Zoek
Sluit dit zoekvak.

Introspectie | Werk aan jezelf en hou zo energie over.

Introspectie is wat mij betreft altijd de reden voor het aangaan van een retraite. Natuurlijk kom je ook om tot rust te komen. En je batterij weer opladen. Eigenlijk kom je altijd om tot rust te komen of je batterij op te laden. En niet altijd kies je ervoor om aan jezelf te werken. Want aan jezelf werken, vereist moed en eerlijk zijn. En daar heb je niet altijd zin in en dat mag. Je hoeft ook niet altijd aan jezelf te werken.

Wel is het paradoxaal genoeg zo dat als je tot rust wilt komen en je batterij weer vol wil laten lopen, je eerst aan jezelf dient te werken. Want er is een reden voor, dat je rust nodig hebt of helemaal leeggelopen bent. Dat komt ergens door.

Introspectie leert je hiernaar te kijken en van te leren. Als je hier niet naar kijkt, kom je wel even tot rust maar dan stroomt de energie weer net zo snel weg. Denk maar aan die heerlijke vakantie. Helemaal uitgerust kom je terug, maar zodra het dagelijks leven weer op gang komt, is de rust weer ver te zoeken. En al gauw zit je weer in de alledaagse ratrace die je helemaal opslokt.

Kritiek en zeuren als spiegel

Zodra je kritiek hebt ergens op of klaagt, leg je het probleem buiten jezelf neer. “ Ja ik wilde wel tot rust komen maar het ging niet want er was zoveel wind dat ik niet kon slapen.” Of” Die kast sluit niet goed” de meubels zijn oud of de kleur staat me niet aan, het water is niet lang warm of is te heet. Er zijn muggen, het is windstil nu is het weer te rustig, poeh wat is het heet, regende het maar even. Waarom regent het nu precies in die week dat ik hier ben. En ga zo maar door.

De kunst is je geklaag, irritatie of kritiek te onderzoeken. Wat is er nu eigenlijk echt aan de hand. En dit kan alleen als je echt bereid bent aan jezelf te werken. Want de accommodatie zal nooit perfect zijn, er is altijd wel iets. En waarom maakt het uit of een meubelstuk oud is, of de kleur niet naar je zin is, het bed anders slaapt dan thuis, je anders om moet gaan met warm water en dat je wordt uitgedaagd door het klimaat. Het leert je de les van omgaan met energie.

Introspectie; kijk in de spiegel

Zodra je de neiging hebt om vooral met anderen bezig te zijn of meer aandacht hebt voor alles om je heen, dan kom je niet tot de kern. Je bent dan afgeleid en komt niet naar binnen. Je kunt dan zegen dat komt omdat ik werd afgeleid, maar als je heel eerlijk bent moet je wel toegeven dat je die afleiding ook opzocht. Op deze manier verspil je jouw energie aan zaken die het niet nodig hebben.

Als je een coaching traject aangaat of een stilte retraite om weer tot jouw innerlijke kern te komen, of jezelf weer wilt ontmoeten en je hart weer wilt kunnen horen spreken, is de uitdaging de irritatie de les te laten zijn. Want elke irritatie wil jou iets laten zien. En ook, kun je die irritatie los laten en jouw aandacht naar binnen richten?

Weet ook dat veel van jouw kritiek persoonlijk is. Een oud meubel in jouw ogen is in de ogen van de ander nog zeer deugdelijk. In Japan wordt elk voorwerp met barsten, kreuken, deuken en andere schade juist gekoesterd. Omdat juist die barst, deuk of kreukel het object zo uniek maakt en aangeeft wat het heeft meegemaakt. Net als wij mensen na mate we ouder worden steeds meer deuken en kreukels gaan vertonen die ook voor ons uniek zijn.

Introspectie en mileubewust zijn

Als je milieubewust bent, betekent dit al dat je je hiervan bewust bent. En ook dit is interessant om eens nader te bekijken. Want hoe ga je eigenlijk met energie om? Douche je misschien toch langer dan je denkt of vind je het toch nodig de boiler aan te zetten terwijl het buiten 40 graden is? Verwacht je dat een accommodatie altijd tiptop in orde is, met alleen maar nieuwe spullen?

Dat is toch niet zo milieubewust!

Dit zijn allemaal heel interessante irritaties die als je dat wilt je een mooie les kunnen leren. Ze maken je meer bewust. En, als je eerlijk jezelf in de ogen aan durft te kijken, zorgen ze ervoor dat je ontdekt wie je nu eigenlijk echt bent. Ontdek waar er ruimte is voor verandering en groei. Zo leer je beter met jouw energie om te gaan. Zodat er niet onnodig veel energie wegsijpelt aan zaken die dit niet nodig hebben. Want dat is wat we allemaal willen leren, beter omgaan met je energie zodat je ook genoeg energie overhoudt voor dat wat je echt leuk vindt. Zo binnen, zo buiten. Introspectie betekent wat mij betreft zie de spiegel, leer de les en je komt thuis als een rijk gevuld, energiek mens!

Introspectie op Sardinie

Onze retraite plek op Sardinie is heel geschikt om met introspectie aan de slag te gaan. Je komt van alles van jezelf tegen als je in rust en stilte verblijft. Durf jij dat aan?

Dan is een coaching retreat of yoga retreat echt iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.