Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelfinzicht | Welke levensles heb jij tot nu toe geleerd?

Zelfinzicht, ken jij jezelf zo goed dat je precies weet wat er in je om gaat?

De volgende vragen kun je beantwoorden als je jouw zelfinzicht verder ontwikkelt.

  • Wat is je levensdoel?
  • Wat zou je nu nog doen als je morgen dood zou gaan?
  • Hoe zou je willen leven als niemand je zou beoordelen?
  • Waar word je gelukkig van?
  • Welke levensles heb je tot nu toe geleerd?

Zelfinzicht leert je ontdekken wie je echt bent

Er komt ergens in ons leven een moment een zogenaamde wake up call en die zegt ons, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Dat is het begin van het spirituele pad dat zich aandient. Je mag zelf kiezen of dat pad wilt gaan bewandelen. Om dit pad te gaan heb je moed en besluitvaardigheid nodig. Om jezelf echt eerlijk en recht in de ogen aan te durven kijken en te ontdekken wat je diep van binnen echt wil. Door zelfinzicht te ontwikkelen met behulp van mindfulness kom je steeds dichter bij jezelf. Aanwezig zijn in het nu en met aandacht voor alles wat zich aandient, train je jezelf steeds meer te onderscheiden wat van jou is en wat niet.

Vraag jezelf het volgende af

  • Ben je wel echt een gezelschapsmens of wil je gewoon niet asociaal overkomen?
  • Ga je graag laat naar bed of doe je dit om niet saai te willen worden gevonden?
  • Hou je van katten of doe je alsof om je vriend gelukkig te maken?

Zelfinzicht om echt te veranderen

Doe je wat je doet omdat jij het echt wilt of doe je het omdat je weet dat de ander dat van je verwacht?

Dat is een hele belangrijke vraag die je jezelf moet stellen.

Wil je ophouden met die verslaving of echt iets aan een vervelende kant van je doen? Dan begint dit met een onderzoek naar jezelf. Door zelfinzicht te verkrijgen, leer je wat je echt wilt en wie je echt bent. Je kunt je masker laten vallen en je hoeft niet meer te doen alsof en dit leeft zoveel lichter.

Hoe doe je dit?

Dat is de hamvraag natuurlijk. Het is niet moeilijk, maar het vereist wel dedicatie. Gedurende de reis die maakt naar binnen toe, zal je ook de minder leuke kanten van jezelf leren kennen. En je zal soms moeilijke momenten ervaren waarin je twijfelt. Maar dit hoort er ook bij. En zolang je weet dat het je verder brengt op je pad, geeft het je motivatie om door te gaan. Want als je eruit komt ben je weer gegroeid en voel je je gelukkiger.

Hoe leer je bij mij meer zelfinzicht te ontwikkelen?

Ik werk vanuit het door mij ontwikkelde V model. Dat houdt in dat via lichaamsbewustzijn en ademhaling je tot meer zelfinzicht komt. Hierbij doorloop je 6 stappen:

Vertragen

voelen

vereenzelvigen

verademen

verbinden

vergeven

Als je deze stappen hebt doorlopen, dan kun je weer vrijheid, vreugde en vrede ervaren. En heb je meer zelfinzicht verkregen.

Lichaamsbewustzijn

Alles begint met lichaamsbewustzijn. Eerst weer bewust worden van je lichaam. Zo leer je meer over jezelf door middel van het leren waarnemen van spanningen die je maakt in je lichaam. Je lichaam vertelt je altijd de waarheid, terwijl je geest met je mee praat. Leren bewust worden van je lichaam is de eerste stap naar meer zelfinzicht.

Ontdekken hoe stress zich vertaalt in je lichaam.

Ademhaling

Ook leer je kennis maken met je ademhaling De ademhaling geeft je veel inzicht in jezelf. Ik noem de ademhaling ook weleens de poort naar binnen toe. De adem bestaat uit 4 delen. De inademing, de adempauze, de uitademhaling en de adempauze daarna. Net als de 4 seizoenen staat de ademhaling voor groei, bloei, verwelking en dood. Oftewel inspanning, tot uiting brengen, ontspanning, rust.

Wil jij ook je zelfinzicht vergroten?

Kies er dan voor om eens naar ons toe te komen op Sardinie voor een coaching traject. Tijdens een coaching retreat maak ik gebruik van mijn V model. Maar kan kan ik mijn methode “Het Levenspad“inzetten voor het ontwikkelen van meer zelfinzicht.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.