Trauma therapie is bedacht om je te helpen met trauma te leren omgaan. Maar vaak duurt de therapie erg lang en ben je dan van je trauma af? Volgens mij kan dit veel effectiever en sneller.
Dr. Bessel van der Kolk zegt dat een getraumatiseerd persoon niet volledig in het nu kan leven. En dat klopt natuurlijk ook. Door het trauma word je steeds weer in het verleden gezogen.
Leven in het verleden kan niet, want dat is al geleefd. Je leeft alleen in het nu en in het nu hoort het trauma niet thuis want dat is ook al geweest. Tenzij je je in een traumatische situatie bevindt. maar als dit het geval is, kun je nog geen trauma verwerken en ben je nog bezig met overleven.
Leestijd: 8 minuten
Wat is trauma?
Trauma ontstaat als je een heftige gebeurtenis meemaakt en je de lading die hierbij hoort niet los laat. Elke gebeurtenis kan heftig zijn, het gaat niet om de graad van heftigheid, maar om of jij met de gebeurtenis om kunt gaan of niet. Het lichaam zegt je dit niet je geest. Je hoofd kan vinden dat het helemaal niet zo heftig was en zegt je vooral gewoon door te gaan. Dat wil nog niet zeggen dat dit ook zo is. Je lichaam houdt de score bij. Dat vertelt je of jij de gebeurtenis als trauma hebt opgeslagen.
Zolang lading die bij het onverwerkte trauma hoort niet kan worden losgelaten, blijft je lichaam als het ware hoogspanning vasthouden. Daardoor verzwakt je lichaam omdat het veel teveel energie kwijt is deze nieuwe balans vast te houden. Je krijgt last van allerlei klachten en je belastbaarheid wordt minder.
Dat betekent dat je moeite krijgt met het aankunnen van andere stress van bijvoorbeeld je werk of prive situatie.
Wat is trauma therapie
Bij trauma therapie is het doel het trauma een plek te geven. En dat klopt precies. Het trauma is onderdeel van jou en mag ook bij jou blijven. Wel wil je ervoor zorgen dat je hier niet meer door beperkt wordt.
Precies uitvragen wat het trauma is en waarom je een trauma hebt, zijn wat mij betreft geen belangrijke vragen. Veel belangrijk is wat je lichaam te zeggen heeft. Zodra trauma therapie gericht is op het helder krijgen van het trauma en de details omtrent het trauma wordt er een beroep op de geest gedaan. Het is dan vaak als met een ooggetuige, de herinnering is niet 100% accuraat. En vervolgens krijgt het trauma een interpretatie zoals jij het hebt beleefd.
En daar gaat het ook om, hoe jij het hebt beleefd. Niemand anders kan hier iets van vinden of over oordelen. Het gaat alleen om jouw beleving van de gebeurtenis. Vaak komen clienten pas bij mij als je het idee hebben dat niets helpt maar nog steeds niet echt zijn overtuigd dat ze traumaverwerking nodig hebben. Ze ontkennen dat hun problemen echt trauma’s zijn en vinden trauma vaak een zwaar woord.
Trauma is een zwaar woord
Dat klopt.
Dat is het ook.
Het is een woord dat een hele brede betekenis heeft.
Onthoud dat ieder mens linksom of rechtsom trauma oploopt gedurende zijn leven. Daar komt niemand onderuit. Heel veel minder heftige gebeurtenissen of een langdurige traumatische situatie kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor je gezondheid en je lichaam. Dus kijk niet naar de zwaarte maar ontdek wat er in jouw leven is gebeurd en wat jouw lichaam vasthoudt.
Jeugdtrauma in trauma therapie
Ieder kind heeft wel in zijn of haar jeugd trauma opgelopen. Dit kan al in de buik ontstaan zijn of tijdens de bevalling. Maar het kan ook veel later pas gebeuren. Als kind ben je afhankelijk van je ouders en dus als er in die periode trauma is opgelopen voel je dat je ouders niet hebben voldaan aan hun taken. Dit roept emoties op van onrechtvaardigheid, afwijzing en teleurstelling. Je wilt dan koste wat het kost toch die bevestiging hebben.
Zodra je die niet bij je ouders kunt halen, dan ga je hier bij anderen naar op zoek. Als trauma therapie op mentaal niveau blijft doorgaan, dan kom je niet uit de cirkel van slachtoffergedrag. Want het is logisch dat een kind van zijn ouders mag verwachten dat de ouders hun taak uitvoeren. Maar ouders zijn ook weer kinderen van andere ouders. Net als iedere dader ook slachtoffer is. Zij hebben ook verwachtingen gehad ten opzichte van hun ouders. Die vervolgens niet waar werden gemaakt.
Alleen jij, als volwassene, kunt jezelf helen van jouw opgelopen trauma. Door als allereerste stap aan jezelf toe te geven dat je heftige gebeurtenissen hebt meegemaakt die voor verdriet en pijn hebben gezorgd. Pas daarna kun je overgaan tot het accepteren hiervan en eindelijk mag de opgeslagen lading worden losgelaten.
Wil je wel van je trauma af?
Als we zeggen, van je trauma af komen, dan bedoelen we niet dat het trauma jou verlaat en je ook de herinnering eraan kan loslaten. De gebeurtenis kan niet uit je geheugen gewist worden. Maar dat hoeft ook niet. Hoe moeilijk het ook is, er is een mogelijkheid om jouw herinnering, jouw trauma op een andere manier te gaan beleven. Liefde is de breedste zin van het woord heelt alle wonden en transformeert pijn en angst. Het mooie is, dat jij dit al bezit. En het enige wat nog moet gebeuren is leren hoe jij liefde kunt inzetten om jezelf te helen.
Herprogrammering van het lichaam
Wat ik onder andere doe tijdens de coaching op traumaverwerking is als het ware jouw lichaam resetten. Je kunt je misschien wel voorstellen dat alles beweegt tot in de kleinste cellen. En als die trilling is ingesteld op ziekte, afwijzing, ontkenning en het niet waard zijn dan is het de bedoeling dat deze trilling wordt geherprogrammeerd. Zodat jouw lichaam weer tot in de kleinste cellen op een ander niveau gaat trillen. Een trilling die jou heelt. Die niet zorgt voor het wegnemen van de herinnering maar wel zorgt dat jouw lichaam ontlaadt van alle spanningen die het met zich meedraagt.
Het bijzondere is, dat als je dit toe laat en ook liefde, mededogen, compassie in je leven toelaat, dat het trauma zijn eerdere waarde verliest. Je ervaart je herinnering aan jouw trauma nu heel anders.
Dit is een levensveranderende ervaring die dient opgebouwd te worden. Ik kan niet alleen een sessie herprogrammering doen en klaar. In mijn 6 daagse bereid ik deze sessie heel goed voor. Ik maak eerst met je een goede basis om je voor te bereiden op deze sessie. Vervolgens neem ik je na deze sessie ook mee naar die stevige basis. Ik creer eerst een veilige plek voor jou.
Trauma therapie op Sardinie
Als je bij mij komt voor traumaverwerking dan gaan we samen in een 6 daags verblijf 4 intensieve dagen aan de slag. Je komt op de eerste dag aan om even te landen en de rust te voelen, zodat je in vertraging komt. De tweede dag begint met een ochtend sessie die gemiddeld rond de 3 uur duurt met pauze. En in de namiddag zien we elkaar weer voor de lichamelijke vertaling van jouw coaching in de ochtend. Zo betrek ik steeds je lichaam bij hetgeen je mij terug geeft.
In de ochtend sessie maak ik zeker ook gebruik van lichaamsgerichte therapie en werk met bijvoorbeeld rebirthing ademtechnieken, innerlijk kind werk, familie opstellingen, maar de namiddag is alleen voor het lichaam. En het voelen in plaats van het denken. Dan laat ik je ervaren hoe yoga, qigong en muziek de harmonie in het lichaam kan terug brengen. Of je juist kan laten merken waar jij jezelf beperkt.
Als je komt voor een 6 daagse intensieve traumaverwerking op Sardinie, dan maak jij een omslag waardoor je daarna jouw trauma op een andere manier ervaart. De lading is afgenomen. En er is weer ruimte gekomen om meer vanuit je hart te leven. Om geluk en plezier weer echt in je hele lichaam te voelen. Met volle teugen genieten van het nu, het enige moment waarop je leeft!