kun je de stap maken naar het werken met je licht. Iedereen kan dit. Het is niet voorbehouden aan een beperkt aantal mensen. Wel is het zo dat dit alleen lukt als je stoutmoedig met lef jezelf recht in de ogen durft aan te kijken. Dan pas komt er ruimte om jouw licht te laten schijnen.

Afleiding en weglopen

Vaak denk je dat je, door uit de situatie te stappen, ook voor jezelf kiest. Dit is niet hetzelfde. Dit is de kans die het universum je biedt om te groeien, ontlopen. Je gaat het probleem uit de weg. Juist door bij de situatie te blijven, ook al is het totaal niet zoals je zou willen en had verwacht, leer je. Bij je gevoel blijven, eerlijk tegen jezelf zeggen dat jouw verwachting anders is en dan aanvaarden dat de werkelijkheid anders is.

Maak wat van elke situatie waar je je in bevindt. Dat is de les. Dus niet uit de situatie stappen en weggaan op zoek naar een nieuwe kans om jouw verwachting waar te maken. Maar juist in de situatie blijven en proberen of je het probleem van een andere kant kunt bekijken. Vaak ontstaat hieruit de meest mooie ervaring!

Tip voor beoefening innerlijke kalmte en vrede

Sta elke dag op en ga eerst op de rand van het bed zitten. Sluit je ogen en word je bewust van je lichaam. Voel je voeten op de grond, de billen op het bed, en word je bewust van je ademhaling. Ontspan je gezicht en haal 3 keer adem door op de inademing door de neus een grote glimlach te maken en op je uitademing via de mond zuchtend alle spierspanning in het gezicht los te laten. leg dan je handen op je borstbeen en herhaal 3 keer de zin: Ik ben gezond, gelukkig en dankbaar.

Nu ben je er klaar voor en heb je de toon gezet voor de dag!

Coaching op Sardinie

Merk je dat jouw verwachtingen vaak niet zijn zoals je zou willen en heb je hier last van? Kom dan eens een week naar ons op Sardinië voor individuele coaching. Ik leer je hoe je jouw teleurstelling kunt omzetten in meer zelfinzicht.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.