Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ademhaling | Hoe vaak adem jij per minuut?

Ademhaling, je doet het elk moment van de dag en de adem verandert steeds met je mee. Als je ontspannen bent is de ademhaling rustig en laag. En als je inspanning levert gaat het sneller en adem je meer in. Als je gespannen bent of angstig dan gaat de ademhaling omhoog. Dus om te weten hoe het met je gaat hoef je alleen maar even met je aandacht naar het ademen te gaan.

Ademhaling is vaak te hoog en te snel

Vandaag de dag is de ademhaling vaak ontregeld. Je ademt vaker dan nodig is te hoog en te snel. Dit is grotendeels toe te schrijven aan je leefstijl. Je hebt een druk bestaan. Ook wil je overal aan mee doen en leg je de lat vaak veel te hoog voor jezelf en anderen. Je hebt steeds meer behoefte aan materiele zaken. En je wil continue op de hoogte gehouden worden. De informatiestroom houdt niet op. Alles wordt steeds dynamischer, van mode tot huishoudelijke apparaten tot vakantiebestemmingen en auto’s. Om dit allemaal op te kunnen hoesten moet je veel en hard werken om voldoende geld te verdienen. En om mee te kunnen in deze ratrace.

Continue bereikbaar zijn

Het brengt niet alleen rijkdom en vertier, het brengt ook verwachtingen en meer stress met zich mee. Continue bereikbaar zijn om geen klanten te verliezen. Maar ook angstgevoelens over het verliezen van je baan en voldoen aan de verwachtingen. Uiteindelijk word je in deze tang gehouden en verlies je je vrijheid.

Als je niet oppast ben je continue alert en staat de spanningsboog steeds gespannen. Zonder tijd te nemen om even echt te ontspannen.

Test ademhaling

Probeer eens je inademingen te tellen een minuut lang.

Hoeveel zijn dit er?

Voor een “ normale” ontspannen ademhaling zijn maximaal 6 inademingen genoeg, vaak is dit echter vele malen hoger.

Ademhaling opmerken

Je ademhaling activeert, bij een hogere ademhaling, je zenuwstelsel en brengt je in een allerte staat. Maar het mooie is, andersom kun je, door lager en rustiger te ademen, jezelf ook in een ontspannen staat brengen. Je zenuwstelsel, maar ook hartslag, bloedsomloop en spijsvertering reageert op de veranderde ademhaling en zelfs je brein.

Daarom is ademen zo interessant en zo belangrijk, juist nu in het hectische bestaan. Je kunt je snel bewust zijn van je ademhaling en deze aanpassen en dit kost vaak maar enkele minuten.

Zelfs al heb je maar weinig tijd, een paar minuten even stil staan/zitten en je aandacht naar jouw manier van ademen brengen. Om vervolgens proberen langer uit te ademen, dit rustig te doen terwijl je buik zich helemaal leegt, zorgt al voor wat ontspanning.

Ademretreat op Sardinie

Sardinie is een heerlijk rustig eiland waar je nog voluit kunt adem halen. Wat dacht je van adem sessies aan zee? Misschien is een ademretreat wel iets voor jou!

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.