Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vergeven | Is alle hoop loslaten op een beter verleden.

Vergeven: een groot woord met een soms zware lading, waar velen moeite mee hebben.

We leerden vroeger dat je moest vergeven, maar er werd niet bij verteld hoe je dat dan deed. Maar eigenlijk is vergeven eenvoudig, als je het kunt zien als een innerlijke schoonmaak. Je doet het uit liefde voor jezelf. Je hebt de ander, de ‘dader’, er niet bij nodig om te vergeven. Dat is de grote misvatting over vergeven: dat het over de ander gaat. Het gaat over jou. Jij kunt het aan jezelf geven.

Je bent niet afhankelijk van een ander

En je hoeft niet te wachten tot de dader berouw toont, excuses aanbiedt, of op z’n knieën gaat. Je hoeft ook niet te proberen zijn motieven, of zijn jeugd te begrijpen, of te snappen waarom hij deed wat hij deed. Zolang je met de dader bezig blijft, kom je niet echt toe aan je eigen proces, je pijn, je angst, je verdriet. Dat innerlijke proces gaat over het loslaten van wraak, haat, slachtofferschap en oordelen.

Je erkent dat je in je verwachtingen bent teleurgesteld, maar je stopt ermee nog langer van de ander te verlangen dat die jou gelukkig gaat maken. Je maakt daarmee je verleden schoon, zodat je in het heden weer vrij bent om te ademen. Vergeven geeft letterlijk ruimte in je lijf, in je leven. Het maakt je innerlijk gezond, ook lichamelijke klachten kunnen erdoor verdwijnen. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Innerlijk kind werk en vergeven

Als je contact maakt met jouw innerlijk kind, dan kun jij er als volwassene nu voor opkomen als jij de daders vergeeft. Jij, als volwassene neemt je verantwoordelijkheid en zorgt ervoor dat jouw verwaarloosde kinddeel nu alle aandacht van je krijgt. Je kunt dit doen zonder afhankelijk te zijn van anderen. Daarom is innerlijk kind werk zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat je zelfstandig en sterk in het leven staat.

Waarom moet ik altijd vergeven?

Omdat je van jezelf houdt!

Als je dit niet doet, dan ruil je je kracht en autoriteit in voor slachtofferschap. Juist met diegene die je als de dader beschouwt.

Wie bereid is te vergeven, mag een wonder verwachten.

En dit kun je dus allemaal zelf doen, zonder de ander hierbij nodig te hebben. Dat is de belangrijkste conclusie. Dit heeft ook vooral te maken met jouw verwachtingspatroon en jouw oordeel. Zodra je dit kunt doorzien, neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel en stap je uit je slachtofferschap.

Werken met vergeven op Sardinie

Heb je voldoende moed gevat om ook eens met vergeven aan de slag te gaan?

Je zal merken dat het je zoveel zal gaan helpen. Je gaat het allemaal op een andere manier bekijken en dat zorgt voor lucht. Het voelt alsof er een last van je schouders valt. En deze last mag je bij mij laten. Dat reist een stuk lichter terug!

Kies voor een individueel coaching traject bij ons op Sardinie om met vergeving aan het werk te gaan.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.