Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beschermingsmechanisme | Wat te doen als je hier last van krijgt.

Beschermingsmechanisme is een natuurlijk proces. Als je gekwetst wordt, dan schakelt jouw systeem een beschermingsmechanisme in, dat ervoor zorgt dat je de volgende keer anders reageert. Dit is natuurlijk heel handig, maar vaak gaat er een deur op slot naar je hart. En die gaat vervolgens niet meer open. Vaak denk je misschien, beter geen liefde ontvangen dan weer die pijn moeten voelen. Maar je leeft voor liefde, dat is de brandstof die het leven mooi maakt. En hiermee bedoel ik liefde in de breedste vorm.

Stagnatie van energie

Als je een muurtje bouwt om je hart heen, dan voel je geen emoties meer. Niets raakt je meer. Maar alles in het leven is dynamisch en als dit stagneert, dan stroomt het leven niet meer door je heen. Dan blokkeert levensenergie in je lichaam. En dit zorgt voor stagnatie van energie in het lichaam. Denk aan water dat stilstaat en niet meer stroomt, dat gaat stinken. Het hart is de motor van het lichaam en pompt het bloed, met daarin alle voeding voor de cellen, door het lichaam. Het emotionele hartcentrum, is het energiecentrum van het lichaam. In dit centrum verwerk je alle emoties. Zodra dit gebeurt, komt er weer ruimte in het hart om de levensenergie door je heen te laten stromen.

Het leven staat stil

Veel personen die bij mij zijn geweest, hadden iets meegemaakt dat voor hen het leven heeft stil gezet. Vaak waren ze zich hier wel bewust van, maar ze konden nog geen afscheid nemen van de situatie, het verleden en de personen die tot het verleden behoren. Dan stopt het leven, het stroomt niet meer. Na het trauma is dit een normale reactie. Je hebt dan even stilstand nodig om langzaam de verandering in te kunnen zetten. En zo langzaam te gaan wennen aan de nieuwe situatie. Je hebt hiervoor veerkracht gekregen. Als de pijn te groot is, dan kan deze stilstand leiden tot het vasthouden hiervan. Dan staat het leven stil en stroomt niet meer. Als dit te lang duurt, dan gaat het lichaam klachten vertonen. Het lichaam laat je op allerlei manieren weten dat het gehoord en vooral gezien wil worden.

Angst en stress

Als de stress je teveel wordt, dan kun je angststoornissen ontwikkelen. Bijvoorbeeld door teveel te piekeren of bang zijn te falen. Ook hier kun je een beschermingsmechanisme gaan creeeren om jezelf te beschermen tegen faalangst of andere angsten. Maar het kan ook zijn dat door oud zeer, trauma, je een beschermingsmechanisme hebt gemaakt, dat je beperkt. Waardoor je minder goed met stress en angst om kunt gaan. In beide gevallen is het goed dit nader te bekijken. Je kunt er zo voor zorgen dat je belastbaarheid weer groter wordt en zo kun je burn out voorkomen.

PTSS en traumaverwerking

Ik ben me meer gaan verdiepen in de diagnose PTSS, die staat voor post traumatische stress stoornis. Deze diagnose werd oorspronkelijk gesteld voor militairen die terug kwamen uit een oorlogsgebied. Maar vervolgens bleek dat deze diagnose ook toepasbaar was op andere personen die trauma hebben meegemaakt. Het gaat hierbij om langdurige blootstelling aan het trauma. De groep, die onder deze diagnose valt, wordt steeds groter.

De behandeling was eerst gericht op therapie in de vorm van praten en vooral beredeneren met het hoofd. Er werd gedacht dat door veelvuldig herhalen van het trauma de lading verminderde en zo de heftigheid ervan ook. Maar inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die bewijzen dat het trauma blijft rondwaren in het lichaam. En de lading van het trauma niet afneemt.

Innerlijk kind

Wat is dit nu eigenlijk? Miscchien heb je er al weleens van gehoord. Waar het om gaat bij het ontwikkelen van een beschermingsmechanisme, is dat er kinddelen in jou als het ware vast komen te zitten. Die groeien niet mee met jou. Stel, er gebeurt iets als je een jaar of 10 bent en je zorgt dat dit nooit meer gebeurt, doordat je een beschermingsmechanisme aanmaakt. Daardoor ontzeg je jouw kinddeel vanaf 10 jaar het recht om verder te groeien, want je sluit het als het ware op. Daarom is het goed om met innerlijk kind werk aan de slag te gaan, als je wilt ontdekken welke patronen je steeds weer toepast om jezelf te beschermen.

Beschermingsmechanisme ontdekken dmv verbinding lichaam en geest

Wat nu juist gebeurt, bij getraumatiseerde personen, is dat er een scheiding komt tussen lichaam en geest. De verbinding is als het ware verbroken. Vaak wordt het lichaam ook als de plek des onheils gezien. Wat het meest duidelijk naar voren komt bij seksueel misbruik. Maar ook bij andere trauma’s worden verschillende pijnsensaties steeds weer in het lichaam beleefd. Waardoor men zich steeds meer uit het lichaam wil onttrekken en in het hoofd wil blijven.

Zodra pijn wordt beleefd en met aandacht wordt gevoeld, neem het af. De mens wil het liefst geen pijn voelen, dus vermijdt het zoveel mogelijk het doorvoelen ervan. Maar juist het even bij de pijn blijven, zorgt voor het oplossen van pijn.

Zachte yoga

Door toch weer contact met het lichaam te maken op een zachte manier dmv speciaal hierop gerichte yoga, komt er weer vertrouwen in het lichaam. Zo wordt langzaam aan het lichaam weer een vertrouwde plek.

Dit is belangrijk, want door je aandacht naar je lichaam te brengen en uit je hoofd, kom je weer in contact met jezelf. Met je kern, diegene die je echt bent. Deze ik is naar de achtergrond verschoven omdat je door trauma, jouw beschermingsmechanisme hebt ingeschakeld. Dat er voor zorgde dat jouw echte kern goed werd afgesloten. Uit zelfbescherming heb je je echte ik verborgen achter een muur. Zodat niemand er meer bij kon om het te kwetsen.

Het nadeel van het beschermingsmechanisme is, dat je uiteindelijk ook zelf niet meer bij jouw kern, jouw echte ik, kunt. En alleen door weer contact te maken met je lichaam kun je weer “thuiskomen.” En zodoende weer in contact komen met jouw eigen ik.

Beschermingsmechanisme en het nut ervan

Een beschermingsmechanisme treedt vanzelf op als je pijn gedaan wordt. Dit is een natuurlijk mechanisme en is in zekere zin ook van nut. Zodat je je kunt wapenen voor komend gevaar en probeert ervoor te waken dat het niet weer gebeurt. Wat belangrijk is, dat je weet wanneer je jouw beschermingsmechanisme inzet. Zodat je zelf kunt kiezen wanneer je dit niet inzet en zo je hart open houdt voor compassie en liefde. Deze zijn nodig om de levensenergie door jou heen te laten stromen. Dus leren te ontdekken welk beschermingsmechanisme jij inzet, is belangrijk om zodoende zelf te bepalen wanneer je hier gebruik van maakt.

Jouw beschermingsmechanisme ontdekken met coaching

Merk jij ook dat het leven niet stroomt en je vast zit?

Wil je leren hoe je jezelf kunt beschermen en tevens tot je hart geopend te houden?

En wil je ontdekken welk beschermingsmechanisme jij steeds weer in zet?

Dan is een coaching retreat iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.