Zoek
Sluit dit zoekvak.

Innerlijk kind werk | Geef jezelf nu wat je toen nodig had.

Innerlijk kind werk, misschien heb je er al wel eens van gehoord en vraag je je af wat is het precies? Het draait allemaal om delen van jou die gekwetst zijn. Als je die kunt opsporen en weer met liefde kunt ontvangen, dan zal je merken dat je jezelf steeds meer heelt.

Inhoudsopgave

Wat is je innerlijk kind?

Wat zijn automatische patronen?

Overtuigingen en waarden

Trauma en innerlijk kind werk

Schuld en schaamte

De regels van het innerlijk kind

Wat wil jouw kind het liefst doen

Innerlijk kind wegstoppen

Verslaving en afhankelijkheid

Schrijf jouw innerlijk kind een mooie brief

Hypnose en innerlijk kind werk

Innerlijk kind op Sardinie

Video Bodymind oefening mbt innerlijk kind

Wat of wie is je innerlijk kind?

Je innerlijk kind is dat deel, of vaak zijn het meerdere delen, in jou dat gekwetst is. Allemaal dragen we een rugzakje dat gedurende ons leven gevuld wordt met ervaringen, trauma, waar we moeilijk mee om kunnen gaan. Dan ontstaan er automatische patronen.

Deze automatische patronen kunnen blijven bestaan als je geleerd hebt, dat deze verbonden is aan een overtuiging.

Wat zijn automatische patronen?

Als we iets meemaken wat we niet als fijn ervaren, als we hier pijn door ervaren, dan is onze automatische reactie deze pijn voortaan te vermijden. We maken een beschermingsmechanisme aan dat er voor gaat zorgen dat we dat nooit meer mee maken. Zodra we ook maar een beetje getriggert worden gaat dit mechanisme al aan. We kunnen ons daardoor anders gaan gedragen en na verloop van tijd wordt het steeds onduidelijker wie we nu echt zijn. Omdat dit nieuwe gedrag zo is ingesleten dat we zelf ervan zijn overtuigd geraakt dat we altijd zo zijn geweest.

Cruciaal voor innerlijk kind werk is dus te leren ontdekken welke automatische patronen jij hebt ontwikkeld.

Enkele voorbeelden van automatische patronen zijn:

Ik,

  • ben perfectionistisch, houdt mij strict aan de regels
  • pas me aan bij wat anderen van mij vragen uit angst voor hun afwijzing
  • cijfer mij het liefst weg om anderen volledig van dienst te kunnen zijn
  • ben een mislukkeling, vergeleken met anderen zal ik nooit een succes zijn
  • ben niet goed genoeg
  • verdien het niet dat anderen van mij houden
  • verwacht dat anderen mij schade toebrengen

Overtuigingen en waarden

Vanuit je opvoeding kun je overtuigingen meekrijgen. Of je ontwikkelt zelf overtuigingen gebaseerd op wat je aan informatie binnen krijgt en ervaart. Het is goed om deze overtuigingen af en toe onder de loep te nemen. Het kan zijn dat bepaalde overtuigingen je niet meer dienen en je zelfs tegen werken. Er voor zorgen dat je niet verder komt. De waarden die je voor jezelf hebt, zijn ook belangrijk om te bekijken of deze waarden nog kloppen en hoe je bepaalde overtuigingen kunt aanpassen zonder dat jouw waarden worden aangetast. Zodra je op een rijtje hebt wat jouw overtuigingen en waarden zijn, kun je pas helder krijgen wat het patroon is, dat zich steeds weer herhaalt.

Vanuit je overtuigingen en waarden heb jij bepaalde verwachtingen. En ook deze zijn belangrijk om eens goed onder de loep te nemen.

Dit stukje is een wezenlijk onderdeel van het innerlijk kind werk.

Trauma en innerlijk kind werk

Voor je nu zegt, trauma, nou zo erg is het allemaal niet, wil ik je laten weten dat veel automatische patronen veroorzaakt worden door miskend trauma. De grote trauma’s zoals seksueel misbruik, geweldpleging en rampen zijn erkend door onze omgeving. Maar als je zegt dat je bent getraumatiseerd door een bezoek aan een tandarts dan is de kans groot dat je niet serieus wordt genomen. Dus is de reden om dit weg te stoppen nog groter. Vaak gebeurt het dat kleine gebeurtenissen ineens opdoemen tijdens een (hypnose) sessie waar je zelf nooit meer aan had gedacht. Het is zo dat kleine gebeurtenissen op een kind grote impact kan hebben. Ook dit dient niet onderschat te worden. En daarom is het belangrijk goed te onderzoeken wat er onder het automatisch patroon ligt. Dit komt vaak naar boven bij hypnose sessie of visualisaties met associatie opdrachten.

Schuld en schaamte

Het innerlijk kind heeft het meest last van deze twee emoties. Deze zijn wat mij betreft leidend bij het goed verwerken en doorvoelen van trauma. Bij schaamte voel je je vaak slachtoffer van een trauma en bij schuldgevoel de dader. In beide gevallen zorgt dit ervoor dat het trauma actief blijft en doorwerkt in lichamelijke spanningsklachten. Trauma verwerk je door te erkennen wat je voelt, erachter te komen waarom je je zo voelt en daarna te aanvaarden en te accepteren dat het verleden niet kan worden aangepast. Vergeving helpt je het verleden los te laten en verder te gaan. Zowel schuld als schaamte helpt je niet als deze emoties blijven sluimeren. Ze hebben zeker een functie op het moment zelf maar zodra dit moment in het verleden thuis hoort, mogen ze los gelaten worden. Deze emoties zorgen ook vaak voor zorgen maken en piekeren over zaken uit het verleden. En deze energie kun je beter ergens anders voor gebruiken.

Het innerlijk kind en de emoties schuld en schaamte

Deze emoties beperken het innerlijk kind en dus jou om in je volle kracht te staan. Met innerlijk kind werk kun je erachter komen waar je jezelf beperkt of saboteert om jezelf in vol ornaat te laten zien.

Stel jezelf 2 vragen:

– Waar voel ik me schuldig over?

– Waar schaam ik me voor?

Jouw leven door de jaren heen

Het kind dat je bent groeit op en maakt van alles mee. Om het leven het hoofd te kunnen bieden is het belangrijk dat jij over dapperheid beschikt en zelfverzekerd bent. Zodra je bang bent of onzeker zal je moeite hebben hiermee.

Je automatische patronen die niet zelden door opvoeding en overtuigingen worden gevoed vertroebelen je zelfverzekerdheid en dapperheid. Bijzonder is het als je probeert weer kinderlijke openheid en verwondering toe te laten in je leven, dat deze vertroebeling lijkt op te lossen. Iets doen waar je blij van wordt, schaterlachen, dansen, zingen, huppelen met de vlinders mee of in verwondering wandelen zorgt er al voor dat je humeur beter wordt. En als je dit weer vaker durft te doen, merk je dat je weer dichter tot de kern van jezelf komt.

Het innerlijk kind heeft bepaalde regels waarin het goed gedijt.

De regels van het innerlijk kind

1- Als iemand gemeen tegen je doet, mag je huilen en hoef je niet meer naar hem toe.

2- Neem de tijd om niets te doen, naar de wolken te kijken en voor je uit te staren.

3- Wees niet bang, maar ga naar buiten, de natuur in en doe waar jij zin in hebt.

4- Als je iets niet leuk vindt, stop er dan mee.

5- Omring je met mensen die echt om je geven en laat hen zien dat jij ook oprecht van ze houdt.

6- Doe eens gek en maak je geen zorgen wat anderen daar van vinden.

7- Als je hulp nodig hebt, vraag hier dan om. Je hoeft het niet alleen te doen.

Dit zijn mooie regels waar jouw innerlijk kind blij van wordt. Maar jij als volwassene misschien niet zo. Regel 1 gaat over dat je niet over je heen laat lopen. En wat laten we dit vaak gebeuren. Het heeft ook te maken met opvoeding. Kom niet voor jezelf op maar denk aan de ander. Beleefd zijn en leren dat je niet altijd je zin kunt krijgen. Maar wat zou het toch fijn zijn als je zou kunnen leven zonder dat het je moeite kost. Met innerlijk kind werk bekijk je ook wat jouw kind nodig heeft, en hoe jij er als volwassene in mee kunt gaan.

Hoe heel je jouw innerlijk kind

Het innerlijk kind heel je door de regels die hierboven zijn vermeld toe te passen.

Dit zal ik je toelichten hieronder.

Regel 1: – Als iemand gemeen tegen je doet, mag je huilen en hoef je niet meer naar hem toe.

Stel jezelf de vraag:

Als ik kon doen wat ik wilde dan zou ik ….. En geef zoveel mogelijk antwoord zonder er bij na te denken over de maar’s en hoe’s.

Denk niet als de volwassene die je nu bent, maar probeer je weer even kind te voelen en vanuit je ingeving te antwoorden.

Regel 2: – Neem de tijd om niets te doen, naar de wolken te kijken en voor je uit te staren.

Niets doen is zo moeilijk als je volwassen bent. Je moet van alles en dat komt niet voor elkaar als je niets doen. Toch wil ik je vragen eens uit te proberen af en toe een moment helemaal niets te doen.

Stel jezelf hier de vraag:

Als ik kon doen wat ik wilde dan zou ik…..

en hier probeer je vanuit het kind te voelen wat je zou willen doen.

Wat wil jouw innerlijk kind het liefste doen?

paardrijden

– bloemen plukken

– een pruik opzetten en gekke foto’s maken

– een toneelstukje of act doen

– rennen door de straat

– heel hard gillen

– de muziek heel hard aanzetten en luidkeels meezingen

– weer in bed gaan liggen

Wat zou je nu echt willen, waar word jij blij van?

Regel 3 : – Wees niet bang, maar ga naar buiten, de natuur in en doe waar jij zin in hebt.

Deze regel gaat vooral over wat je tegen houdt dit te doen. Welke angst heb je en waarom doe je het dan toch niet ook al weet je dat er blij van wordt? Vind het fijn om te dansen maar om dat zo alleen te gaan doen terwijl iedereen je ziet, daar schaam je je misschien voor. Waar schaam jij je voor maar zou je eigenlijk wel heel graag doen?

Regel 4 : – Als je iets niet leuk vindt, stop er dan mee.

Dit is mijn persoonlijk moto. Als het voelt als werk, houd er dan mee op. Dit is niet altijd makkelijk, want wat als er geen inkomen meer is of alle zekerheid wegvalt?

Zelf heb dit een paar keer ervaren en gemerkt dat ik er niet dood aan ben gegaan. Ik geloof heilig dat als je ergens voor gaat, het universum voor je zorgt. Dus stel jezelf de vraag: Wat is het ergste wat me kan overkomen als ik er voor ga?

Regel 5 : – Omring je met mensen die echt om je geven en laat hen zien dat jij ook oprecht van ze houdt.

Zodra je meer vanuit je gevoel gaat leven en de gevoelens van jouw innerlijk kind deel toelaat, zal je merken dat de gave om aan te voelen bij wie je je echt prettig voelt weer sterker wordt. Als je zorgt dat jouw innerlijk kind een veilige thuisbasis heeft, dan kun je weer meer op je gevoel gaan vertrouwen. Hieronder zal ik dit verder uitleggen.

Regel 6 : – Doe eens gek en maak je geen zorgen wat anderen daar van vinden.

Als je volwassen bent dan hoort gek doen in het verleden. Dat krijg je vaak al tijdens je opvoeding mee. “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” werd vaak gezegd. Maar even gek doen en los laten wat een ander ervan vindt, geeft een vrij gevoel. Het maakt je sterker en geeft je meer zelfvertrouwen. En lach om je fouten. Geef jezelf niet op je kop als je weer eens de sleutels in huis hebt laten liggen maar lach erom. Alles wat is gedaan is verleden tijd. Leer van je fouten en lach erom!

Regel 7 : – Als je hulp nodig hebt, vraag hier dan om. Je hoeft het niet alleen te doen.

Hulp vragen. Dat is een lastige. Wanneer vraag je om hulp en wanneer kun je het ook best alleen? Belangrijk gegeven bij deze regel is dat het heel normaal is dat een kind hulp nodig heeft. Maar als volwassene mag je ook best hulp inroepen als je dat nodig hebt. Bedenk dat hulp mogen bieden heel fijn is voor iemand, dus als je hulp vraagt weet dan dat dit voor de ander ook fijn kan zijn.

Innerlijk kind wegstoppen

Waarom stop je dit deel weg?

Omdat je bang bent om bekritiseert en veroordeeld te worden. Je schaamt je voor jezelf dat je zo gevoelig bent. Of je voelt je schuldig dat je er niet in slaagt van je wens een succes te maken. Zodat je niet voor vol wordt aangezien. Als je als volwassene weer in zo’n situatie terecht komt waarin je wordt bekritiseerd, wil het kind in jou het liefst hard weglopen en huilen. Op het moment dat je dit kunt zien en er de tijd voor neemt dit te voelen, kun je als volwassene jouw kind deel echt zien en vervolgens een keuze maken die voor jou als volwassene passend is.

Verslaving en afhankelijkheid

In de meest breedste zin van het woord kan dit slaan op allerlei afhankelijkheid. Van middelen tot personen. Op het moment dat je jezelf beperkt en niet doet wat je echt zou willen, ga je dit compenseren door afleiding, troost of aandacht ergens anders in te zoeken. Dus lees de 7 regels nog eens door en bekijk wat je kunt doen om jouw verstoten kindsdeel of delen weer gelukkig te maken. Jouw innerlijk kind is het meest creatieve, gevoelige, levendigste deel van je persoonlijkheid. Als je dit deel van jou wegstopt dan zal dit zich uiten in verslaving, afhankelijkheid, depressieburn out en geen plezier meer hebben in het leven.

Zorg voor een veilige innerlijke plek

Het innerlijk kind deel in jou heeft een veilige plek nodig. Net als jij hebben alle kinderen een veilige basis nodig. In een ideale situatie geven de ouders die mee. Maar in vele gevallen is deze basis niet geheel meegegeven. Dat komt omdat ouders ook weer kind zijn van andere ouders. En zij vaak ook die basis niet hebben meegekregen. Het is lastig om dan toch voor jouw kind die basis te maken. Jij kunt dit patroon nu doorbreken. En je begint bij je eigen innerlijk kind deel.

Hoe je dit praktisch doet, kun je bij mij leren als je voor coaching komt. Of je kunt op internet of in een boek rituelen/ visualisaties opzoeken die een veilige plek creëren voor jouw innerlijk kind in jou.

Wees je eigen beste ouders voor jouw innerlijk kind

Jouw innerlijk kind heeft waarschijnlijk bepaalde zaken gemist in haar/zijn jeugd. En die kun jij het nu gaan bieden. Het gaat hierbij niet om je ouders als schuldigen te veroordelen, maar oprecht te luisteren naar wat jij als kind gemist hebt. Ook gaat het er niet om je ouders te verdedigen of te bedenken dat het allemaal eigenlijk wel meevalt. Voor een kind kunnen futiele zaken al een grote impact hebben. Dus probeer als volwassene echt objectief naar jouw innerlijk kind te luisteren. Wat heeft het gemist en wat had het nodig gehad?

Jij kunt dan als de volwassene jouw innerlijk kind bieden wat het heeft gemist. En dat begint dus al met oprecht luisteren zonder te oordelen.

Schrijf jouw innerlijk kind een mooie brief

Hieronder een mooie tekst die je aan jouw innerlijk kind zou kunnen schrijven. Deze zou je af en toe kunnen lezen als je merkt dat je het moeilijk hebt, emoties opkomen of je wat verlaten voelt.

Mijn lieve kind,

Ik nodig je van harte uit op deze prachtige aarde!

Omdat ik wens dat jouw nieuwsgierige ogen al het mooie kunnen waarnemen.

En dat je handjes alles kunnen aanraken wat de aarde zo avontuurlijk maakt.

Je voetjes de verschillende tapijten van de aarde voelen,

van het kriebelige gras in de zomer tot de koude sneeuw in de winter.

Ik wens je dat je oortjes alle bijzondere geluiden mogen opnemen,

en je mondje alles proeft wat de aarde aanbiedt.

Je neusje alle geuren waarneemt die het leven smaak geven,

zodat je hart ziet en voelt dat er van je wordt gehouden.

En waarom wens ik je dit toe?

Om dat naast lachen en ademen, geliefd zijn het mooiste is wat er is in het leven!

Als je me nodig hebt dan ben ik er voor je,

om je te beschermen en te ondersteunen in je ontwikkeling.

Ik let op je kleine hart maar ik zal je ook blootstellen aan de wind van het leven.

Je kunt bij mij altijd uitrusten en troost vinden.

Ik ben je moeder,

en ik zorg voor je.

Ik houd van je.– Susanne Huhn

Hypnose en innerlijk kind werk

Het kan zijn dat ik gebruik maak van hypno therapie tijdens mijn sessie met innerlijk kind werk. Dit klinkt altijd heel spannend, maar dat valt reuze mee. Het gaat erom dat ik je mee neem in een visualisatie terwijl je in een diepere ontspanning bent. Tijdens deze visualisatie communiceer je met mij. Door de diepere ontspanning kom je ook bij diepere lagen in jou. Zaken die je hebt opgeslagen in je onderbewuste en vaak herinneringen die je anders niet zo snel meer voor de geest zou kunnen halen. Dit geeft belangrijke informatie over jou en wat er in jouw leven is weggestopt. Voor innerlijk kind werk is het niet noodzakelijk met traumaverwerking aan de slag te gaan. Wel is innerlijk kind werk een onderdeel van trauma verwerken.

Neem af en toe de tijd voor jouw innerlijk kind

Je innerlijk kind heeft net als wij allemaal aandacht nodig. Het heeft het nodig dat er naar hem/haar geluisterd wordt. Door af en toe tijd te maken om echt even aandacht te geven aan jouw innerlijk kind deel en deze brief nog eens voor te lezen, komt er steeds meer ruimte voor zelfcompassie en liefde. Deze twee emoties zijn de kern van onze gezondheid en onze kracht. Wees eerlijk tegen jezelf, luister en aanvaard. Bied aandacht en neem de tijd. Als je dit niet doet, dan leer je je eigen kracht niet kennen. En weet je niet eens dat je die hebt. Je ervaart jezelf alleen in reacties op anderen, niet door je eigen impulsen. Je bent er op gericht dat te doen wat anderen fijn vinden, want je wilde ook dat je ouders blij met je zijn. Nu is het tijd om je eigen plek op aarde in te nemen. Jezelf met alle fouten en minder leuke kanten te aanvaarden en van jezelf te houden. En je te omringen met lieve mensen die om je geven. Je bent het waard om van gehouden te worden!

Innerlijk kind werk leert je leven zoals het bedoeld is.

Het leven overkomt je en je mag je er volledig aan overgeven. Dat wil niet zeggen, dat het altijd dansen en zingen is en huppelen in de wei. Zeker niet, er komen genoeg situaties in je leven voor die niet direct uitnodigen tot luidkeels zingen of schateren van het lachen. Deze situaties dienen om je te leren alles vanuit een andere invalshoek te bekijken. Het zijn de levenslessen die je als stenen voor je voeten geworpen krijgt. En het is dan aan jou hoe je deze obstakels benadert. Zie je jezelf als slachtoffer of als dader? Het mooie van slachtofferschap is, dat je om hulp leert vragen. Terwijl het ervaren als dader vraagt om verantwoordelijkheid nemen. Beide eigenschappen heb je nodig om je levensles te kunnen leren.

Innerlijk kind werk op Sardinie

Wil je jouw innerlijk kind leren kennen?

Of vraag je je af of er nog andere kind delen verstopt zijn?

Tijdens een coaching retreat bij ons op Sardinie kun je met mij ontdekken wat er in jou leeft en hoe je hier mee kunt leren omgaan.

Je kunt ook het contactformulier invullen en een afspraak maken met mij. Dan kunnen we een intake inplannen samen. Dan kan ik je beter advies geven over het te volgen coaching traject.

Hieronder een video je helpt contact met je ziel te maken.

Deze Bodymind oefening helpt je om van buiten naar binnen weer te voelen, de adem te volgen en naar je hart te brengen. Door te neurien komt er weer trilling naar je hart en keel chakra. Maak je geen zorgen of het goed klinkt, het is de ziel die geluid maakt en dat is altijd precies goed zoals het eruit komt. Het is jouw ego die er iets van vindt. Kijk of je dit los kunt laten en vrijuit je ziel de ruimte kunt geven om geluid te maken.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.