Zoek
Sluit dit zoekvak.

Angst | Paniek ontstaat door piekergedachten.

Angst is een gevoel dat ontstaat als je moet overleven. het zet de motor in beweging om je klaar te maken om te vechten of vluchten. Zolang dit op het juiste moment aangaat en ook weer wegebt als het gevaar geweken is, dan is er niets aan de hand. Het lichaam reguleert al deze processen. Op het moment dat angst blijft rondsudderen of opduikt als er geen direct gevaar dreigt, dan is het goed hier wat aan te doen.

Inhoudsopgave:

Jouw systeem

Hoe vaak voel je angst terwijl er geen reden voor is

Angststoornissen

Wat hebben deze angststoornissen gemeen

Stress en angst

Behandeling angststoornissen

Energie verlies

Angst aanpakken op Sardinie

Jouw systeem

Jouw systeem reageert altijd met angst als je beseft dat je een situatie niet aankunt of gelooft dat je een situatie niet aankunt. Pas als je over de situatie gaat nadenken dus. Dat betekent, dat als je in een bedreigende situatie bent je niet direct reageert met angst. Vanuit je hersenen is de primaire reactie alarm slaan in de vorm van fight of flight. Je maakt adrenaline aan om in actie te komen, je hart gaat sneller kloppen, bloeddruk gaat omhoog, ademhaling gaat sneller en hoger, het hele lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten.

Hier is nog geen angst aanwezig, die in je hoofd blijft rondspoken. Die komt pas om de hoek kijken als jij angst laat verschijnen, dus als je gaat denken. Als je gedachten krijgt als: dit gaat niet lukken, help ik kan niet hard genoeg rennen om te vluchten, ik kan het niet, zij zijn allemaal beter, wat doe ik hier en ga zo maar door.

Hoe vaak voel je angst terwijl er in werkelijkheid geen reden voor is?

Maar al te vaak spreken je jezelf toe en probeer je jezelf gerust te stellen. Je weet best dat deze gedachten niet helpen en angst erger maken.

Als je te lang in een bedreigende situatie blijft, vinden de hersenen een nieuwe oplossing om je te beschermen. Ze verdringen de bedreiging. Ze scheiden neuroremmers af die je doen geloven dat alles goed is. Dit kost heel veel energie. Je bent nog altijd bang. Alleen je merkt het niet, want je lichaam blijft continue stress hormonen afscheiden. Alles is emotioneel vlakker, maar wel stabiel lijkt het. Maar voor je emotionele zelf genezende krachten is dit heel vermoeiend.

Angst stoornissen

Er zijn verschillende angst stoornissen die zich gaan uiten als angst te lang blijft aanhouden. Als angst je leven gaat beheersen en je er van wakker kunt liggen. Er zijn verschillende stoornissen:

  • paniekstoornis
  • Piekerstoornis
  • sociale angst stoornis
  • PTSS
  • Fobie

Paniekstoornis

Een paniekstoornis komt vaak overwacht en kan ook ’s nachts optreden. Je hebt naast angst ook lichamelijke reacties als benauwd, moeilijk ademen, beklemmend gevoel op de borst, zweten, duizelig, misselijk, rillen, trillen.

Soms kan het zijn dat je zo bang bent de controle te verliezen, of dat je denkt dat je dood gaat of gek wordt, dan ontstaat er angst voor de angststoornis.

Vaak heeft het letten op ademhaling en oefeningen doen geen zin, omdat je in een doorgaand cirkeltje zit. Afleiding is de beste oplossing. Ook ’s nachts beter even uit bed gaan en iets lezen of kijken wat je aandacht afleidt. Iets wat je aan het lachen maakt of in ieder geval vrolijk is.

Piekerstoornis

Als je een piekerstoornis hebt, dan maak je je overal zorgen over. En je denkt overal teveel over na. Je denkt dat er elk moment iets kan gebeuren, ook al is er geen aanleiding voor. Vaak gaat deze stoornis gepaard met paniekaanvallen met dezelfde lichamelijke klachten.

PTSS

Als je een trauma hebt meegemaakt en je kunt dit niet loslaten, ontwikkelt zich PTSS. Dit trauma kan van alles zijn of bestaan uit meerdere trauma’s vaak als het langer heeft voort geduurd. Het lichaam slaat de spanning op en die wordt niet weggeleid. Je hebt vaak last van nachtmerries en flashbacks.

Meestal speelt hier ook de gedachte mee, stel dat ik anders had gereageerd? Schuld en schaamte zijn de twee emoties die je voortdrijven in een cirkel.

Sociale angst stoornis

Deze angst wordt ook wel faalangst genoemd. Je hebt moeite iets te ondernemen in het openbaar uit angst dat je af zult gaan en een negatief oordeel van anderen. deze angststoornis komt vaker voor dan je denkt.

Fobie

Als je last hebt van een fobie, dan ben bang voor iets specifieks. Wat je ook doet, en ook al weet je dat de angst niet nodig is, toch wint de angst het uiteindelijk. Je past je leven erop aan. Ook angst hebben voor het krijgen van een paniekaanval in het openbaar valt onder fobie. dan is er angst voor de paniekaanval.

Wat hebben deze angst stoornissen gemeen

Allemaal gaan ze je leven beheersen. Je ervaart lichamelijke klachten en in je hoofd blijven de gedachten maar ronddraaien. Hier bemerk je iets heel belangrijks. Je gedachten blijven de angst voeden. Als je niet vanuit je lichamelijke klachten kunt ingrijpen om de cirkel te doorbreken, zoals je bijvoorbeeld doet door anders te gaan ademen, dan is dit de ingang om eruit te komen. Bewust worden van je gedachten. Vaak zijn dit er meer dan je denkt. Door te mediteren leer je steeds beter je gedachten te onderscheiden.

Gedachten ontwaren

Vaak stel ik dit voor als een enorme kluwen draden die door elkaar heen draaienen bewegen. Een chaotisch geheel in mijn hoofd dat ik graag wil ontrafelen om zo elke draad te kunnen volgen. Door te mediteren, train je jezelf om steeds meer orde in de chaos te scheppen. De kluwen ontrafelt steeds meer en beetje bij beetje komt er helderheid in de brei. Het is alsof je gedachten zich meer gaan ordenen en je gaat ze steeds duidelijker waarnemen.

Ik krijg regelmatig deelnemers op retreat die voor het eerst in aanraking komen met meditatie. Vaak reageren ze met enthousiasme dat ze helemaal geen gedachte hebben gehad. Dit is niet zo Het is alleen nog zo’n drukte in het hoofd dat je nog geen helderheid hebt in wat er allemaal door je hoofd gaat. Het lijkt dan stil. En daarom is het vaak zo dat als je meer ervaring opdoet met meditatie, het lijkt alsof je steeds meer gedachten krijgt. Het is een goed teken als je jouw gedachten kunt waarnemen.

Om angst aan te gaan is het belangrijk te ontdekken welke gedachten jouw angst voeden. Zodra je deze gedachten meer kunt waarnemen, kan je ze een voor een onder de loep nemen, om te bekijken hoe waar die gedachte is. Daar schuilt vaak de grote omslag in. Je denkt dat je gedachte ook waarheid is. Zodra je dit stelselmatig gaat bekijken, dan kom je erachter dat veel gedachten te verwerpen zijn.

Stress en angst

Stress is een natuurlijk proces en heeft dezelfde lichamelijke reactie als angst. Bij stress wordt door het lichaam ook gevaar gedetecteerd. En gaat het lichaam zich hier dus op voor bereiden. Vooral de piekerstoornis en de sociale angststoornis komen voort uit teveel stress. Het is daarom ook goed om naar de balans belasting en belastbaarheid te kijken. Het heeft allemaal verband met elkaar. De belastbaarheid kan lager zijn ivm een trauma die angst in stand houdt. Of door te hoge werkdruk en teveel werkstress kan een piekerstoornis ontstaan of juist faalangst. Dit zorgt allemaal voor minder belastbaarheid. Het is dus belangrijk eerst helder te krijgen waar angst vandaan komt.

Behandeling angst stoornis

Er zijn verschillende opties om een angst stoornis te behandelen. In eerste instantie is het altijd goed het gedrag en de bijbehorende gedachten nader te bekijken. En cognitieve gedragstherapie is hier zeer geschikt voor. Eventueel is het mogelijk EMDR behandelingen samen met CGT te voegen.

Dan is het zeker belangrijk het lichaam bij de behandeling te betrekken. De lichamelijke sensaties te voelen en deze te vertalen naar het gedrag en de gedachten. Zodat ook duidelijk wordt wat het lichaam doet tijdens angst en hoe dit verandert.

Sterke geest zetelt in een sterk lichaam

Daarna is het belangrijk te leren hoe je angst kunt laten afnemen en wat je kunt doen op de lange termijn om je weerbaarheid te vergroten. Zodat je angst beter de baas kunt. Een sterke geest zetelt in een sterk lichaam dus krachttraining is zeker aan te raden. Met name speciaal op maat gemaakte krachttraining voor vrouwen kan heel goed helpen bij depressie en burn out en bij angststoornissen. Sport is ook goed voor je, zowel voor je lijf als voor je geest. wat belangrijk is, altijd aandachtig uit te voeren wat je doet. Gedachteloos sporten is veel minder effectief. Actief afwisselen met passief is ook heel belangrijk. Dus buiten kracht, ook werken aan verlengen en ontspannen van spieren en Yin/ Yang yoga is wat mij betreft de beste combinatie die zowel de kracht als de verlenging en de ontspanning versterkt.

Energie verlies

Onverwerkte ervaringen, trauma’sbeschermingsmechanismen, vermijdingsgedrag, gedachtenpatronen zorgen ervoor dat je meer energie verliest. Ook al ga je even op vakantie of naar een sauna, je merkt al snel dat je weer toe bent aan een vakantie. Dit zijn als het ware een soort apps geworden die je vergeet af te sluiten. En ze blijven sluimerend je energie opvreten.

Dus als van je angst af wil, is het zaak niet alleen naar de directe merkbare angst te kijken, maar ook onder deze laag.

Maar hoe doe je dit?

Ik ben van mening, dat het meest belangrijk is, dat je eerlijk bent tegenover jezelf. De geest is gewend je om de tuin te leiden en de gedachten die je hierbij hebt, worden dan vanzelf waarheid. Het wordt dus steeds lastiger om er achter te komen wie je werkelijk bent en wat je echt wilt.

Begin altijd rustig laag voor laag naar binnen te keren. Dit doe je door eerst op je ademhaling te letten. Hoe is je ademhaling, is die snel of langzaam diep of oppervlakkig? Dit is een eerste stap richting je ware zelf. Dan richt je je aandacht op je lichaam. Je bent je bewust van je lichaam en let je steeds meer op wat het je signaleert. Wat voel je in je lichaam en waar. Laat het waarom achterwege, dat is weer het denken die de vraag moet beantwoorden en dat is nu niet interessant. Dit is een tweede stap in de richting.

Dus aandacht richten op :

  • stap 1 = adem
  • stap 2 = lichaam

Als je deze beide stappen steeds weer uitvoert, elke dag weer, leer je jezelf steeds beter kennen. En dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk echt bij jezelf thuis komt en weet wie je bent. Dan kun je al je angsten langzaam gedag zeggen, want je kunt jezelf zijn!

Met angst leren om te gaan op Sardinie

Wil je met jouw angst aan de slag?

Lijkt je dit fijn om op een mooie locatie uit je comfort zone te doen op Sardinie?

Geef je dan op voor een individueel coaching retreat!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.