Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontspannen | 7 tips om stress beter aan te kunnen.

Ontspannen, dat is wat je nodig hebt. Hoe fijn is het om echt te kunnen ontspannen. Vaak gun je jezelf misschien wel een een weekendje weg of een avondje uit maar echt het lichaam laten ontspannen, lukt dat jou wel?

Wat is ontspannen?

Ontspannen zijn is wanneer je geest en lichaam tot rust zijn gekomen. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ontspannen als ze slapen dus het is verder niet nodig hier aandacht aan te besteden. Dat is niet juist. Slaap kan misschien wel ontspannend zijn voor het lichaam omdat het rust, de geest is hard aan het werk. Tijdens de slaap worden alle indrukken verwerkt. Dit zijn indrukken gedurende de dag en uit het onderbewuste.

Dus heb je veel gedaan die dag dan is je geest druk om dit allemaal te verwerken. Heb je veel uit je verleden weggedrukt, dan zal dit tijdens de slaap ook steeds weer aandacht nodig hebben. Totdat jij er klaar voor bent, dit bewust te gaan verwerken. Vanuit het onderbewuste naar het bewuste te brengen.

Regelmatige ontspanning is nodig

Regelmatig ontspannen is nodig om echt tot rust te komen. Om je lichaam van alle opgedane spanning te ontladen, te ont-spannen, en ruimte te maken voor weer nieuwe spanning. Want spanning, stress, is niet slecht. Ook dit is nodig anders kom je niet verder. Soms moet je even gas geven, een deadline halen of een tandje bijzetten, sneller lopen of de tanden op elkaar zetten. Daar is helemaal niets mis mee.

Als je maar weet dat je dit doet en je ook tijd en ruimte maakt om uit deze spanning te komen en te ont-spannen.

Dit klinkt allemaal heel logisch en zoals meestal weet je dit natuurlijk allang, toch ben je soms gestresst, gespannen en gaat het even niet goed. Dan steken fysieke klachten de kop op zoals rugpijn, hoofdpijn en andere ongemakken. Als je dan heel eerlijk bent, dan heb je misschien toch niet voldoende ruimte voor ontspanning gemaakt.

Hoe komt het dat je geen ontspanning hebt?

Dit is een hele goede vraag. Hoe komt het dat je niet echt ontspant. Als je weet dat je dit nodig hebt, dan wordt het vaak weer een moeten. Ik moet zo ontspannen. Even snel naar de sauna voor mijn ontspanning. En dat werkt vaak averechts. Je kunt ontspanning niet afdwingen.

De sleutel is voelen

Weten wanneer je ontspanning nodig hebt is vooral voelen dat je dit nodig hebt. Echt bewust zijn van je lichaam en voelen. Dit kost vooral geduld en vasthoudendheid. En daar kan het nog wel eens aan schorten als je eigenlijk jezelf niet zo belangrijk vindt. Als je maar doorholt ondanks alle signalen en alleen maar met anderen bezig bent.

Vluchten van jezelf vandaan is heel natuurlijk als je veel pijn hebt weggestopt in jezelf. Je brein weet dat als je weer meer gaat voelen de kans groot is dat die pijn ook weer gevoeld wordt. En daar wil je brein je voor behoeden. Dat is heel lief bedoeld maar het helpt je niet. Juist ook de weggestopte pijn weer durven te gaan voelen en te accepteren dat dit onderdeel van jou is, daar zit de grote winst.

Ontspanning van het lichaam echt loslaten

Wil je echt de spanning loslaten en dieper gaan ontspannen dan is het belangrijk dat je je hiervan bewust wordt. Het lichaam slaat alle spanning op en als jij denkt dat je alles los hebt gelaten dan kan het lichaam je terug geven dat dit niet zo is. Het lijkt ontspannend maar het is niet zo.

Hoe kun je dieper ontspannen?

HIieronder een aantal tips die je helpen om dieper in ontspanning te komen, zodat je lichaam spanning loslaat en je geest weer ruimte maakt voor nieuwe input.


  1. Diepe ademhalingsoefeningen: Neem regelmatig de tijd om diep adem te halen. Dit kan helpen om het sympathische zenuwstelsel te kalmeren en het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat ontspanning bevordert. Let op dat met diep ademhalen niet bedoeld wordt, zwaarder ademen maar dieper naar binnen dus helemaal naar je buik. Probeer eens de adem naar je buik te sturen zonder hier kracht voor te gebruiken. Dus heel zacht ademend door de neus, zonder geluid. Dat ontspant meteen je zenuwstelsel.
  1. Mindfulness en meditatie: Door mindfulness en meditatie te beoefenen, kun je leren om in het moment te leven en je geest te kalmeren. Dit helpt bij het verminderen van angst en stress. Het is een goede oefening om geduld en vasthoudendheid te oefenen.
  1. Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit is een krachtig middel om stress te verminderen. Het maakt endorfines aan, chemische stoffen in de hersenen, die je humeur verbeteren en waardoor je spanning loslaat. Bodymind lessen zijn door mij bedacht zodat je bewust beweegt en je merkt dat zo je geest beter tot rust komt.
  1. Gezonde levensstijlgewoonten: Zorg voor voldoende slaap, probeer niet te roken, eet gezond en bewust, vermijd overmatig gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol. Een gezonde levensstijl helpt je lichaam en geest om beter met stress om te gaan.
  1. Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning, yoga of Qigong. Deze kunnen helpen om spanning in het lichaam los te laten en de geest te kalmeren. Dit is ook heel geschikt om te doen voordat je gaat mediteren, als je nog wat onrustig bent.
  1. Tijd voor jezelf nemen: Reserveer regelmatig tijd voor activiteiten die je leuk vindt en die je ontspannen, zoals lezen, wandelen in de natuur, naar muziek luisteren of creatieve hobby’s uitoefenen.
  1. Positief denken: Probeer negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. Dit helpt je om veerkrachtiger te zijn in stressvolle situaties en je algemene welzijn te verbeteren. Schrijf eens alle negatieve gedachten op. Wat zegt jouw innerlijke criticus? Wanneer meldt deze zich bij jou en welke situaties ? Hoe meer zicht je hierop krijgt, hoe meer je inzicht krijgt in jouw valkuilen en dan is het makkelijker om ze om te gaan buigen naar positief.

Ontspannen op Sardinie

Bij ons op Sardinie kom je helemaal tot rust in de natuur aan zee. Als je wilt ervaren hoe fijn het is om mindfulness, meditatie en yoga in te zetten om te ontspannen en je geest weer helemaal vrij te maken, dan is een mindfulness en yoga reis een echte aanrader. Buiten de heerlijke, ontspannende lessen zijn er ook sessies die je tips geven en inzichten in hoe je dit ook in jouw dagelijks leven meer kunt gaan toe passen.

Wil je echt een dieper gaan bekijken, waar jouw angst en spanning vandaan komt, zodat je hier beter mee kunt omgaan? Dan is een coaching retraite een aanrader. je kunt alleen komen of kiezen voor een kleine groep van maximaal 4 personen. Dan kies je voor een vrouwen of mannen retraite.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.