Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De innerlijke criticus | 10 tips hoe je het beste jouw ego kunt omarmen.

De innerlijke criticus is de stem van je ego en deze vormt zich gedurende je jeugd. Maar wat is de bedoeling van je innerlijke criticus? En kun je hier helemaal op vertrouwen of werkt dat anders? In dit blog leg ik meer uit over de innerlijke criticus en geef ik 10 tips hoe je het beste jouw ego kunt omarmen.

Leestijd: 7 minuten

Wat is een innerlijke criticus?

De innerlijke criticus is die stem in jou die jou beoordeelt op wat je doet en niet doet. Die over je oordeelt, je angst voedt en je alert houdt. Het is die stem in jou die jou in zijn greep houdt, die van zekerheid houdt en jou in je comfort zone houdt en zeker niet van verandering houdt. Die jou beperkt in je groei. Dat klinkt niet zo fijn en misschien denk je wel hoe kom ik van de innerlijke criticus af?

Hoe ontstaat de innerlijke criticus?

Deze ontstaat als je als kind gekwetst wordt. In je hersenen zit de amygdala, een klein amandelvormig centrum in het limbisch deel dat je gevoelens en emoties verwerkt. Het is onderdeel van het reptielenbrein en dat betekent dat het zorgt voor onze overleving. De amygdala registreert jouw pijn als kind als levensgevaar en gaat ervoor zorgen dat je dit nooit meer meemaakt. Alles wat maar enigszins gaat lijken op die pijnlijke situatie zal de amygdala als trigger zien en schakelt meteen de innerlijke criticus in om je te beschermen. Je voelt angst en stress opkomen en schakelt over op alert zijn en op je hoede.

Ego ontstaat vanuit pijn

Als je geboren wordt dan ben je nog helemaal puur en ongeschonden. Helemaal jouw authentieke zelf. Tot je begint te leren. Dat gaat gepaard met pijn. Je ego wordt gecreerd om je te beschermen. Dat is dat veilige muurtje wat je om je heen bouwt zodat er geen pijn meer doorheen kan. De amygdala verwerkt jouw emoties en gevoelens en maakt een associatie in je hersenen zodat je de volgende keer eerder herinnerd wordt aan de situatie zodat je minder snel nog een keer op dezelfde manier pijn hebt.

De innerlijke criticus is de stem van je ego

Om te zorgen dat je luistert heeft het ego de innerlijke criticus als aanvoerder. Deze houdt je scherp en zorgt dat je niet weer in dezelfde val trapt. Zolang je je hier niet van bewust bent, zal je door je innerlijke criticus geleefd worden. Misschien zorgt dat voor minder pijnlijke situaties maar de keerzijde is dat het ook alle leuke, mooie en gelukkige momenten tegenhoudt.

Het innerlijke kind en de innerlijke criticus

Jouw innerlijk kind is dat deel in jou wat nog niet mee is gegroeid en graag gezien en gehoord wil worden. Je zou kunnen zeggen dat de innerlijke criticus de beschermheer is van jouw innerlijk kind. En dat is heel nobel en daarom is het belangrijk jouw ego te omarmen en dankbaar te zijn, want het heeft je gebracht waar je nu bent. Zodra je dit kunt, zal je ook jouw innerlijk kinddeel de aandacht kunnen geven waar het om vraagt. Zo ben je niet meer afhankelijk van erkenning van buitenaf.

Hoe word je gelukkig?

Het ego is een goedbedoelde raadgever, niets meer en niets minder. Als je je bewust wordt van deze stem die je constant scherp en alert houdt, is het belangrijk niet boos te worden of er tegen in te gaan. Het ego heeft je alleen willen beschermen en niet met opzet van geluk weg gehouden. Nu jij niet meer onwetend bent en je bewust bent van die stem en de daarmee gepaard gaande negatieve gedachten, kun je nu zelf steeds de keuze maken. Ga ik er in mee of niet.

Daar ligt jouw kracht.

Lichaamsbewustzijn is de sleutel

Zolang je in denken blijft, zal de innerlijke criticus de boventoon voeren en is het heel lastig deze buitenspel te zetten. De truc zit hem in het bewust worden van je lichaam. Vanuit denken naar voelen te gaan. Daar in je lichaam heeft deze stem minder kracht en kun je even tot rust komen voordat je de keuze maakt. Denken is natuurlijk goed als je bewust iets wilt oplossen. Het gaat hier om het piekeren, het steeds weer teruggaan naar hetzelfde probleem. In de piekermomenten is het Ego de koning die jou leidt en is er geen ruimte voor contact met je lichaam.

Veilige plek maken in je lichaam

Zodra je oefent met lichaamsbewustzijn en voelen, kun je een veilige thuishaven, basis, in jezelf creeren. Een plek die veilig voelt en waar je steeds naar toe kunt gaan. Daar kom je weer in verbinding met je lichaam en met je authentieke zelf, jouw onschuld. Zodat je bewust kunt zien wat je ego wil en je dus bewust kunt beslissen of je hier in mee gaat.

Dan sta jij volledig in jouw kracht en voel je je prettig. Zo heel je jezelf!

10 tips hoe je het beste jouw ego kunt omarmen

Het omarmen van je ego kan een belangrijk onderdeel zijn van persoonlijke groei en zelfacceptatie. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen om je ego te omarmen:

  1. Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over je ego. Wat zijn de sterke en zwakke punten van je ego? Welke gedachten en overtuigingen heb je over jezelf? Een dagboek bijhouden kan hierbij helpen.
  2. Acceptatie: Erken dat je ego een deel van je is, en dat het natuurlijk is om een ego te hebben. Probeer jezelf niet te veroordelen om je ego, maar begrijp dat het een menselijke eigenschap is.
  3. Bewustzijn: Wees je bewust van de momenten waarop je ego de overhand krijgt. Dit kunnen momenten zijn van defensief gedrag, rivaliteit of het gevoel dat je beter of slechter bent dan anderen.
  4. Oefen nederigheid: Terwijl je je ego omarmt, is het ook belangrijk om nederigheid te ontwikkelen. Dit kan betekenen dat je accepteert dat je niet altijd gelijk hebt, en dat iedereen zijn eigen waarde en perspectief heeft.
  5. Ontwikkel emotionele intelligentie: Leer om je emoties te herkennen en te begrijpen. Dit zal je helpen om op een gezondere manier om te gaan met je ego en de impulsen die het kan veroorzaken.
  6. Positieve affirmaties: Gebruik affirmaties om positieve gedachten over jezelf te bevorderen. Dit helpt om je zelfbeeld te verbeteren zonder dat je ego te overhaast groeit.
  7. Zorg voor jezelf: Fysieke en mentale gezondheid zijn belangrijk. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om een evenwichtig perspectief op je ego te hebben.
  8. Zoek feedback: Praat met vrienden of familie over hoe zij jou zien. Dit kan je helpen om een breder perspectief op jezelf te krijgen en te begrijpen hoe je ego op anderen overkomt.
  9. Mindfulness en meditatie: Door regelmatig mindfulness of meditatie te beoefenen, kun je leren om in het moment te leven en minder te reageren vanuit je ego.
  10. Zoek professionele hulp: Als je moeite hebt met je ego of de invloed ervan op je leven, kan het nuttig zijn om met een therapeut of coach te werken.

Door deze stappen te volgen, kun je leren om je ego te omarmen op een manier die bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.