Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nierenergie | Het is tijd voor rust en stilstand.

Nierenergie is samen met de blaasenergie dominant in het seizoen winter. Deze energie is verbonden aan het waterelement en is het begin en het einde. Vanuit waterenergie ontstaat in de lente hout energie en uiteindelijk eindigt de metaalenergie in de herfst weer in waterenergie.

De nieren

De nieren liggen onder het middenrif. Ze zijn zo groot als een volwassen vuist en verbonden aan de bloedbaan. Ze zuiveren en filteren het bloed zodat het gezuiverde bloed weer naar de organen kan. De afvalstoffen gaan naar de blaas. Ze zorgen voor de waterhuishouding in ons lichaam.

Waar dienen de nieren voor?

De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans.

  • Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam.
  • Ze verwijderen het teveel aan vocht.
  • Ze verwijderen elektrolyten.

De belangrijkste elektrolyten zijn natrium (Na+), kalium (K+), chloride (Cl) en bicarbonaat ( HCO 3). De opgeloste zouten helpen bij het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen van en naar de cellen. Ze zijn van belang voor de waterhuishouding en het handhaven van de juiste zuurgraad (pH).

Het teveel aan vocht, afvalstoffen en elektrolyten wordt via de urinewegen uitgeplast.

De nieren hebben nog andere functies.

  • Ze helpen bij het regelen van de bloeddruk. Ze zorgen voor een evenwicht tussen water en zout en voor de productie van een aantal hormonen die de bloeddruk regelen.
  • Ze maken het hormoon erythropoëtine (EPO) aan. EPO is nodig om het beenmerg te stimuleren om rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle organen. Die zuurstof hebt u nodig om u fit en actief te voelen.
  • Ze helpen bij de handhaving van een optimaal calcium- en fosforgehalte in het bloed. Dit is belangrijk bij het gezond houden van het bot.
  • Ze regelen de zuurtegraad van het lichaam.

Nierenergie

Volgens de TCM zijn de nieren de fontein van de jeugd en de basis van onze gezondheid en vitaliteit. De bron van Yin en Yang energie. De winter is geheel yin en als je hier in mee gaat, bereid je je lichaam voor om in de lente voldoende yang te hebben opgeslagen. De lente heeft yang energie nodig om omhoog te kunnen stijgen. Daarom is het goed in de winter veel rust te houden vanuit passief bewegen het water element stromend te houden. Zo zorg je dat je energie opslag goed gevuld blijft.

Het meridianenpaar nier-blaas

De nieren zijn gekoppeld aan de blaas. Beide verantwoordelijk voor de vochthuishouding en hun energiebanen gaan over het hele lichaam. De yin energie van de nieren loopt aan de voorkant van ons lichaam naar de voetzool en de yang energie van de blaas loopt via de achterkant van onze benen, recht over onze rug naar de wenkbrauwen over het hoofd.

Als de energie niet vrijuit kan stromen ontstaan er klachten zoals vermoeidheid, osteoporose, oorsuizingen, dorst, rusteloos, ongeduld, slaapproblemen, angst, gespannenheid, bezorgdheid.

Als de energie goed stroomt dan zorgt de nierenergie voor stuwkracht. De nieren kun je zien als oerbron en vandaaruit stuwt alles het lichaam in wat noodzakelijk. Dat wat niet meer nodig is, stroomt naar beneden en wordt uitgescheiden. De nieren zij de opslagplaats van al onze ouderlijke en erfelijke stoffen. De wilskracht om vooruit te komen in het leven komt ook hier vandaan.

Emoties en nierenergie

Angst is de emotie die de nierenergie verstoort als deze niet in balans is. Angst kan soms noodzakelijk zijn om te handelen en vanuit de bijnieren adrenaline aan te maken voor actie. Maar als dit te vaak gebeurt, dan neemt angst de overhand. En krijg je bovenstaande klachten. Om angst te verminderen is de tegenemotie vertrouwen vanuit liefde nodig. Leren leven vanuit compassie en vertrouwen zorgt ervoor dat angst afneemt. Dit vertrouwen begint bij het weer in contact komen met de natuur en de aarde. Door de aarde weer onder je voeten te voelen en erop te vertrouwen dat je wordt gedragen, ervaar je weer meer vertrouwen.

Oefeningen om nierenergie te versterken

Vanuit yin yoga zijn de voorover buigingen geschikt om de nierenergie te versterken en rek te brengen op de meridianen van de nier en blaas. Ook kloppen op de middenrug ter hoogte van de nieren en tegelijkertijd hier naartoe ademen is goed.

Het nierpunt 1 in het hart van de voetzool kun je activeren door te oefenen op de bal van de voet te staan. Dit is tevens goed voor je balans. Of je kunt de seiza zit vasthouden met de tenen opgekruld. Dit kan je oefenen door eerst voorover op een kussen te leunen en dan langzaam steeds rechter op te gaan zitten.

Nierenergie en de creatiespiraal

Als ik de creatiespiraal naast de seizoenen leg, dan is het winterseizoen geschikt voor de eerste 3 stappen wensen, verbeelden en geloven.

HIer begint jouw creatie avontuur en aan het einde van dit proces maak je de balans op om weer opnieuw te beginnen met deze 3 stappen. Net als de nierenergie het begin en het einde is. Dus maak gebruik van deze energie en het doorlopen van de creatiespiraal gaat steeds meer stromen.

Werken met meridianen op Sardinie

Wil je met de nierenergie werken en de meridianen stimuleren?

Of wil je wensen, verbeelden, geloven meer uitwerken voor jouw plan de komende tijd?

En lijkt je dat fijn om dit op Sardinie te doen in de natuur?

Kom dan voor een yoga retreat naar Sardinie!

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.