Zoek
Sluit dit zoekvak.

Moed | Tijdens een coaching reis leer je om te gaan met je angst.

Moed is niet de afwezigheid van angst, want zonder angst zou het leven er heel anders uitzien. Ik zou willen zeggen moed is met angst toch verder gaan. Zodat je ondanks angst toch de stap neemt om te doen wat je voelt. Moed en angst zijn nauw met elkaar verbonden en vormen twee zijden van dezelfde medaille.

Wat houdt moed in?

Moed wordt meestal gedefinieerd als de mentale of morele kracht om iets te doen dat je bang maakt. Het omvat de bereidheid om door te gaan ondanks de aanwezigheid van gevaar, pijn of moeilijkheden.

Angst is een emotionele reactie die wordt gestuurd door het zenuwstelsel op een waargenomen dreiging. Het is een gevoel van bezorgdheid, nervositeit of vrees over iets dat mogelijk kan gebeuren. Het gaat hier om angst die ontstaat op het moment van dreiging van gevaar. Dit kan ook de associatie zijn die in jouw brein wordt gemaakt, als gevolg van eerder beleefd trauma. Iets in jou reageert op een trigger van buitenaf, waardoor het zenuwstelsel denkt dat er gevaar is.

Dankzij angst bestaat moed

Zonder angst zou er geen moed nodig zijn. Moed komt juist naar voren in situaties waarin je geconfronteerd wordt met angst. Het is het vermogen om ondanks die angst te handelen. Wanneer je jouw angst overwint om een moedige daad te verrichten, wordt die moed zichtbaar. Het overwinnen van angst is dus een cruciaal onderdeel van moed.

Hoop versus vertrouwen

Hoop voedt de angst terwijl vertrouwen angst opheft. Luister goed naar de signalen van je lichaam en je emoties. Van daaruit kom je in contact met je intuitie. Deze spreekt via je lichaam vanuit voelen. Inuitie kun je ontwikkelen door meer naar je gevoel te luisteren en je lichaam. En zo kun je meer en meer vertrouwen ontwikkelen. Waar hoop onzeker blijft of de uitkomst positief of negatief zal uitvallen en dus in onzekerheid angst blijft groeien, zal de intuitie je vertrouwen doen versterken. Zo ervaar je van binnenuit meer en meer zekerheid.

Stel je open voor nieuwe ervaringen en zie elke vorm van weerstand of tegenwerking als een levensles. Vertrouw erop dat het leven zich aan je ontvouwt precies zoals het bedoeld is.

Angst als Motiverende Factor

Angst kan ook een motiverende factor zijn die je ertoe aanzet om moed te tonen. Bijvoorbeeld, je kunt bang zijn voor de gevolgen van niets doen, en die angst kan je motiveren om actie te ondernemen. In noodsituaties kan angst ervoor zorgen dat je moedig handelt om jezelf en/of anderen te beschermen.

Psychologisch gezien wordt moed vaak gezien als een positieve eigenschap, terwijl angst soms als negatief wordt gezien. Echter, angst is een natuurlijke en noodzakelijke emotie die je waarschuwt voor potentieel gevaar.

In veel culturen en filosofieën wordt moed als een deugd beschouwd. Filosofen zoals Aristoteles hebben moed beschreven als een gulden middenweg tussen lafheid (te veel angst) en roekeloosheid (te weinig angst).

Moed is niet de afwezigheid van angst, maar eerder de beheersing ervan. Mensen die moedig zijn, ervaren nog steeds angst, maar kiezen ervoor om er op een constructieve manier mee om te gaan. Dit benadrukt dat moed een gebalanceerde respons is op angst: niet het vermijden ervan, maar ook niet het volledig negeren ervan.

Samengevat: moed en angst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Moed ontstaat in de aanwezigheid van angst en betekent het vermogen om ondanks die angst te handelen. Dit maakt moed een waardevolle eigenschap, omdat het getuigt van kracht en vastberadenheid in het licht van uitdagingen en bedreigingen.

Moed tijdens een coaching reis

Als je je opgeeft voor een coaching reis, dan heb je al moed getoond. Je hebt de stap genomen om op reis te gaan. Je gaat niet alleen naar Sardinie en echt op reis, je maakt ook de Reis van de held. Dit betekent dat je gemerkt hebt dat er iets in je leven is, dat niet lekker loopt. En het is alleen aan jou om hier iets mee te doen. Op het moment dat je dit doet, door je in te schrijven heb je al de grootste stap aan moed genomen.

Tijdens een coaching retraite ga je ontdekken wat jou beperkt om te groeien en dit is altijd angst. Door de moed te hebben om toch door te zetten, deze coaching reis te ondernemen en alleen of samen met anderen aan de slag te gaan met jouw schaduwkanten en angst, kom je tot de ontdekking dat jij de held bent op jouw reis. Die moedig en vol doorzettingsvermogen verder gaat om te leren over zichzelf.

Moed om te zingen of dansen

Tegenwoordig is dansen of zingen ook alleen voor de moedigen. Terwijl de Afrikaan zegt:” wie kan spreken, kan zingen en wie kan lopen, kan dansen.”

Dansen en zingen zijn uitingsvormen van je gevoel. Je kunt hier jouw emoties in kwijt. En dat is zo heerlijk. maar voordat je dit doet, moet je eerst over de drempel van schaamte heen. En de daarbij horende gedachten met betrekking tot wat anderen wel niet van je zouden vinden. Als Bodymind coach gebruik ik het lichaam juist om stress te ontladen en emoties weer in evenwicht te brengen.

Door deze angst te confronteren, leer je hoe bevrijdend het is om je stem te laten horen. Los van wat anderen hier van vinden. Dit hoeft helemaal geen mooie stem te zijn, het is klank en belangrijker het is jouw klank!

Vocal yoga tijdens het vrouwen retraite

Tijdens het vrouwen retraite experimenteer je met vocal yoga. Dit houdt in dat je geluid gaat maken, klank maakt en zo ontdekt wat jouw eigen geluid is. Ik noem dit ook wle het geluid van je ziel. jouw ware kern. Dit heeft niets te maken met wat estetisch mooi klinkt of zuiver maar alleen met wie jij bent.

Om geluid te maken, heb je ook moed nodig.

Wat zou het toch fijn zijn als je vrijuit zou zingen zonder bang te zijn voor de reactie van anderen.

Gewoon jouw geluid durven laten horen.

Niet bang zijn voor een valse noot en ook niet bang zijn om te goed te klinken.

Nooit meer bang zijn om je stem te laten horen, hoe fijn is dat.

Daar helpt Vocal yoga je bij. Tijdens het vrouwen retraite ontdek je meer over jezelf en vind je jouw unieke sound.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.