Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Digitale detox | Durf jij ook even offline te gaan?

Digitale detox is het afkicken van digitale informatie. Je kunt je afvragen waarom je dit zou doen.

We staan op een tweesprong, worden we slaaf van de machine of blijven we autonoom denken?

Welcome to the machine

Dit was een van de vele sterke songs van Pink Floyd op het album Wish you were here. En we praten dan over de jaren 70. Pink Floyd was zijn tijd al ver vooruit, zoals meerderen denk aan George Orwell met zijn vooruitziende boek 1984.

Hoe snel is dit gegaan. Je kunt je niet meer voorstellen dat er een tijd bestond zonder internet en mobiele telefoons. Ik ben van 1972 en dus opgegroeid zonder mobiel en internet. Als ik uit ging en niet op tijd thuis kon zijn, dan kon ik geen appje sturen of sms. Hooguit in de kroeg met de vaste telefoon bellen, maar dat deed je liever niet om meerdere redenen.

Nu kun je buiten bellen en teksten ook inplannen, organiseren en de telefoon wordt steeds meer je eigen personal assistent. Hij houdt bij of je wel genoeg water drinkt, voldoende stappen zet en goede nachtrust hebt. Verder kun je ook je eigen dokter erin zetten en bij houden hoe je hartslag, bloeddruk en BMI is. Want controle houden is steeds belangrijker geworden.

Controle is angst

Maar hoe meer je bijhoudt en controleert hoe meer de angst groeit dat er iets mis is. Je wordt er steeds meer op geattendeerd om je te laten controleren op van alles. Zodra je steeds minder in contact bent met je gevoel, gaat je brein het steeds meer over nemen. Dat betekent dat je gaat denken aan wat er zou kunnen gebeuren. Je gaat je zorgen maken. En er komen steeds meer als, dan scenario’s in je hoofd. Piekeren, malen en overdenken heeft niet veel nut. Je kunt beter een half uur per dag even alleen maar piekeren en dan de rest van de dag alles los laten. Dan verdeeld over de dag steeds weer vervallen in gepeins en gepieker.

Je lichaam is je beste coach

Je hoofd waait alle kanten op en uiteindelijk is het alsof je gevangen zit in een loop. Er is nog maar een uitweg en dat is via het lichaam. Weer in contact komen met je gevoel, is weer aandacht hebben voor je lijf. Wat voel je en waar zijn de hamvragen. Zodra je meer en meer leert te voelen, dit is een training en kan iedereen, ben je weer in staat aan te voelen en in te voelen.

Aanvoelen of je ziek wordt of invoelen wat je nodig hebt zijn gaven die jij als mens bij je draagt en je alleen maar hoeft te ontwikkelen door dit te oefenen.

Digitale detox

Met de komst valle digitale apparaten ben je steeds meer van jezelf af komen te staan. En er zijn twee paralelle werelden ontstaan. Je merkt dit vooral heel goed al je even achter de pc hebt gezeten, druk hebt getypt en gereageerd op posts en meldingen. En dan even naar buiten stapt, de zon en de natuur in. In de stilte en rust van de natuur lijkt het alsof je onder de douche stapt. Spanning glijdt van je schouders en verbeten lippen krijgen weer doorbloeding. He, waar gaat het eingelijk over allemaal? Waar maak ik me toch zo druk over?

Laat eens de telefoon wat vaker ergens liggen ipv deze steeds op zak te hebben. Ga wandelen in de natuur zonder tablet of mobiel. Doe je internet eens uit en adem. Dat is al een begin.

Digitale detox voor moedige mensen

Durf jij het aan om even helemaal offline te gaan? Kom dan eens op een retraite vakantie bij ons op Sardinie en geef jezelf de uitdaging om een of meerdere dagen onbereikbaar te zijn. Wat er dan met je gebeurt is magisch. Je geest en lichaam komen beiden nu echt tot rust en je gaat diepere ontspanning ervaren. Als je dacht dat je redelijk relaxed was, dan merk je nu dat dit nog wel even anders voelt.

Ik raad iedereen aan even offline te gaan af en toe en een of twee keer per jaar een retraite te doen in de natuur. Zo komt je zenuwstelsel tot rust, versterk je het immuunsysteem, verbetert je adem kwaliteit en ben je weer beter geconcentreerd. Dan heeft angst en stress minder kans om jou slaaf van de machine te maken. En dat gun ik je!


Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.