Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hartenergie | Maak van je hart geen moordkuil!

Hartenergie is samen met de dunne darmenergie dominant in de zomer. Het is verbonden aan het element vuur en is het meest Yang. Yang energie is actief, gericht op vooruitgang en expansie. het komt voort uit de lente, waar de energie opwaarts is en gaat over in de nazomer wanneer de energie neerwaarts gaat.

Wat zijn de functies van je hart?

Het hart is een holle spier die ervoor zorgt dat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Het pompt 4 tot 5 liter bloed per minuut rond. In het bloed zit zuurstof en voedingstoffen voor alle organen en spieren. Het hart is zo groot als je gebalde vuist en heeft 4 holle ruimtes.

Er is een grote en een kleine bloedsomloop. De kleine bloedsomloop is een wisselwerking tussen de longen en het hart. Zuurstofarm bloed gaat naar de longen vanuit het hart en zuurstofrijk bloed stroomt vanuit de longen naar het hart.

De grote bloedsomloop loopt vanuit het hart naar alle delen van het lichaam. De linkerkamer pompt het zuurstofrijke bloed via de aorta het lichaam in. De aorta vertakt zich tot steeds kleinere vaten en haarvaten. De organen gebruiken voedingsstoffen en zuurstof uit de haarvaten en geven hun afvalstoffen af aan de haarvaten. Het zuurstofarme bloed gaat via de aders weer terug naar het hart.

Hartenergie

Vanuit de TCM zorgt de hartmeridiaan voor de bloedsomloop en het spraakvermogen.

Verloop hart meridiaan: Begint in het midden, in het diepst gelegen gedeelte van de okselholte. Hij loopt dan over de bovenarm en de onderarm omlaag naar de pink.
Hij eindigt aan de binnenste nagelhoek van de pink.

Het hart is de yin meridiaan van het koppel en is verbonden aan de dunne darm.

Disbalans

Als de hartmeridiaan niet in balans is, komt dat fysiek tot uiting in bijvoorbeeld vermoeidheid, slechte circulatie, hartkloppingen en hart- en vaatziekten, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Psychisch uit een disbalans zich in nervositeit, rusteloosheid, opgewondenheid, hysterie en overmatig en ongepast lachen.

Het meridianenpaar hart-dunne darm

Hartenergie staat in hoofdlijn met verdriet en rouw in verbinding. Als er geen ruimte gemaakt wordt voor verdriet en rouw, dan ontstaat een disbalans in de hartenergie. Vanwege het expansieve energie karakter zal dit zich uiten in depressie of overdreven vrolijkheid. Zweten, hartritmestoornissen, druk op de borst en spraakproblemen zijn fysieke uitingen hiervan.

Emoties en hartenergie

De hoofdemotie die bij hartenergie hoort is doen alsof. Als je je anders voordoet, een masker op hebt of het gevoel hebt niet jezelf te kunnen zijn, dan is het goed eens naar de hartenergie te kijken. Emoties zijn alleen negatief of slecht als je ze niet goed inzet of er last van hebt. En goed geuite boosheid brengt je verder en zo kom je voor je belangen op. Als je bang bent om boosheid te laten zien, dan krop je deze energie op en komt het explosief tot uiting.

Oefeningen om hartenergie te versterken

Elke borstopener vanuit yoga is geschikt om de hartenergie te versterken. Terwijl je de borst opent, open je ook je hartcentrum. Je stelt je open en durft je hart te tonen. Als je dit moeilijk vindt, neem dan de tijd om deze oefeningen elke dag even te doen. Een goede borstopener is de melting heart. Je begint op handen en knieen. Dan loop je met je handen naar voren terwijl de knieen onder de heupen blijven. tot je voorhoofd op de mat rust of eventueel op een blok of kussen. Voel hoe de borst zich onder de druk van de zwaartekracht opent. Stel je voor dat je met elke uitademing meer en meer richting de mat zakt.

Maak van je hart geen moordkuil!

Dit spreekwoord typeert de disbalans die kan ontstaan in je hartenergie als je je niet uitspreekt maar alles opkropt. Uit je emoties en geef aan wat je wilt en wat je niet wilt. Dit lukt je als je meer leert in contact te staan met je lichaam. En ervaart wat het lichaam voelt. Dan draag je het hart op de tong en stort je je hart uit. Dit ruimt op en laat alle onnodige zorgen en zware energie los.

Als je trauma negeert of denkt dat het nu wel genoeg is geweest en het diep in jezelf wegstopt, dan uit zich dat in niet meer jezelf zijn. Je gaat je anders gedragen. vaak heb je dat zelf niet eens door. Door een traumaverwerking coaching traject kun je hieraan werken.

Hartenergie en de creatiespiraal

Als ik de creatiespiraal naast de seizoenen leg, dan is het zomerseizoen geschikt voor de 3 stappen beslissen, handelen, volharden.

Hier is jouw plan inmiddels in volle bloei en is het zaak nu door te zetten. Je hebt vast een eerst succesje geboekt en dit stimuleert je om door te pakken. Maar nu komen er ook tegenslagen. Nu is het aan jou om toch door te gaan met je plan en erin te blijven geloven. Volharding is nodig hiervoor. Dus maak gebruik van deze energie en het doorlopen van de creatiespiraal gaat steeds meer stromen.

Werken met meridianen op Sardinie

Wil je met de hartenergie werken en de meridianen stimuleren?

Of wil je beslissen, handelen en volharden meer uitwerken voor jouw plan de komende tijd?

En lijkt je dat fijn om dit op Sardinie te doen in de natuur?

Kom dan voor een yoga retreat of een coaching retreat naar Sardinie!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.