Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blue zone Sardinie | Gezond oud worden.

Blue zone Sardinie is een van de vijf gebieden op de wereld waar men heeft geconstateerd dat de bevolking erg oud wordt. Het idee is ontstaan uit het demografische werk van Gianni Pes en Michel Poulain naar regionale concentratie van honderdjarigen op Sardinië.

Andere Blue Zones

Op dit moment zijn er 5 zogenaamde Blue zones en de andere zijn:

Okinawa, Japan

 Nicoya (Costa Rica)

Ikaria (Griekenland)

Loma Linda (Californië)

Hoewel er al verschuivingen zijn, want ivm de introductie van fast food in met name Costa Rica, wordt aangenomen dat de komende generatie niet meer veel honderdjarigen zal voortbrengen.

Waarom is Sardinie een Blue zone?

Natuurlijk bewegen

Sardinie is een dun bevolkd eiland met veel bergdorpjes. de straten zijn niet heel gemakkelijk toegankelijk en het vraagt een goede conditie om deze weggetjes te bewandelen. Zelfs even naar de slager kan al een stukje fysieke inspanning zijn. HIer op Sardinie zie je nog veel oudere mensen lopen. En zoals ze dit blijven doen, blijven ze ook fit. De ouderen die nog het meest fit zijn, bewegen veel. Ze hebben vaak een wijngaard waar ze nog elke dag mee aan de gang gaan of nog schapen of andere dieren. Daarmee zijn ze veel in beweging en buiten.

Vitamine D

De zon die schijnt hier, zeker aan de kust, praktisch elke dag. En een wandelingetje maken in het zonnetje nodigt natuurlijk al meer uit. Als je dan ook nog eens lekker even in de tuin bezig bent, heb je beweging, tuinieren, geest kalmeren en vitamine D in een keer binnen.

Sociale zorg

Op Sardinie is het nog heel normaal dat de kinderen de ouders in huis nemen en verzorgen. Dat geeft voor ouderen wel rust dat ze zich geen zorgen hoeven te maken daarover. Het betekent ook dat ze nog betrokken worden bij het sociale leven. Zolang ze kunnen, zorgen zij ook weer voor de kleinkinderen. Er zijn ook veel verenigingen die de ouderen samen houdt en verschillende activiteiten met ze ondernemen.

Sober eten

Deze vind ik zelf interessant. Toen ik hier in 1991 voor het eerst kwam, was er geen Mac Donalds en zeker geen andere vorm van fast food. je zag niemand eten op straat. Hier at men uitgebreid om 13 uur en dan pas om een uur of 20 weer. De kinderen kregen wel tussen lunch en diner een tussendoortje maar verder was er niets te snacken. Helaas is dit inmiddels al aardig veranderd en is er ook een mac Donalds gekomen evenals automaten waar je snoep of chips en frisdrank kunt kopen.

Gelukkig eet men hier wel heel graag lokaal en moeten de producten van goede kwaliteit zijn. Daarom is het hier ook nog makkelijker om vlees te eten dat volledig biologisch is en van het eiland. Dit ook omdat er relatief weinig mensen wonen op dit grote eiland. Het eiland telt 1,2 miljoen inwoners op een oppervlakte die even groot is als Belgie.

Blue zone Sardinie en de wijn

Sardinie heeft weinig wijn export en dat is niet omdat de wijn niet goed genoeg is, maar omdat er te weinig van gemaakt wordt. Sardinie is geen eiland dat denkt aan commercie en dat zie je ook in de wijnhandel terug. Er zijn hele goede met name rode wijnen die nauwelijks bekend zijn. In het midden van het eiland wordt wijn geproduceerd van drie soorten druiven, de Bovale, Cannonau en de Monica en dit is een eeuwenoude traditie. Toch is er geen DOC wijn. Men heeft mij verteld dat het ook te maken heeft met allerlei burocratie en onkosten. En zij zijn van mening dat de wijn zichzelf verkoopt en anders maar niet.

Dat ben ik met ze eens. Het zijn topwijnen en je kunt klein blijven en deze wijnen lekker blijven verkopen aan wie ze waardeert en zo toch goed verdienen. Of je wordt groter, betaalt meer onkosten en belasting om mee te kunnen doen. Maar dan heb je misschien niet eens meer zoveel omzet uiteindelijk. Wij doen dit net zo. Niet te groot, authentiek blijven, minder zorgen en lekker genieten van het leven!

Blue zone Sardinie en onze retraites

Een retraite in Italie heeft deze Blue zone ingredienten in zich. En als je bij ons verblijft ervaar je ook hoe het is om meer als een sardijn te leven. Je beweegt meer, je bent meer buiten, je geniet van eerlijke, goede, lokale producten die met liefde zijn bereid en je werkt aan het hebben van een doel in je leven. In welke fase je ook bent van je leven, een doel hebben is noodzakelijk om gezond te leven. Wat is jouw doel en wat zou jij nog willen bereiken?

Kom naar een van onze retraites of ga alleen met mij aan de slag en kies voor individuele coaching.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.