Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stilte | Geniet tijdens een retraite van de rust op Sardinie!

Stilte is niet als vanzelfsprekend. Overal is geluid, maar hier op onze bijzondere plek aan zee kun je de stilte nog horen.

Depeche mode zong het al in de jaren 80 en ik zong dit luidkeels mee, maar verder drong de betekenis hiervan niet tot mij door. Enjoy the silence, geniet van de stilte… Jarenlang klonk dit voor mij als een contradictie, hoe kun je nou genieten van stilte?

Nu is er niets heerlijker dan de stilte. Even alleen weg zijn, op een plek waar je alleen geluiden uit de natuur hoort en even weer bij jezelf kunt komen.

Mijn ervaring met stilte

Zelf heb ik ook ondervonden hoe heilzaam stilte is. Maar ook hoe moeilijk het is deze stap ook echt te zetten. Het werkt bij mij net als met mediteren, ik zoek uitwegen. Als iets anders kan doet wat ook helpt dan doe ik dat. Althans zo denk ik. maar eigenlijk weet ik best wel, dat juist in stilte zijn zo krachtig is. Al het andere helpt zeker, maar niet zo goed als in stilte zijn. Mijn eerste ervaring met een stilte midweek was best pittig. Ik vond het ook lastig om stil te zijn in gezelschap. Daarom kies ik liever voor een stilte weekend of midweek op een plek waar ik helemaal alleen ben.

Even alleen weg

Af en toe alleen zijn met jezelf en verder niemand doet al wonderen voor je ziel. Als je dan ook veelal niet praat en geen digitale input krijgt, dan is dit heel heilzaam. Ik doe dit minstens 3 keer per jaar, een stilte weekend voor mezelf. Ik wandel dan veel in de natuur en probeer echt in het nu aanwezig te zijn door al mijn zintuigen te activeren. En vol verwondering alles te bekijken. Ook probeer ik dan langer te mediteren.

En tevens heb ik ook een pieker moment van een half uur elke dag, waarin ik mijn gedachten helemaal de vrije loop laat gaan. Ik denk dat in de combinatie van stil zijn en af en toe even alles te laten zijn zoals het is, voor mij de echte rust komt. Ik heb de discipline om stil te zijn en mag ook even alles. Zo laat ik ook de controle even los en geef ik me over aan wat er is.

Digitale detox

Af en toe de stilte opzoeken is als een digitale detox. De hele dag word je blootgesteld aan allerlei prikkels die je zintuigen allemaal prikkelen. Zeker in een grote stad gaat het dag en nacht door. Geuren, smaken, geluiden, beelden vliegen achter elkaar of door elkaar heen.En je brein heeft het zwaar dit allemaal te verwerken. Terwijl dit om je heen gebeurt, ben je ook nog druk op je telefoon bezig alle meldingen weg te werken van de verschillende socials en tevens een beetje aan het werk tussendoor of andersom.

Een ontspannen geest

Je kunt je vast voorstellen dat je brein in tilt gaat van al deze indrukken en prikkels. Het enige dat helpt is je brein rust te gunnen. Pas als je weer terug in de natuur bent en alleen de geluiden van de zee, vogels en wind hoort, komt de geest weer tot rust. En tevens ook je zenuwstelsel. De ontspannende geluiden van de natuur geven het signaal dat je mag ontspannen. Het gevaar is geweken.

Overprikkeling

Door de grote hoeveelheid aan prikkels via internet, social media, cursussen, workshops en zelfhulpboeken raak je zelfs meer en meer in verwarring. Door al deze prikkels wordt het steeds lastiger om het contact met je eigen innerlijke bron van wijsheid te behouden. Een stilte retraite helpt jou innerlijke wijsheid terug te vinden. En is weldadig voor je geest. Bij ons kun je zelf kiezen hoe lang en wanneer je stil bent.

Overal is geluid

In het dagelijks leven heb je altijd geluid om je heen, wat vaak ook naar binnen dringt. Je gehoor neemt zoveel mogelijk geluiden op en je hersenen willen al deze geluiden vertalen. In de samenleving met continue bereikbaarheid word je de hele dag blootgesteld aan geluiden van de stad. Auto’s, maar ook allerlei alarmbelletjes in de vorm van binnenkomende e-mails, sms, whatsapps. Het lijkt wel alsof je oren hierop gespitst zijn. Dit zorgt voor onrust in je hoofd en je hersenen vertalen dit als dreiging en zetten het zenuwstelsel in de actieve stand. Hierdoor gaan hart en longen harder aan het werk. Spieren worden gespannen. En de spijsvertering wordt even op een lager pitje gezet.

Alerte stand

Zodra je elke dag in een alerte stand de dag doorbrengt, zal je lichaam zich gaan aanpassen aan deze stand. En merk je het niet meer dat je eigenlijk in een gespannen houding leeft. Er is geen tijd meer voor het zenuwstelsel om over te schakelen van fight & flight naar rest & digest. Zodat de organen zich kunnen ontspannen. Waardoor het risico steeds groter wordt dat je uiteindelijk burn out raakt. Daarom is het goed om regelmatig even te ontspannen en tot rust te komen.

In stilte ga je dieper ontspannen

Tot rust komen lukt alleen als je echt even helemaal stil bent. Geen muziek aan, geen drukke openbare ruimtes, maar de stilte opzoeken. Maak een wandeling in het bos of aan zee en zoek een rustige plek waar je alleen kunt zijn. Het wordt aangeraden om minstens 1 uur per dag even helemaal stil te zijn, niet te praten of te lezen maar alleen zijn met jezelf. In meditatie te gaan met jezelf.

In het begin merk je misschien dat je alleen maar onrustig wordt, maar als je dan even doorzet wordt het vanzelf stil binnenin jezelf. Dat is het moment, dat de rust weldaad brengt. En je echt bij jezelf thuis komt. Nu kun je je hart weer horen en luisteren naar wat jij nu echt wil.

In stilte zijn helpt je om weer tot jezelf te komen

Door de stilte op te zoeken stap je even uit de drukke wereld waar je in leeft en zoek je bewust de rust op. Even minder prikkels. Geen drukke geluiden van de stad, veel elkaar afwisselende beelden en allerlei geuren die op je af komen dagelijks. Maar even jezelf terugtrekken uit de drukke wereld en in de natuur verblijven. De natuur heeft ook geluiden, geuren, kleuren en beelden maar die zijn veel rustgevender voor je geest. Die komt er van tot rust.

Misschien denk je dat je dat al doet omdat je regelmatig even gaat uitwaaien op het strand of met de hond naar het park gaat.

Waarom een stilte retraite in het buitenland?

Overal worden stilte retraites aangeboden, maar waar kun je nog echt in stilte zijn? Ik heb stilte en meditatie retraites op verschillende plekken gedaan. Ook in kloosters midden in een bos, maar toch was er altijd geluid van verkeer. Of er werd gewerkt in de buurt en je hoort dan geluiden van motoren, bladblazers, tractoren. Overal is geluid al trek je je helemaal terug in het bos, dan nog hoor je in de verte een snelweg. En er zijn voldoende retreat centers in Nederland en Belgie. Maar echte stilte en praktisch geen verkeer horen is zeldzaam te noemen.

De unieke stilte en ruimte op Sardinie

De ruimte en de ongereptheid van dit eiland is vergelijkbaar met de oppervlakte van Belgie alleen wonen hier maar 1,2 miljoen mensen. Er is bijna geen industrie en weinig verkeer. Hooguit in augustus als er veel toeristen zijn. De andere maanden kun je hier nog echt alleen de stilte van de natuur horen. En dat vind ik best uniek. Juist die complete rust en het niet meer horen van achtergrondruis en verkeer geeft je lichaam en geest weer die weldadige ontspanning en kalmte.

Sardinie en de stilte

Sardinie is een groot en divers eiland. maar wat vooral opvalt is de ongerepte natuur. Je kunt heerlijk alleen wandelen langs verlaten kusten of uitgestrekt heuvellandschap. Je bent helemaal omringd door natuur. En de stilte die kun je hier gewoon horen.

Enjoy the silence!

Wil jij ook de stilte op Sardinie ervaren?

Lijkt het je fijn in de natuur te zijn en de stilte nog te kunnen horen?

Ben je op zoek naar een retraite vakantie maar weet je niet of stilte iets voor jou is?

Bij ons bepaal jij de mate van stilte en hoe lang.

Misschien is een stilte retraite bij ons iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.