Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Lichaamsbewustzijn | Houd voldoende energie bij je!

Lichaamsbewustzijn is de manier om je energie bij jou te houden.

Je wilt je beschermen tegen negatieve energie van anderen. 

Je wilt graag bij jezelf blijven en niet overweldigd worden door teveel informatie.

En je wilt een burn out verkomen en beter met stress omgaan.

Of je wilt af van je angst gevoelens en paniekaanvallen.

Dan is het noodzakelijk om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.

Gevoeligheid

Hoe gevoeliger je bent, hoe sneller je zult merken dat je energie door anderen wordt opgenomen. Dit heeft te maken met je zenuwstelsel, dat energie verplaatst tussen je hoofd , hart en buik. De drie gebieden waar je bewustzijn hebt.

‘Energie’ is een drager van informatie; die van jezelf, anderen en de omgeving. Emoties, structuren, liefde en interacties bijvoorbeeld hebben allemaal een specifieke energetische kwaliteit, die door iedereen gevoeld kán worden, maar door sommigen (die gevoeliger zijn) eerder wordt ervaren.

Die ervaring kan zowel bewust zijn, als onbewust. ‘Bewust’ betekent in dit verband dat je tijdens het ervaren in contact kan blijven met je lichaam, voelt wat er in en om je heen gebeurt, en zelf een keuze kan maken, bijvoorbeeld of je in de omgeving blijft of weggaat. Dit is lichaamsbewustzijn.

Geen lichaamsbewustzijn

‘Onbewust’ betekent hier dat je de energie buiten jezelf plaatst, labelt als ‘niet van mij’, en reageert vanuit een beschermingsmechanisme: je vindt bijvoorbeeld dat je wordt overweldigd door deze ” negatieve energie” van de ander en wordt kwaad op je omgeving. De energie van de ander lijkt de jouwe te domineren.

Gevoelig zenuwstelsel

Je zenuwstelsel kan ook overprikkeld raken. Dan komt er veel informatie binnen en wordt het overbelast. Dit uit zich in geen raad weten met je emoties, slecht slapen, oververmoeidheid, teveel stress of emotionele uitbarstingen. Het staat dan te vaak in de alerte stand en komt zo niet meer tot rust.

Negatieve energie

Vaak ligt in het jezelf willen beschermen tegen negatieve energie een oordeel besloten naar mensen die minder gevoelig zijn. En die nergens last van lijken te hebben. Alsof zij gevoelige mensen niet zouden moeten belasten met hun uitstraling. Echter: energie is in de basis niet goed of slecht, of zwart of wit. Het is gewoon energie, en die is er in ontelbare kwaliteiten en vibraties.

Die frequenties kun je voelen zonder er een oordeel op te hebben, of eraan vast te houden. Er zijn zwaardere vibraties als woede, teleurstelling, hardheid en weerstand. Die zijn voor een gevoelig zenuwstelsel vaak moeilijk ‘verteerbaar’, en worden door een minder gevoelig zenuwstelsel niet perse gevoeld. En er zijn lichtere vibraties, zoals liefde, dankbaarheid en zachtheid, die een ‘gevoelig’ mens eerder oppakt dan een ‘ongevoelig’ mens.

De oplossing: lichaamsbewustzijn

Door je weer bewust te worden van je lichaam, krijg je ook meer inzicht in je lichaam. Zo leer je alle soorten energie kennen. Ook leer je je weer te verbinden hiermee, want ze zijn allemaal in jou aanwezig. Ga er in eerste instantie dan ook altijd vanuit dat energie óók van jou is. Was hij alleen van de ander, dan kon je hem door je heen laten gaan en weer loslaten en had je er geen last van. Maar blijkbaar blijft de energie ergens aan je kleven.

Ben je bereid om dieper te gaan voelen in verschillende energetische lagen (durf je dus ook woede, hardheid of trauma te ervaren, in je eigen lijf, als een deel van jezelf), dan stel je je zenuwstelsel in staat om te groeien. Het kan dan een groter spectrum aan energetische kwaliteiten gaan geleiden: zowel zwaardere als steeds lichtere. Je tolerantie voor energie in al zijn vormen neemt toe. En wanneer je dat kunt, hoef je energie noch op jezelf te betrekken, noch volledig aan een ander toe te schrijven; je hebt er namelijk compassie voor. Je ziet of situaties voedend voor je zijn of niet en wat je daaraan kunt doen.

Hoe doe je dat: lichaamsbewustzijn?

Lichaamsbewustzijn wil zeggen dat je in contact blijft met je eigen ervaring en alles wat er te voelen valt in je lijf. Je kunt je lijf stimuleren met onder meer lichaamsgerichte meditatie, emotioneel lichaamswerk, sport, dansen, in de natuur zijn, intimiteit en seks.

Aarden is hierbij heel belangrijk. Zo kun je alle energie die je niet wilt behouden afvoeren. Het duidelijk voelen van je voetzolen op de aarde is het begin van aarden. Je kunt dan van hieruit visualiseren dat je vanuit je voetzolen als het ware wortels de aarde in laat lopen. Via deze wortels laat je alle negatieve energie de aarde instromen. Maar denk ook aan dat alle rustige, positieve energie van de aarde vie de voetzolen jouw lichaam in mag stromen. Zodat je weer geduldig, rustig en stabiel wordt. Echt aarden wordt pas mogelijk als je de aardse realiteit, inclusief de bijbehorende weerbarstige energieën, plus alles wat je in je lijf ervaart, niet afwijst, maar verwerkt en afvoert zonder oordeel.

Hoe ontwikkel je lichaamsbewustzijn

·         Word je bewust van je lichaam

In eerste instantie doe je dit door je weer bewust te worden van je lichaam. Niet alleen hoe het er van de buitenkant uitziet. Maar ook wat er binnen in je lichaam allemaal gebeurt. Wat je organen doen, de bloedsomloop, het hart, de longen etc.

·         Ademhaling

Breng af en toe je jouw aandacht naar je ademhaling. Je verandert niets, maar neem alleen de ademhaling waar. Hoe je inademt, hoe je uitademt, of je pauzes maakt Zonder oordeel alleen gade slaan.

·         Bodyscan

Check af en toe even in bij jezelf. Ga ergens zitten of liggen waar je niet gestoord kunt worden. Sluit je ogen en richt je aandacht steeds op een ander lichaamsdeel. Vraag je af of je er iets kunt voelen, waarnemen en wat je daar kunt voelen. Ook hier geen oordeel geven.

·         Gedachten

Breng af en toe je aandacht naar je gedachten en word je ervan bewust dat je gedachten hebt. Probeer eens of je ook hier de waarnemer kunt zijn van je gedachten en of je de gedachten kunt waarnemen, maar er niet in mee kunt ga

·         1 woord

Kun je de dag afsluiten door even je ogen te sluiten en te voelen hoe je je voelt op dit moment? Kun het eerste woord wat er in je opkomt in gedachten nemen? Wat roept dit woord verder bij je op?

Welkom thuis bij jezelf!

Lichaamsbewustzijn en Bodymind

Bij ons op Sardinie werk je aan jouw lichaamsbewustzijn tijdens de verschillende Bodymind lessen en coaching sessies.

Lijkt je dat ook fijn om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen?

Dan is een mindfulness en yoga reis echt iets voor jou!

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.