Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meditatie | Orde scheppen in de gedachten chaos.

Meditatie, wat houdt het in en wat brengt mij dit?

Wat is meditatie?

Daar zijn de meningen nog best over verdeeld. Wat in ieder geval overal overeen komt, is dat het gaat om geestelijke beoefening. Volgens Wikipedia is meditatie is een vorm van spirituele of cognitieve oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen meditatie in een of andere vorm, ook zijn er wetenschappelijke vormen van meditatie.

In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming. Meditatie is nu vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme, waarin meditatie een essentiële methode is om de doeleinden die ze beschrijven te bereiken.

3 vormen binnen de meditatie

Het woord meditatie komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord “meditari” dat nadenken, overdenken betekent.

Er zijn 3 vormen :

  • Contemplatie

Dit houdt in dat je dieper over een onderwerp nadenkt. Dit kunnen fundamentele, filosofische vragen zijn, of stellingen. Maar ook kan het gaan om een probleem of situatie in je leven.

  • Concentratie

Bij deze vorm richt je je aandacht op een punt. Dit kan een voorwerp zijn of je richt je aandacht op het ademen. of de hartslag.

  • Vipassana

Bij Vipassana richt je de aandacht niet op een punt, maar train je de geest om alles wat er speelt gewaar te zijn. Je merkt op dat alles steeds verandert, gevoelens, gedachten, emoties. Je laat ze als wolken voorbij drijven, zonder er in mee te gaan. Deze vorm wordt veel beoefend binnen mindfulness.

Dynamische meditatie

Er zijn ook vele vormen die dynamisch zijn.

Mindful wandelen

Zo is wandelen in de vrije natuur ook een mooie vorm van mediteren. Zeker als je probeert tijdens het wandelen zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij waar je bent.Je kunt hierbij de zintuigen een voor een naar voren schuiven en je even alleen op een zintuig focussen. Of je let heel goed op waar je je voeten zet, door de aandacht bij het stappen en afrollen van de voeten te houden.

Qigong

Ook qigong oefeningen zijn heerlijk om te doen. Je zorgt dat je beweging synchroon loopt met je ademhaling. En probeert je aandacht zoveel mogelijk bij deze coordinatie te houden. Dan probeer je de ademhaling steeds meer te vertragen waardoor de beweging ook steeds trager wordt.

Meditatie retreat op Sardinie

Wil je ook meer kennis vergaren over wat mediteren inhoudt?

En wil je graag leren meer rust in je hoofd te hebben?

Tevens ook je gedachten te bezien en te accepteren?

Of wil je lekker in stilte bij ons verblijven en zelf mediteren?

Geef je dan op voor een stilte retraite of een yoga retreat.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.