Zoek
Sluit dit zoekvak.

Negativiteit | Leert jou meer zelfinzicht te ontwikkelen.

Negativiteit, dat voelt niet fijn aan. Heb je ooit wel eens een vriend, collega, teamgenoot of zelfs een familielid meegemaakt die elke gelegenheid aangrijpt een domper op je vreugde te zetten? Of het nu gaat om hun gedrag, hun karakter of gewoon hun behoefte om steeds negatief te reageren, deze mensen kunnen een interessante uitdaging voor je zijn.

Als je je hiervan bewust wordt, dan ben je al een heel eind. Als het je lukt het vanuit en andere invalshoek te bekijken, dan zal je merken dat eigenlijk niemand negatief is. Het is de ervaring die negatief of positief aanvoelt. Zodra dit negatief is, betekent het werk aan de winkel voor jou. Het levert je een flinke portie zelfinzicht op.

Doorzie dat negativiteit een leermoment voor je kan zijn.

De volgende vragen kun je jezelf stellen als je negativiteit ervaart:

  • Wat zit mij dwars?
  • Wat maakt het dat ik me naar voel in het gezelschap van deze mensen?
  • Voel ik daardoor een bepaalde emotie bij mezelf?
  • Een oude frustratie misschien?
  • Blokkeert me dat?”

Nadat je bemerkt hebt waarom een bepaald persoon je raakt, kijk je naar binnen of er innerlijk iets gezien mag worden. De reden waarom je eerst naar binnen kijkt is om te proberen vast te stellen welke rol deze persoon in jouw leerproces kan spelen. Vaak verdwijnen deze mensen weer uit je leven zodra jij je les geleerd hebt.

Negativiteit raakt je dus kijk naar binnen waarom dit je raakt.

Het kan zijn dat je over iemands gedrag oordeelt. Het kan zijn dat je boos wordt omdat iemand iets doet wat jij niet leuk vindt. Misschien is iemand niet te vertrouwen en vormt dat een stoorzender in je leven. Kortom, je kunt het simpelweg identificeren en er boos over blijven, je kunt ook proberen vanuit een hart vol vrede de situatie te accepteren, zodat het je niet raakt en je gemoedsrust behouden blijft.

Zodra je dat wat je raakt of ergert loslaat, ontstaat er ruimte om andere keuzes te maken. Het is dus juist de truc om niet gewoon door te gaan met leven, omdat je niet onder ogen wilt zien waar je je in jezelf aan stoort. Wanneer je namelijk dat pad volgt, zal je merken dat je steeds mensen ontmoet die elke keer weer dezelfde ergernis bij je oproepen, net zolang tot je die ergernis loslaat. Zeg nou zelf, je hebt toch liever niet dat je je overal door geraakt voelt?

Neem tijd voor jezelf

Wanneer je probeert aandacht te schenken aan de reden waarom je je aan een ander ergert, neem dan tijd voor jezelf om daar eens rustig voor te gaan zitten. Jezelf tijd geven en afstand nemen van een persoon die soms ‘negatief’ kan overkomen, is een geweldige methode om te vergelijken hoe je je in verschillende situaties voelt. Zodoende leer je ruimte vrij te maken om op te laden. En de vrede in jezelf te bewaren en te voorkomen dat je vast komt te zitten in oordelende gedachten. Je hoeft niemand ‘te vriend’ te houden.

Oordeel mensen niet – oefen compassie

Een van de ergste dingen waarin je vast kunt komen te zitten en waar je vaak een gewoonte van kan maken, is over mensen oordelen. Soms doe je het zonder dat je je hier bewust van bent. Over anderen oordelen kan zelfs verslavend zijn. Je doet het uit zelfverdediging of simpelweg omdat je het gewend bent. Dan weet je niet meer hoe je de mooie eigenschappen in anderen kunt zien. Je oordeelt omdat je geen zelfvertrouwen hebt. Of omdat je jaloers bent of gewoon omdat je bang bent om je ware gevoel te tonen. Wat de reden ook is, het is van belang om uit de oordelende denkwijze te geraken. Overigens ben JIJ het niet die oordeelt! Het zijn de aangeleerde overtuigingen, ideeën, gedachten en concepten van het ego dat illusies creëert over wat goed en fout is.

Van negativiteit naar positiviteit

Compassie aan je leven toevoegen leert je beseffen dat het gedrag van sommige mensen een gevolg kan zijn van uitdagingen in hún leven. Misschien zijn ze wel chagrijnig, boos, gemeen, jaloers, oordelend, gevoelig voor roddel. Of gedragen ze zich niet altijd op de ‘beste’ manier. Probeer hoe dan ook met hen in dialoog te blijven. Het aanbieden van andere gedachten, zienswijzen of een beetje advies kan behulpzaam zijn iemands perspectief te verschuiven. Je weet niet wat mensen doormaken. En vaak zal je ontdekken dat er veel overeenkomsten zijn. Als je met iemand een gesprek aangaat, blijf dan kalm en respectvol.

Vat gedrag niet persoonlijk op

Dit heb ik al aangehaald, maar het is belangrijk genoeg om apart te vermelden. Je bent je niet altijd bewust waaróm iemand zich zo gedraagt. Zelfs al lijkt het of ze je persoonlijk ‘aanvallen’, dan hoeft het helemaal niet over jou te gaan. Als je dit in gedachten houdt, schep je niet alleen meer vrede in jezelf. Maar voorkom je ook uitbarstingen tussen jou en de ander. Het persoonlijk opvatten van dingen kan soms flink uit de hand lopen.

Realiseer je dat bepaald gedrag niet zomaar genegeerd mag worden

Dit gaat over het besef dat je bepaald gedrag niet hoeft te zien als iets waarmee je moet leren omgaan. Integendeel, je beschikt over de mogelijkheid om invloed te hebben op het leven van anderen. Simpelweg door het gedrag te herkennen. En er op een vriendelijke, speelse wijze iets aan te doen. Soms kun je zeggen: “Och, ze zijn nog jong” of “Ach, ze zijn nu eenmaal zo”, waarmee je het gedrag goedkeurt. De sleutel is hier: niet oordelen. Maar juist beseffen dat mensen zich soms gedragen op een manier die niet altijd in lijn is met het scheppen van een goede sfeer voor iedereen. Werken aan het transformeren van die ervaring is niet alleen geweldig voor een persoon. Maar ook voor de hele omgeving.

Voel je vrij om zonder hen verder te gaan

Nadat je voorgaande tips hebt doorgenomen, is het nu tijd voor de laatste stap. Die volgens mij eerlijkheid vereist om het volledig te leren begrijpen. Onthoud, het gaat niet om het leren omgaan met mensen die de ervaringen in je leven creëren, waar je niet op zit te wachten. Het gaat er om bovenstaande stappen te doorlopen, zodat je er niet voor wegloopt, maar verantwoordelijkheid neemt. Groeien en leren vormt een groot deel van dit proces. En waardering hebben voor wat anderen jou kunnen bieden is enorm belangrijk.

Er komt een moment – dat heb ik zelf ervaren – dat mensen gewoon niet veranderen. Dan kun je er voor kiezen om afscheid te nemen. Er is niks mis met kiezen voor een andere route. Wanneer je niets meer kunt leren en je merkt dat jij verder bent gegaan.

Conclusie over negativiteit

Negativiteit, mensen die op jou een negatief gevoel hebben, zijn op dat moment een belangrijke les voor jou. Ze zijn in jouw wagon ingestapt om jou iets in te doen zien bij jezelf. Als je dit wilt zien en ervoor kiest deze les te leren dan zal je beloond worden met een flinke portie zelfinzicht. Als je dit niet wilt inzien en de schuld bij de ander blijft leggen of blijft oordelen, dan wordt je steeds weer in aanraking gebracht met deze negativiteit. Blijven deze mensen in je leven en merk je dat jij wel verder bent gegaan, omdat je bij jezelf naar binnen hebt gekeken en geleerd. Dan kies je voor jezelf en vervolg je jouw pad!

Retreat op Sardinie

Lijkt het je ook eens goed om irritaties en negativiteit eens bij jezelf te onderzoeken?

Wil je graag meer zelfinzicht ontwikkelen en doe je dit graag op een mooie locatie aan zee?

Kom dan naar Sardinie voor een individuele coaching retraite!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.