Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ho’opono opono | Vergeef jezelf!

Ho’opono opono is een Hawaiaans vergevingsritueel waar ik veel mee werk als ik je coach, maar wat is het precies?

Wat is Ho’opono opono?

Ho’opono opono betekent letterlijk goed goed doen en houdt in dat je iets goeds in gang zet. En daar hebben we meteen de kern te pakken. Wanneer je stress ervaart of je angstig voelt, dan domineren emoties die ervoor zorgen, dat je niet meer weet waarom je je zo voelt. Zolang je boos bent op jezelf of vindt dat je niet goed genoeg bent of rondloopt met schaamte of schuldgevoelens dan kun je niet iets goeds bij jezelf in gang zetten.

Ho’opono opono zorgt ervoor dat je jezelf vergeeft, je verzoent met jezelf en je daden en verder kunt.

De 4 magische zinnen

Ho’opono opono bestaat uit 4 zinnen die je als een mantra tegen jezelf herhaalt. En deze zinnen zijn:

Het spijt me

Vergeef me alsjeblieft

Ik houd van je

En ik dank je

Deze zinnen kun je altijd tegen jezelf zeggen. Ook als je niet direct weet waar je spijt van hebt. Vaak duurt het even voordat je je bewust bent van hetgeen op jou drukt. Als je ervoor kiest om in stilte te verblijven, dan komt er vaak iets naar boven bij je wat je waarschijnlijk al een tijd hebt weggedrukt. Of waarvan je dacht dat je dit verwerkt had. Met deze 4 zinnen kun je dit stukje van jou aankijken en opruimen.

Hoe werkt Ho’opono opono praktisch?

Kies een moment uit waar je even alleen kunt zijn en alle aandacht op jezelf kunt richten. Ga dan ontspannen zitten, rechtop en stevig geaard op je zitbotjes. Word je eerst bewust dat je gedragen wordt door de aarde onder je, voel de ondersteuning. Je hoeft het nooit alleen te doen. Breng dan alle aandacht naar je hele lichaam en word je bewust van jouw lijf van top tot teen. Voel hoe je lichaam aanvoelt en of er nog ergens spanning is. Verplaats je aandacht dan naar het ademen en volg dit even zonder er verder iets mee te doen.

Spreek dan deze 4 zinnen uit, het liefst hardop maar het mag ook in gedachten zijn. Kijk maar wat lukt voor jou. Als je ze hebt uitgesproken, blijf dan alleen observeren wat er is. Wat voel je en waar voel je het? En komen er bepaalde gedachten omhoog? Dit kan van alles zijn. Je kunt veroordelende gedachten hebben, of kritische gedachten. Misschien merk je in het begin helemaal niets. Dat is ook helemaal goed.

Alles vereist oefening ook dit vergevingsritueel. Maar ook al voel of merk je niets, blijf doorgaan. Herhaal de 4 zinnen minstens 3 keer op een rustige, aandachtige manier en observeer. En doe dit dan op een ander moment weer.

Herhaling en oefening

Kies ervoor eens twee weken dit ritueel minstens 2 a 3 keer per dag te doen. En bedenk dat je dit ook best een staand in de tram of wachtend in de rij kunt doen. Of liggend in bed voor het slapen gaan. Belangrijk is dat je probeert zo min mogelijk te sturen en alleen observeert. Heb geduld met jezelf en weet dat ook al merk je niets, deze 4 zinnen zijn zo krachtig dat ze als het ware reinigen. Plaats maken, opruimen zodat jij weer verder kunt.

Alles is trilling

Elke keer als je iets negatiefs uitspreekt, sla je deze energie op. Dus als je iets positiefs uitspreekt, dan zal je die energie gaan opslaan. Dat is een hogere trilling en je kunt zelf jouw frequentie regelen. Denk maar aan een voorbeeld dat je boos of verdrietig bent. Als je gaat zingen en iets vrolijks zingt, dan zal je je snel ook echt vrolijk gaan voelen. Je kunt energie aanvoelen met je lichaam en als je de verbinding met je geest herstelt, dan weet je nu wat er mee kunt doen.

Stilte en aktie

In stilte verblijven is goed om de stem vanuit je hart weer te horen. Deze stem helpt je bewust te worden van wat er echt in jou speelt. Zodat je daarna aktie kunt ondernemen om dit patroon of onverwerkt trauma aan te kunnen pakken. Dit is opschoningswerk, innerlijke reiniging en dat zou je regelmatig moeten doen. Zodat je leert van wat je hebt gedaan of wat je is overkomen, dankbaar bent voor de les die je hebt geleerd. Daarom je niet schuldig meer voelt of schaamt, maar vanuit kracht en zelfverzekerdheid het leven recht in de ogen kunt aankijken.

Fouten maken is menselijk

Vergeet niet, iedereen is menselijk en maakt fouten, ongewild of bewust. Ga er vanuit dat je op dat moment de juiste keuze hebt gemaakt en blijf niet hangen in het verleden. Maar accepteer wat is geweest en wees dankbaar voor de les. Wat het ook is wat je hebt gedaan, alles mag het licht zien en bedenk dat leven altijd komt zoals het moet komen.

Coaching met Ho’opono opono

Ho’opono opono is een sterke tool om transformerend te coachen en echt een omslag te maken. Dankzij dit ritueel kun je meer zelfinzicht verkrijgen en dat helpt je om een verandering niet alleen in gang te zetten maar ook vol te houden.

Ho’opono opono en innerlijk kind werk

Ik gebruik dit ritueel veel samen met innerlijk kind werk. Jouw innerlijk kind of kinderen zijn die delen in jou die niet met jou zijn meegegroeid. Dat heeft vaak met een bepaalde situatie te maken of met een patroon dat je hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen. Prachtig mechanisme, maar het kan ook lastig voor je zijn. Zodra je je hier bewust van wordt, ben jij degene die hier iets mee kan gaan doen. Jij als volwassene, kiest er nu voor om dit deel in jou aan te kijken en te voelen hoe het jou het beste kan dienen.

Uiteindelijk wil je dat jij degene bent die de regie heeft over jouw leven en niet jouw emoties vanuit automatische patronen.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.