Gecoacht worden | Is dat een teken van zwakte?

Gecoacht worden is dat als je het echt niet meer ziet zitten en alles al hebt geprobeerd?

Juist niet!

Soms krijg ik te horen dat iemand zich eigenlijk een beetje schaamt als hij of zij bij komt en ervoor kiest om gecoacht te worden. Alsof het een teken van zwakte is om gecoacht te worden. Terwijl om hulp vragen als je het nodig hebt juist een teken van kracht is. Iedereen heeft wel eens hulp nodig en het is goed als je dit bij jezelf ontdekt en aan de bel trekt, voordat het te laat is.

Het is een teken dat jij goed voor jezelf zorgt en dankzij de coaching kun jij weer verder. Gecoacht worden kun je op allerlei manieren doen en daarna voel jij je weer gesterkt en kun je hierdoor ook weer beter er voor anderen zijn.

Leestijd: 5 minuten.

Gecoacht worden is alleen voor dappere doorzetters

Net zoals een topsporter gecoacht wordt om tot betere prestaties te komen, geldt dit ook voor jou. Jij wilt toch ook een betere versie van je zelf leven?

Als je een sporter bent er is een coach naast die het bredere plaatje al voor zich ziet, dan snapt iedereen dat.

Toch merk ik uit ervaring dat veel mensen bij mij komen zich stiekem een beetje schamen dat het zo ver heeft moeten komen. Dat ze dit zelf niet konden.

Gecoacht worden als je op een kruispunt staat

Iedereen heeft weleens een periode in zijn leven gehad waarin je denkt is dit het nu? Dat alles tegen je lijkt te zijn en niets gaat zoals het zou moeten gaan. Je hebt conflicten of irritaties met anderen om je heen. Het lijkt wel alsof niemand je begrijpt en of je nu fluistert of heel hard schreeuwt en stampt het maakt niets uit. Je vraagt je af of je wel zichtbaar bent of in een droom zit en niet wakker wordt.

Je zit vast en ziet niet zo snel hoe je hier nu uit moet komen.

Dan is dit het moment om actie te ondernemen en de hulp van een coach in te roepen. Het meest belangrijke werk van een coach is jou weer uit die tunnelvisie halen. Als objectief iemand kan die uitzoomen en je de bigger picture laten zien.

Niets doen kan grote gevolgen hebben

Denk je bij jezelf, ach het is maar even een periode het gaat wel weer over. Of denk je dat iedereen wel eens wat heeft dan klopt dit allemaal aan alles komt vanzelf een einde. Maar wil je gaan wachten tot je lichaam gaat ingrijpen?

Mijn ervaring is dat vooral mannen veel te lang wachten tot ze inzien dat ze hulp nodig hebben. Ze schamen zich of voelen zich schuldig. Ze raken depressief, leven in angst, raken verslaafd en hebben te veel stress waar ze niet meer mee om kunnen gaan. En pas als ze inmiddels al een hartinfarct achter de rug hebben en ze het advies van een psycholoog of arts krijgen eens echt aan de slag te gaan met zichzelf, wagen ze deze stap.

Iedereen kan gecoacht worden

Iedereen kan gecoacht worden, maar het gaat er om dat jij dit eerst echt moet inzien. Alleen als jij een doorzetter bent en moedig genoeg om jezelf echt aan te kijken heeft het zin. Twijfel je nog of er zelf iets aan kan doen en ben je vooral boos op de wereld, de situatie en anderen dan is er nog voldoende werk aan de winkel om eerst een stevige basis te leggen.

Een fundament maken waarop jij kunt gaan bouwen. Daarmee bedoel ik dat het eerst van belang is te werken aan zelfliefde. Pas als jij het waard bent om gelukkig te zijn en jij vindt jezelf waardevol, kan je verder bouwen op je stevige basis, de basis van vertrouwen en waarde.

Gecoacht worden; 8 coaching doelen

Gecoacht worden kan om verschillende redenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende coaching doelen die gebruikt worden bij het gecoacht worden.

  1. Persoonlijke groei: Veel mensen zoeken coaching om meer inzicht te krijgen in zichzelf en om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.
  2. Doelgerichtheid: Coaching kan helpen bij het stellen en bereiken van specifieke doelen, zowel professioneel als persoonlijk.
  3. Ondersteuning en begeleiding: Een coach biedt ondersteuning en kan helpen bij het navigeren door uitdagingen of veranderingen in het leven.
  4. Verbeteren van vaardigheden: Coaching kan gericht zijn op het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals leiderschap, communicatie of time management.
  5. Objectieve feedback: Een coach kan een frisse, objectieve kijk geven op situaties en gedrag, wat waardevol kan zijn voor zelfreflectie.
  6. Verhoogde motivatie: Het werken met een coach kan motiverend zijn en helpen om een sterke verantwoordelijkheidsgevoel te creëren.
  7. Stressmanagement: Coaching kan technieken en strategieën bieden om beter om te gaan met stress en druk.
  8. Carrièreontwikkeling: Veel mensen zoeken coaching om hun carrière een duwtje in de rug te geven, bijvoorbeeld bij het maken van loopbaankeuzes of het ontwikkelen van een professioneel netwerk.

Het kiezen voor coaching is dus vaak een bewuste stap naar verbetering en ontwikkeling in verschillende aspecten van het leven.

Gecoacht worden op trauma

Als ik je coach op trauma, dan zal ik eerst een stevige basis met je maken. Pas dan kun je jouw trauma onder ogen komen. Het trauma hoort bij jou maar de lading die erbij hoort die ervoor zorgt dat je in het dagelijks leven aan gaat op triggers niet. Daar leer ik je mee om te gaan, of zelfs te ervaren dat triggers er niet meer zijn. Dat kan allemaal als jij bereid bent de stap te wagen en moedig en besluitvaardig dit avontuur met mij aangaat om een echte verandering in te zetten. Een die ervoor gaat zorgen dat jij het waard bent om je volle potentieel te leven.

En dat allemaal op het prachtige, ongerepte en rustige eiland Sardinie!

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn Ebook : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.