Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontspanning | Mag jij van jezelf echt tot rust komen?

Ontspanning is een van de grootste redenen om op retreat te gaan. Hoe kun je echt ontspannen is een van de meest belangrijke vragen die ik vaak krijg. Rust, stilte en natuur dragen bij tot ontspannen, maar hoe kun je deze ontspanning ook vasthouden als je thuis bent?

Als je je onttrekt uit de wereld en op retreat gaat, dan is je doel tot rust te komen en te ontspannen, maar dit lukt pas als je jezelf beter leert kennen. Maar wil jij jezelf wel beter leren kennen?

Ontspanning en pijnvermijding

De mens  heeft een ingebouwd pijnvermijdingssysteem. En als je merkt dat iets niet fijn is, dan is de natuurlijke reactie deze pijn of het ongemak meteen te vermijden of te omzeilen. denk ook maar aan angst. Als je angst waarneemt wil je liever er vandaan als de angst onder ogen zien.

Als je ervoor kiest door op retreat te gaan om meer over jouw echte kern diep van binnen te weten te komen, dan loop je onherroepelijk tegen ongemak aan. Dit kan zijn verveling als je jezelf niet bezig kunt houden. Maar het kan ook irritatie of frustratie zijn.

Wat zit er onder de secundaire emoties

Dit zijn de secundaire emoties die je uitnodigen tot actie. Als je dan meegaat met de natuurlijke reactie van pijnvermijding, dan ga je proberen dit op te lossen. En dat kan door jezelf bezig te houden, af te leiden van deze emoties. Of je gaat je richten op je buitenwereld. En gaat je irritatie verklaren aan de hand van wat er op dat moment om je heen is. Je geest gaat als het ware redenen zoeken voor jouw irritatie.

Zoals bijvoorbeeld een reden kan zijn dat je accommodatie niet is wat je er van had verwacht. Of dat je meer of minder mensen om je heen had verwacht of dat de lessen niet zijn zoals je gewend bent en ga zo maar door.

Het maakt niet uit welke verklaring je zoekt en of deze al dan niet gegrond is, het zorgt er voor dat je niet meer bij jezelf kunt. Je sluit jezelf af voor jouw innerlijke authentieke kern.

De kunst is dus om bij deze secundaire emoties te blijven, ze te gaan doorvoelen en niet weg te stoppen. De vragen die je jezelf stelt zijn:

Wat voel ik?

Waar voel ik dit?

De ervaren emoties dus proberen waar te nemen in het lichaam.

Hoe voelt frustratie als het ware en hoe kan ik irritatie waarnemen in mijn lichaam?

Dat is de meditatie beoefening die je kunt doen als je op retreat gaat.

Begeleiding tijdens je retreat

In al onze verschillende retreats is altijd begeleiding. Omdat ik van mening ben, dat het prettig is om af en toe te kunnen sparren over waar je tegenaan loopt. Wat komt er bij je naar boven? Want als je bij deze oppervlakkige emoties kunt blijven, dan komt langzaam iets anders bovendrijven. De emotie die gezien en gekend wil worden. En daar ben je naar op zoek. Deze emotie is waar het echt om draait. De emotie die door irritatie beschermd wordt.

En niet altijd  wil je hier naar toe en als je hierbij bent wat zegt dit dan over jou?

HSP en ontspanning

Als je hooggevoelig bent, dan is het voor jou lastig om bij jezelf te komen, als je niet weet hoe je je kunt beschermen voor alle prikkels van buitenaf. Je bent snel afgeleid door alles wat e rom je heen gebeurt en je pikt allerlei signalen op van anderen en soms ben je je niet eens bewust dat die signalen eigenlijk niet bij jou horen.

Om je hiertegen te beschermen zorgt het pijnvermijdingssysteem dat je niet in al deze signalen en prikkels meegaat. En dit doet het dus ook voor de prikkels die je binnenin je ervaart. Dus zal je eerst orde in de chaos moeten scheppen. Echt gaan zitten voor alles wat er gebeurt en in je speelt. Door alles toe te laten in plaats van weg te stoppen komt er vanzelf meer rust en helderheid in je geest.

Bij HSP coaching is het belangrijk je eerst bewust te worden van prikkels van buitenaf die je zintuigen prikkelen. Deze gewaar te worden en aandacht te geven en vooral te doorvoelen in het lichaam. Dan van buiten naar binnen werken. Als je een goede basis hebt gelegd voor het waarnemen en doorvoelen van prikkels van buitenaf, kun je langzaam naar binnen gaan werken en ervaren wat er in je speelt.

Ontspanning en de overgang

Een ander interessant gegeven is de overgang naar de menopauze. Deze overgang gaat gepaard met uiteenlopende klachten. Niet alle klachten kunnen direct onder overgangsklachten verstaan worden, maar omdat de klachten voorkomen tijdens de overgang, kun je er vanuit gaan dat het met elkaar verband houdt. Wat belangrijker is, dat ook in deze fase je geneigd bent aan pijnvermijding te doen.

Terwijl als je je zou beseffen, dat de overgang een bijzondere tijd is, een verandering is naar een nieuwe fase en dat bij elke verandering ook pijn hoort. Leren stil te staan bij de veranderingen die plaats vinden in je lichaam. Kennis vergaren over datgene wat er gebeurt in je lichaam is een belangrijk onderdeel om de overgang anders te gaan beleven. Er hangt veel taboe omheen. Je weet vaak wel dat het vervelend moet zijn met allerlei nare kwaaltjes en problemen, maar waarom je daar last van hebt, dat weet je vaak niet. En dit helpt je begrijpen wat er allemaal in je lichaam gebeurt.

Juist het omarmen van pijn en accepteren ervan, zorgt ervoor dat de pijn minder wordt. Dit geldt ook tijdens de overgang. En uitzien naar deze mooie, nieuwe fase. De fase waarin je als vrouw meer tijd en ruimte gaat krijgen om je persoonlijk en spiritueel te ontwikkelen. Tijdens het vrouwen retraite is hier alle aandacht voor. Dit te ontdekken en te doen op een leuke manier waarbij weer plezier hebben bovenaan staat.

Ademhaling en ontspanning

De ademhaling past zich aan jou aan. Het autonoom zenuwstelsel stuurt de ademhaling en als je angstig bent of boos dan zal de ademhaling anders zijn, dan als je je ontspannen voelt of blij. Aan de ademhaling kun je merken of je gespannen bent en je klaar maakt voor fight or flight respons of juist ontspannen bent en je verkeert in rest & digest.

Dit is heel handig, want door je aandacht te richten op je adem kun je dus direct juiste informatie verkrijgen over hoe je je werkelijk voelt. Het middenrif speelt een belangrijke rol hierin. Als dit niet mee beweegt, omdat de ademhaling hoog en oppervlakkig is, dan blijft je zenuwstelsel acitiviteit en spanning registreren en zal je niet kunnen ontspannen.

Ontspanning van de nervus Vagus

Dit komt voornamelijk door de lange zwervende zenuw, de nervus Vagus, die vanuit de hersenstam naar al je organen loopt. Deze ontvangt pas een signaal om het lichaam te ontspannen als het middenrif gaat bewegen en druk geeft op de organen.

Het mooie van de adem is, dat je deze kunt sturen. Als je behoefte hebt aan ontspanning, dan kun je oefenen om naar je buik te leren ademen. Zodat het middenrif gaat meebewegen en ervoor kan zorgen dat het zenuwstelsel omschakelt naar het deel dat zorgt voor ontspanning in rust.

Als je vaak last hebt van stress, is het moeilijk om echt weer in diepere ontspanning te komen. Stress kan chronisch worden als je niet tijdig zorgt voor het loslaten van spanning.

Tijdens het Ademretreat zal ik buiten de ademhaling ook veel aandacht besteden aan het stimuleren van de nervus vagus zodat diepere ontspanning mogelijk is. Hiervoor gebruik ik zeker ook pranayama technieken vanuit yoga. Maar dat niet alleen. Het verbinden van de ademhaling aan de beweging of houding leert je ook hoe je in beweging kunt ontspannen. Qigong is ook een mooie techniek om hier mee te oefenen.

Ontspanning tijdens de stilte retraite

Tijdens een stilte retraite, als je kiest om even in stilte te zijn, zal je opmerken dat je geest je heel vaak wil meenemen uit de rust en de stilte om je af te leiden. Alleen als je ervoor kiest om even alleen te zijn, zal je dit gaan opvallen. Als je het aandurft om in verveling te komen en de irritatie en frustratie in de ogen aan te kijken. Je merkt dan op wat je geest allemaal te zeggen heeft. Wat er voor oordelen en verschillende oplossingen in je om gaan om vooral uit deze stilte en verveling te gaan. Dit is een goede oefening voor je om te ontdekken wat jouw geest allemaal te vertellen heeft.

 Kun je hier bij blijven en kun je alleen observeren wat er in je hoofd omgaat of vertrek je mee met de gedachten?

Dit is steeds weer de oefening om te leren wie je bent zonder al je trauma’s, problemen, aanpassingen en maskers. Maar juist wie je bent onder dit alles. Daar gaat het wat mij betreft om. Dan pas kun je kiezen voor jouw levenspad en je levensmissie gaan leven. Zodat het leven als vanzelf door je heen stroomt. Mindfulness helpt je hierbij te oefenen.

Wil je dit ervaren en hier mee aan de slag gaan?

Kies dan voor een individuele coaching retraite of stilte retreat bij ons op het rustgevende eiland Sardinie.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.