Zoek
Sluit dit zoekvak.

Haast | Haastige spoed is zelden goed!

Haast doet mij altijd denken aan dat liedje van Herman van Veen.

Opzij, opzij, opzij

maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast

opzij, opzij, opzij
want wij zijn haast te laat
we hebben maar een paar minuten tijd
we moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen,
opstaan
en weer doorgaan
we kunnen nu niet blijven
we kunnen nu niet langer blijven staan
– Herman van veen

Als ik weer eens haast heb, meestal zonder echte reden, dan ga ik dit liedje zingen.  Steeds vaker merk ik ook, dat ik aan het haasten ben, maar eigenlijk helemaal geen haast heb. Stilstaan en analyseren wat je aan het doen bent zorgt ervoor dat je meer rust in je leven aanbrengt.

Zoals hier bijvoorbeeld in de winter, als er geen toeristen zijn, de mensen zich als slakken voortbewegen. Met name in de auto. Eerst dacht ik bij mezelf, kom op zeg iets sneller mag wel. Maar nu begin ik te begrijpen dat ze helemaal geen haast hebben. En alle tijd hebben en die dus ook nemen. De auto kan wel sneller maar zij willen dat niet. Ze gaan gewoon met 40 km/h hun rustige gangetje naar de supermarkt of het land wat ze gaan bewerken.

Zwaai even als je jezelf weer voorbij loopt!

Stilstaan zorgt voor rust

Noordelingen zijn deze snelheid of eerder gezegd traagheid helemaal niet meer gewend. Er is altijd wel een reden om te haasten. Al is het alleen al omdat je dan daarna meer tijd hebt om andere dingen te doen. Alles gaat snel, sneller snelst en je wordt dan ook geacht dit bij te houden. Vandaar dat je aan het eind van weer zo’n dag helemaal uitgeblust op de bank ploft.

Probeer het eens te bemerken als er een situatie zich voordoet, die je uit je snelheid haalt, denk aan een file, een rij voor de kassa, iemand die voor je heel langzaam rijdt enz. Neem dan eens een time out, even stilstaan en ga bij jezelf na wat er allemaal in jezelf gebeurt op zo’n moment.

Haal dan eens een paar keer adem. Probeer er dan van te genieten dat je machteloos bent. En nu even mag uitrusten. Rustig aan doen en genieten van het geschenk dat je geoorloofd niets mag doen. Dit laadt je weer op. Haal hier weer energie uit in plaats van dat het je energie kost!

Heb je ook haast om naar Sardinie te komen?

Dan kun je hier lekker onthaasten en vertragen. Sardinie is een heerlijk onthaast eiland. Alles gaat hier een stuk langzamer. En of je nu wil of niet je gaat vanzelf mee in het ritme.

Lijkt je dat wat?

Misschien is een stilte retraite of een mindfulness en yoga reis wat voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.