Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wortelchakra | Goed leren aarden tijdens een Mindfulness en yoga reis.

Wortelchakra, Muladhara in sanskriet, bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat, tussen de anus en de genitaliën en vormt de fundering van het gehele chakrasysteem. Zonder een stevige, gewortelde fundering kan er niet veel worden bereikt. Dit chakra wortelt je in je lichaam, de stoffelijke wereld en de aarde. Een plant kan niet leven zonder wortels. Evenals de psyche van een mens. De wortels staan voor waar je vandaan komt: de aarde, de baarmoeder, de voorouders en familie. En je persoonlijke geschiedenis. Je kunt niet tegelijkertijd je verleden ontkennen en je wortels in stand houden.

Wortelchakra en waarom aarden zo belangrijk is.

Staat voor aarden, je verbinden met de aarde. Het beste doe je dit als je in de natuur bent en echt met je voeten op de aarde staat. In de natuur kun je beter aarden ook omdat je hier de aard trillingen, de Schumannresonantie, weer beter kunt voelen. Je verbindt je zo weer met het recht er te mogen zijn en je fysieke lichaam. Dit doe je omdat anders angst zich gaat nestelen en de leiding over neemt.

Het wortelchakra staat ook in nauwe verbinding met je oorsprong en overleving. En met je bijnieren. Deze maken adrenaline aan als er gevaar dreigt. Als angst de regie voert, dan zal er constant gevaar dreigen. En dus ook contstant adrenaline worden aangemaakt. Waardoor het lichaam in alerte staat blijft zonder hier van bij te komen. Je kunt dan niet zo goed meer met stress omgaan. Dan liggen allerlei klachten als Burn outdepressie, auto-immuunziekten en chronisch hyperventileren op de loer.

Ontdek of jouw basis stevig en geaard is

Om een stevige fundering te kunnen scheppen, is het belangrijk uit te zoeken hoe het met de wortels van je jeugd gesteld is. Deze wortels hebben je tijdens je meest vormende fasen zo goed en zo kwaad als het ging gevoed en gesteund. Wanneer de grond ongastvrij was, is het belangrijk om vruchtbare grond te vinden. Dit houdt in dat je aandacht moet besteden aan de omgeving waarin je leeft. En aan de grond waar je je op bevindt.
Het wortelchakra komt met het element aarde overeen, die de bodem voor je wortels vormt. Om fysiek te overleven heb je de aarde nodig: voedsel om te eten, dingen die je aanraakt en ziet, water om de dorst te lessen, lucht om te ademen. Dit alles begint bij de aarde.

Wortelchakra tijdens de Bodymind lessen

Het wortelchakra is de basis van al het bewegen. Het aarden, het contact maken met de aarde, helpt je om alle beweging en poses te kunnen uitvoeren met minder energie. En dit doe je simpelweg door steeds eerst goed te voelen waar je lichaam contact met met de aarde. Dus als je staat zijn dit de voetzolen. Als je zit, zijn dit de zitbotjes en voetzolen. En als je op je rug ligt de hele achterkant van je lichaam of voorkant als je op je buik ligt. Door je steeds eerst hiervan bewust te zijn, zorg je voor goede aarding.

Van daaruit kun je elke beweging of houding makkelijker uitvoeren. Het kost je minder moeite en dus minder energie. Je bent meer in balans en voelt je gesteund. Dit is essentieel voor een sterke geest. Alles begint met aarden elke keer weer. Goede yoga houdingen om te aarden zijn bijvoorbeeld de 3 warriors.

Wortelchakra en andere chakras leren kennen tijdens een yoga retreat

Wil jij ook meer over de chakras weten?

Kom dan eens naar ons voor een yoga retreat op Sardinie. Tijdens mijn Bodymind lessen gebruik ik veel kennis over de energie van de verschillende chakras. Ook gebruik ik ze tijdens coaching sessies omdat ze veel over jou vertellen.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.