Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Schuldgevoel | Better sorry than safe!

Schuldgevoel, een interessante emotie en in dit artikel zoom ik in op het nut hier van en wat hiermee te doen.

De uitdrukking ‘Better sorry than safe’ heb ik bewust omgedraaid van het vaker gebruikte gezegde ‘Better safe than sorry’. ‘Beter voorkomen dan genezen’ benadrukt het belang van het nemen van voorzorgsmaatregelen om potentiële problemen of risico’s te vermijden. ‘Beter spijt dan veilig’ wijst op de bereidheid om risico’s te nemen of de consequenties onder ogen te zien om iets zinvols of avontuurlijks na te streven. Het moedigt zo een mentaliteit aan waarin uitdagingen worden omarmd. Zelfs als deze de kans op spijt of fouten met zich meebrengen. Bij het nastreven van persoonlijke groei, opwindende ervaringen of onconventionele keuzes is het nodig moed te verzamelen en een uitdaging aan te gaan, uit je comfort zone te stappen.

Wat is schuldgevoel

Schuldgevoel dient als emotioneel signaal dat je bewust maakt van gedragingen die in strijd zijn met je persoonlijke normen of waarden. Maar het leven is dynamisch en continue in verandering. Als je nooit de stap waagt om eens uit jouw normen en waarden te stappen, dan loop je het risico op stagnatie. je wordt rigide en kunt niet meer meebewegen met alles om je heen.

Door schuldgevoelens onder ogen te zien bijvoorbeeld tijdens een intensieve individuele coaching reis, ga je begrijpen welke specifieke waarden of normen in het gedrang zijn gekomen bij jou. En je gaat bekijken of jouw normen en waarden nog wel dienend zijn voor jou. Misschien heb je er nu alleen maar last van en mag je er afscheid van nemen.

Schuldgevoel als leraar

Als je schuldgevoel kunt opmerken bij jezelf, dan wordt het interessant. Dan kun je dit gaan onderzoeken en je afvragen waar je schuldgevoel vandaan komt. Veelal komt het voor dat je een schuldgevoel hebt omdat je denkt dat je iets gedaan hebt wat niet hoort. Maar de vraag is wat hoort en waar is dit op gebaseerd?

Schuldgevoel fungeert als een innerlijke gids, waardoor je de kans krijgt te leren en te groeien.

Schaamte als partner van schuldgevoel

Schaamte, een dieper emotioneel besef van tekortschieten als persoon, biedt de mogelijkheid tot zelfreflectie en groei. Het stelt je in staat om empathie te ontwikkelen en te begrijpen hoe jouw gedrag anderen beïnvloedt. Vaak ligt schuldgevoel ondergesneeuwd onder schaamte. Je schaamt je voor iets wat je gedaan hebt.

Coaching op schuldgevoel

Wanneer je ontdekt waar jij je voor schaamt en waar jij je schuldig over voelt, dan kun je ook zelfcompassie leren ontwikkelen voor jezelf. Je leert te begrijpen wat de oorzaken zijn achter jouw gedrag. Zodat je gezonde copingsmechanismen kunt ontwikkelen. deze heb je nodig om teveel spanning en stress in je leven aan te kunnen. De aandacht ligt hierbij op het transformeren van jouw negatieve emoties en gedachten naar een positieve kijk hierop. Zodat jij je persoonlijk kunt blijven ontwikklen en kunt blijven groeien.

Tijdens een coaching reis wordt de nadruk gelegd op het cultiveren van emotionele intelligentie. En tevens het aannemen van een groei mindset en het ontwikkelen van vaardigheden om met deze gevoelens om te gaan. Dit proces kan leiden tot een diepere zelfkennis. Zodat je constructief met schuldgevoelens en schaamte om kunt gaan in het dagelijks leven.

4 punten om schuldgevoel postief te benaderen

  1. Fouten als leermomenten: Elke fout draagt bij aan groei als je wilt inzien dat je een fout hebt gemaakt. Sta open voor jouw levenslessen en wees dankbaar. Fouten kunnen waardevolle leermomenten zijn, die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling.
  2. Geen zinloze schuldgevoelens: Houd niet onnodig lang vast aan negatieve emoties. In plaats daarvan kijk vooruit, want de fout is al gemaakt en kun je toch niet meer wegpoetsen. Vergeef jezelf en laat alle hoop op een ander verleden los.
  3. Schaamte vermijden: Accepteer jezelf met al je gemaakte fouten, verkeerde keuzes en wees trots op waar je nu bent. Blijf niet hangen in zelfverwijt en cijfer jezelf niet weg omdat je je schaamt en denkt dat jij het niet waard bent. je bent uniek en jouw fouten en tekortkomingen dragen bij aan jouw ontwikkeling.
  4. Leef in het moment: Zodra je leeft in het moment laat je verwijten los over het verleden. Dus kun je schuldgevoel en schaamt nu achter je laten. maak je geen zorgen om de toekomst en sta open voor alles wat op je pad komt. Je kunt dit niet beinvloeden, maar je kunt steeds weer zelf de keuze makien hoe je er mee omgaat. Elke dag is een nieuw begin, elke inademing begin je weer op nieuw.

Bodymind coaching

Voor mij is een bodymind benadering noodzakelijk om alles wat ik hierboven heb beschreven ook echt toe te kunnen passen. Het lichaam dient dit ook te voelen. Dus hoe voelt dat eigenlijk schuldgevoel en schaamte?

Hier zijn algemene manieren waarop schuldgevoel en schaamte zich in het lichaam kunnen manifesteren:

  1. Schuldgevoel:
    • Zwaarte op de borst: Je kunt soms een gevoel van beklemming of zwaarte op de borst ervaren als je je schuldig voelt. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van verantwoordelijkheid voor iets dat als verkeerd wordt beschouwd.
    • Buikklachten: Schuldgevoelens kunnen zich manifesteren als spanning in de buikstreek, zoals een knoop in de maag of een ongemakkelijk gevoel in de darmen.
    • Gespannen spieren: Een algemeen gevoel van gespannenheid en strakheid in de spieren kan voorkomen, vaak geconcentreerd rond de nek, schouders en rug.

Vanuit de yoga filosofie hoort schuldgevoel in het derde chakra en is de tegen emotie die als het ware als antidotum dient tegen schuldgevoel het ontwikkelen van zelfverzekerdheid.

  1. Schaamte:
    • Blozen: Schaamte kan zich uiten in fysieke reacties zoals blozen. Het lichaam kan letterlijk warmer aanvoelen als reactie op schaamtevolle gedachten.
    • Neerwaartse blik: Je kunt soms een hangende of neerwaartse blik ervaren, als je je schaamt, als een fysieke uiting van vermijding van oogcontact.
    • Gespannen lichaamshouding: Schaamte kan leiden tot een naar binnen gerichte, gesloten lichaamshouding, waarbij je probeert jezelf te beschermen tegen externe beoordeling.

Schaamte valt vanuit de yogafilosofie onder het tweede chakra waar onze schaamstreek zich bevindt en onze geslachtsorganen. Schaamte kan zich hier opslaan en levensvreugde ontnemen. Dus het antidotum voor schaamte is het ontwikkelen van plezier en fun.

Bodymind oefening

In bodymind coaching ligt de focus liggen op het bewust worden van deze fysieke sensaties. Zodat je ze kunt erkennen en gebruiken als aanknopingspunten voor verdere exploratie. Dit proces zet jouw zelfhelende vermogen in gang. En is dus onontbeerlijk voor het verwerken van trauma en het versterken van je immuunsysteem. Technieken zoals ademhalingsoefeningen, lichaamsbewustzijn en mindfulness kunnen worden ingezet om het lichaam te helpen ontspannen en emotionele spanningen los te laten.

Evenals mijn Bodymind oefeningen, die ik vaak op speciaal passende muziek uitvoer. De muziek werkt therapeutisch en zorgt voor de verbinding van jouw geest met je lichaam en tevens is het fijn en leuk om te doen. Dat verhoogt nog meer de kans op genezing. Ik werk met deze oefeningen tijdens de mindfulness en yoga reizen. En ik maak aangepaste Bodymind oefeningen tijdens coaching retraites.

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.